6 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de TMGD ve TMTSE Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik TMGD ve SRC-5 Belgesi alanları ve alacakları ilgilendiriyor olup pek çok değişiklik yürürlüğe girmiştir.
Eski mevzuatta Mühendislik, Fen Bilimleri gibi bölümler ile Ön Lisans Programı olan Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve Güvenlik adındaki bölüm mezunları eğitim alırlardı. Yeni Yönetmelik ile bu sertifika bütün Lisans mezunlarına açılmıştır.
Ders Saati 64 saat olarak devam etmektedir. Günde en az 3, en fazla 8 saat eğitim verilebilecektir.
Eskiden eğitimi tamamladıktan sonra 4 sınava girme hakkınız vardı. Bu devam etmektedir. Başvurmayanın sınav hakkı yanardı. Şimdi ise 2 yıl içinde 4 sınava girme hakkınız var. 2 sene içinde 4'den az sınav açılırsa diğer sınavlara da giriş hakkı kazanırsınız. Sınava girmezseniz, sınav ücreti yatırsanız da hakkınız yanmaz (Madde 23/4)
Ayrıca sınavı kazanırsanız belgeyi 2 sene içinde almalısınız:
Sınavın içeriği ve soru sayıları aynıdır. Bu zaten ADR'deki minimum şartlardır (Uluslararası Mevzuata göre kırk sorudan aşağı soru olamaz, açık uçlu sorarsa yarı yarıya)
Tazeleme de zorunlu olup, 5 yılın sonunda girmeniz gereken sınav sayısı üçtür. Sınavdan geçemezseniz sertifika iptal olur.
TMGD almak isterseniz 1609 lira sınav ve eğitim hariç Bakanlık hesabına para yatırmanız gerekmektedir. Bu da her yılın vergi zammına göre arttırılacaktır.
Yönetmeliğin geçici maddesine göre şöyle bir hüküm vardır:
Acaba Bakanlık azalan TMGD olanların yetki süresini mi arttırmak istiyor acaba? Çünkü sınavlardaki başarısızlıklardan dolayı sertifika sahibi sayısının yarı yarıya azalma yaşandığına dair Pandemi döneminde bir yazı okumuştum.
Bu yazıyı yazan kişi eğitim aldığı dönemde aynı anda 2 okul+kısmi çalışma durumu sebebiyle TMGD sınavlarına çalışamamış ve belgeyi alamamıştır.