@Seda Yılmaz
Seda Hanım,
Aynı soruyu ben de sordum, ama bir cevap gelmedi, bende çok araştırdım ve şu bilgilere ulaştım;
İBB Çevre Koruma Müdürlüğü
Görevleri
a) İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde kalan denizlerde kirliliğe neden olan her türlü gemi ve deniz araçlarının denetimini, kontrolünü ve yasal işlemini yapmak,
b) Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde kalan deniz, liman ve sahillerde, deniz kirliliği konusunda araştırmalar yaparak plan ve projeler geliştirmek,
c) Çevrenin korunması, iyileştirilmesi konusunda plan, proje, etüt, inceleme ve araştırma yapmak, yaptırmak ve uygulanmasını sağlamak,
d) Müdürlüğe havale edilen plan, proje, etüt, araştırma ve incelemelerin standartlara ve bilimsel esaslara uygunluğunu kontrol etmek, gerekli görülenlerin uygulanmasını sağlamak,
e) Belediye sınırları içerisine giriş yapan ve Belediye sınırları içerisinde satılan katı ve sıvı yakıtları denetlemek, numune almak, analizlerini yapmak, yaptırmak, standartlara uygun olmayanlar hakkında yasal işlem yapmak,
f) Belediye sınırları içerisinde çevre hava kalitesinin ölçümünü yapmak, yaptırmak, ölçüm sonuçlarını yayınlamak, gerektiğinde talepte bulunan kişi ve kuruluşlara vermek,
g) Parlayıcı ve yanıcı tehlikeli kimyasalların üretim ve depolama yerlerini tespit etmek, işletmek, işlettirmek, üretim, depolama ve satış yerlerini kontrol etmek, gerekli izinleri vermek ve yasal işlem uygulamak,
h) Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi için gürültü ile ilgili plan ve proje geliştirmek, gürültü kirliliğini izlemek, gürültüye neden olan işyerlerinin, binaların vs. denetimini yapmak, gürültüye neden olanlar hakkında cezai işlemleri yapmak, gerekli önlemleri aldırmak,
i) Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı’nı çalıştırmak, geliştirmek ve gerekli analizleri yapmak,
j) Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolünü ve denetimini yapmak, hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini gidermek için etüt, plan, proje geliştirmek, ilgili birimler arasında koordinasyon sağlamak ve gerekli izinleri vermek,
k) Evsel katı atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve geri kazanımı için etüt, plan ve projeler yapmak, yaptırmak, yapılan projelere katkıda bulunmak,
l) Atık yağların toplanması, geri kazanılması ve bertarafının yapılması için gerekli çalışmaları ve kontrolleri yapmak,
m) Bitkisel atık yağların toplanması, geri kazanılması ve bertarafınının yapılması için gerekli çalışmaları ve kontrolleri yapmak,
n) Araç egzozlarından çıkan gazların hava kalitesine olumsuz etkisini sınırlamak için gerekli çalışmaları yapmak, araç trafik seyrinin hava kalitesini iyileştirmesi yönünde düzenlenmesini sağlattırmak,
o) 1747 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile; İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içersinde vektörlerle mücadele ve ilaçlama çalışmalarını yapmak,
p) Çevre ile ilgili değişik konulardaki şikâyet ve talepleri değerlendirmek, gereğinin yapılması için ilgili kişi, kurum, kuruluş ve işletmelere sorunu ileterek gereğinin yapılmasını sağlamak,
q) Çevre bilincini geliştirmek için gerekli çalışmaları yapmak,
r) Mevzuatın verdiği diğer görevleri yerine getirmek,
s) Başkanlığın verdiği görevleri mevzuat esaslarına göre yerine getirmek.
Depolama İzin Belgesi
İstanbul kentine yurt içinden ve yurtdışından ticari veya üretim maksatlı olarak getirilen tehlikeli ve zararlı kimyevi maddelerin, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması bakımından şehir içerisindeki; işletme ve üretici depoları ile diğer amaçlı depolamaların Büyükşehir Belediyesinin bilgisi, kontrolü ve izni dâhilinde yapılması amaçlanmaktadır.
Bu amaçla; Tehlikeli Kimyasal Madde depolayan gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinde yapılan kontroller sonucu kimyasalın özelliği(sınıfı) ve miktarı göz önüne alınarak gerekli belgelerin ve güvenlik önlemlerinin uygun bulunması halinde geçici(süreli) depolama izin belgesi verilmektedir.
Depolama faaliyeti gösteren tesislere ilgili Belediye Meclis kararı ile belirlenen ücret tahakkuk ettirilerek Belediyemiz gelirlerine katkı sağlanmaktadır.
DEPOLAMA İZİN BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
nGSM RUHSATI
nOLUMLU İTFAİYE RAPORU
nMEVCUT ACİL ÖNLEM PLANI
nELEKTRİK DONANIMININ YILLIK UYGUNLUK BELGESİ
nTEHLİKELİ MADDELER ZORUNLU SORUMLULUK SİGORTASI ????
nDEPOLANAN MEVCUT KİMYASAL MADDELERN LİSTESİ VE MİKTARI
nKİMYASAL MADDELERİN GÜVENLİK BİLGİ FORMU
nDEPO SORUMLUSU ( Adı, soyadı, mezun olduğu okul ve bölümü)
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinin u bendi :
u) İl düzeyinde yapılan plânlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili plânlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütmek; patlayıcı ve yanıcı madde üretim ve depolama yerlerini tespit etmek, konut, işyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşları ile kamu kuruluşlarını yangına ve diğer afetlere karşı alınacak önlemler yönünden denetlemek, bu konuda mevzuatın gerektirdiği izin ve ruhsatları vermek.
linkteki listeye göre ruhsat bedeli
12 Her Nevi Kimyevi Madde Depolan
12.1 1000 m² Ye Kadar Kullanım Alanından maktuen 3.300,00 TL
12.2 1,001-3,000 m² Kullanım Alanından maktuen 5.800,00 TL
12.3 3,001 m² Kullanım Alanı Ve Fazlasından m² 0,58 TL
Bu arada sigortacılar ruhsatlandırmanın nerede ve nasıl yapıldığını bilmiyorlar, emniyet bilgisi yanlış olabilir dolayısı ile. Büyükşehir çevre koruma yı arayarak öğrenebilirsiniz. Tabi bu istanbul da diğer iller nasıl bilmiyorum.