• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

sıfır atık hakkında

Evrem Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2013
Şehir
Adana
Firma
AMBALAJ
merhaba arkadaşlar, tat ve gdt tesisleri sıfır atık belgesi alması için son süre bu yılın sonu mu?
ek 1- ve ek 2 ye tabi.
 
@serhatyolda Üstadım merhaba,

Sıfır atık yönetmeliğinin ilgili maddesini paylaşıyorum. Çede tabi olmayan tesislere zorla nasıl aldıracaklar.
 

Ekli dosyalar

  • 20201010_175828.jpg
    20201010_175828.jpg
    130.3 KB · Görüntüleme: 83
ZİYA KUTANOĞLUOSB'nin bir şey söylemesi, yapmak zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor ki hocam. Maddede yazdığı üzere OSB bünyesindeki firmalar "talep etmeleri hâlinde belge başvurusunda bulunabilirler". OSB'nin değil, firmanın talebinden bahsediliyor burada. Ben bu konuyu bazı İl Müdürlükleri ile de görüştüm, OSB yetkililerinin ya anlatılanı anlamamasından ya da işlerine geldiğinden bu tarz bir uygulama dayatmaya çalıştıklarını düşünüyorum.

OSB'de faaliyet gösteren bir firmam için, OSB Yönetimi "belge alacaksın" diyorsa almayıp sonrasında ne olacağını göreceğim. Hukuksuzlukla mücadele etmek lazım.
 
Aslında yönetmeliğin tam anlaşılarak uygulanması gerekir ama siz süreci başlatarak iyi yapmışsınız. Bu süreçte fikir alışverişi yaparız. 😉😊
 
Evet yönetmelik okununca anlaşılmaya açık, ancak benim sormak istediğim osb yönetimlerinin bünyelerinde yer alan firmalara bu tarz bir zorunluluk getirme yetkisi var mıdır? Kendilerini yönetmeliğe atıfta bulunarak ikna etmeye çalıştım ama olmuyor yani. İl müdürlüğü ile görüşmeden önce benzer bir süreci yaşayan arkadaşlarımız var ise deneyimlerini rica ederim.
 
serhatyoldaMerhaba, süreçle ilgili olarak güncel durumunuz ne oldu acaba?
Ben de organizede yetkili kişi ile görüştüm bugün, kendisi yönetmelikte ÇED kapsamına girmeyenler için zorunluluk olmadığı açık, ama yine de il müd. den görüş alabilirsiniz ya da sadece iç mekan kutuları koysanız yeterli olabilir dedi
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
iremdokurmerhaba, yeni gördüm kusura bakmayın. o kadar saçma ki benim firmama yazı gelmedi ama diğer arkadaşlarımın aynı organize sanayi bölgesinde firmalarına sıfır atık belge başvurusu yapmalarına dair yazı geldi. benim firmama gelmediği halde ben de sıfır atık belge başvurusu yaptım. Ama diğer osb lerde olan firmalarım için yapmadım, kim neye göre istiyor belli değil :(
 
Önceki cevapları görüntüle…
Banu KILIÇMerhaba,

En son TMMOB’un düzenlediği, uzaktan Sıfır Atık Eğitime katıldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim ve Şube Müdürü tarafından verilen eğitimde Organize Sanayi Bölgeleri Yönetim olarak bu belgeyi almak istiyorsa tek bir sıfır atık belgesi almasının yeterli olduğundan, OSB sadece Koordinasyon sağlayacak ise her sanayi işletmecisinin kendi belge alma zorunluluğundan bahsedildi. Özetle OSB yönetim olarak bu belgeyi alması için bünyesinde yer alan her firmanın atık bilgilerini yönetime vermesi gerekmekte. Her firma atık bilgilerini vermek istemeyeceğinden, herkesin ayrı belge alması isteniyor.

Bilgilerinize
 
Banu KILIÇ@iremdokur hanım, tuzla kimyacılar osb ve akabinde de İstanbul deri osb yönetimleri tüm firmalara temel seviyede sıfır atık belgesini yazılı olarak zorunlu kıldı. Akabinde istanbul il çevre sıfır atık birimine durumu aktardım. Kendileri durumu netleştirerek, her firmanın belge başvurusu yapacak şekilde fiziksel şartları oluşturup, bilgi sistemine veri girişleri sağlaması gerektiği ancak dilerlerse başvurmayabileceklerini ifade ettiler. Bu kapsamda mevcutta bir atık yönetimi süreciniz var ise çok da detaya girmeden üretim alanı hariç diğer birimlere karışık ambalaj ve geri dönüştürülemeyen atıklar(evsel atıklar) olacak şekilde ikili toplama sistemi kafi gözüküyor. Çok fazla dallanıp budaklandırmadan :) Bu şekilde belge başvurum kabul oldu. Geri dönüşümü olan atıklara ait kutularda mavi poşet, olmayan atıklara ait kutularda siyah renk poşet, her ekipmanda sıfır atık logosu istiyorlar. Firma ÇED kapsam dışı olup kurum türünü diğer seçtiğinizde çalışan personel sayısı giriş sekmesi kayboluyor. Bu sebeple 9. Ve 10. Bölümlere yüklenen pdflerde kişi sayısını belirtebilirsiniz. (Kİşi sayısını göremedikleri için bi başvurum reddoldu). Son olarak sıfır atık kapsamında yayımlanan rehberlerde sıfır atığın temel prensibi olarak yeni kaynak kullanımının önüne geçilmesi ifade edilerek mevcutta farklı renklerde kutularınız var ise sadece tabellarında renk skalasına uymanız da kafi gözüküyor.
@Banu KILIÇ hanım herhangi bir eğitimde aktarılan kararların yönetmelikten üstün olmadığı kanısındayım. Ne zamanki bakanlık resmi yazı iletir ozaman kayda değer diye düşünüyorum naçizane. Yönetmelikte osb yönetimi zorunlu tutulup, ilgili tesisleri belge alımı için zorunlu kılınmamıştır bildiğiniz üzere. Sadece firmaların fiziksel ve eçbs üzerindeki şartları sağlaması talep ediliyor ve içeriği çok da irdelenmiyor, en azından benim tanık olduklarımda böyle oldu.
 
serhatyolda@serhatyolda bey cok tesekkur ederim :) aslinda ben osb icindeki butun firmalarim icin gerekli veri girislerini, posetleri ve etiketleri degistirttim, atiklari girdim, yani aslinda her seyi duzgun bir sekilde yaptim. Sadece basvuru yapmamistim ama deride serbest bolgede olan firmama da yazi geldi sifir atik belge basvurusu icin. E haliyle firmaya da anlatamiyorum aslinda zorunlu olmadigimizi :) fakat o kadar bilgi belge yuklemisken basvuru yapiyorum
 
Merhaba Eylem Planı için nasıl bir format gerekmektedir,hazırlayan arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi?
 

Ekli dosyalar

  • sifir-atik-yonetim-plani-formati-taslak-20180425124707.pdf
    702.2 KB · Görüntüleme: 154
  • sifir-atik-uygulamasi-tablolar-20180320125709.pdf
    624.2 KB · Görüntüleme: 137
Merhabalar;

Sıfır atık uygulamasına kayıt olmak için koridor uzunluğu kat sayısı gibi bilgiler gerekiyor ama firmamız ek-1 listesinde yer alıyor ve eçsb de tek şube olarak gözüküyor. Bu şube içinde birden fazla üretim tesisi ve ofis var kat ve koridor uzunluğunu ne almam gerekiyor bütün koridor toplama mı gerekli acaba ? Yardımlar için teşekkürler şimdiden
 
SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ

Sıfır atık yönetim sistemini kurma yükümlülüğü MADDE 12(4) Ortak bir yönetimi olan alışveriş merkezleri, iş merkezleri, terminaller gibi yerlerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılır. Yapılan planlama doğrultusunda alan içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde yönetimin koordinasyonunda sıfır atık yönetim sistemi kurularak eş zamanlı uygulamaya geçilir. Tüm kurum, kuruluş ve işletmeler bu plana dahil olmak zorundadır.

Sıfır atık belgesi alma yükümlülüğü MADDE 16(4) İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler.

Sıfır Atık Yönetmeliği Hakkında BAKANLIĞA SORULAN SORULAR KAPSAMINDA

OSB bünyesinde yer alan bir sanayi tesisi aynı zamanda ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listelerinde yer alıyorsa hangi çerçevede değerlendirilecektir? SORUSUNA

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda OSB’lerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılarak eş zamanlı uygulamaya geçilir. OSB içerisinde yer alan tüm tesisler bu plana dahil olmak zorundadır. OSB’lere, içerisindeki tüm tesisleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Bu çerçevede, OSB içerisinde yer alan sanayi tesislerinin sıfır atık belgesi için ayrı ayrı başvurmalarına gerek olmayıp talep etmeleri halinde münferit sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek uygulamaya geçeceklerinden ve ortak bir belge alacaklarından, bu tesisler için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listesinde yer alması durumu aranmaz.


Bakanlık Şube Müdürü ile görüştüğümde, Özelikle Organizeler ve Organizedeki işletmelerin durumları ile ilgili bir yazı hazırladıklarını resmi yazı geldikten sonra işlemlere başlamamız gerektiğini tavsiye etti. Resmi yazının ne zaman çıkacağı belli değil ayrı olarak görüş sorabilirsiniz dedi. Süreç daraldığı için cevabın gelmesi işlemleri zora sokacak gibi görünüyor. Soran firmalar olmuş cevap yazmışlar, böyle bir cevap alan arkadaşımız var ise paylaşabilir mi?

Yukarıda belirttiğim yönetmelik ve bakanlık soru-cevabı kısmında; Organizede bulunan işletmeler ÇED yönetmeliği kapsamına bakılmaksızın, OSB yönetimlerinin tek bir Sıfır Atık Belgesi alacağı yazmaktadır. İşletme isterse münferit olarak başvuru yapabilir deniyor. Ancak bakanlığın yaptığı seminerde tek bir işletme bile organizeye bilgilerini vermezse tüm firmalar ayrı ayrı başvuru yapar denildi. "YA HEP YA HİÇ" sloganıyla. İşletmelerin Organizeye bilgileri vermeme gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Yönetmelik açık bir şekilde "Tüm kurum, kuruluş ve işletmeler bu plana dahil olmak zorundadır. " dediği halde. Yani TEK bir firma bile bilgilerini OSB'ye vermezse, OSB Belge alamayacak anlamına mı geliyor ve bu durumda İşletmeye mi zorunluluk doğuyor?
 
Arkadaşlar merhaba, Hülya Hanımla OSB ile ilgili konuşulan konuyu sordum. OSB Müdürlüğü için 2 alternatif söz konusu. Bir tanesi Yönetmelikte yazılı olan madde yani yıl sonuna kadar sıfır atık belgesini tüm bölgeyi içerecek şekilde alacak, OSB içinde yer alan firmalar da tüm bilgi ve belgeleri OSB Müdürlüğü ile paylaşacak, OSB Müdürlüğü verileri girecek. (1. durum.)

Bu işi sanırım OSB Müdürlükleri angarya olarak görüyor, girmek istemiyor (tenzih edilecek az da olsa OSB 'ler vardır.), bazı firmaların veri paylaşmak istemediğini söyleyen firmaların da olduğunu söylüyor, vb sebeplerle de firmalara yazılar gönderiliyor.

Benim de Hülya Hanımdan aldığım bilgi, OSB tümü için almayacaksa bina ve yerleşkeleri için alacak, OSB içinde bu birliğe katılanlar verileri verecek, OSB Müdürlüğü verileri girecek, vermek istemeyen firma yönetmelikte hangi maddeye giriyorsa kendi alacak, ÇED kapsam dışı ise sistemi kuracak ama belgeyi isterse alacaktır. Zoraki bir durum yoktur. (2. Durum)
 
Merhaba Fatih Bey, şunu anlamadım: OSB tümü için almayacaksa bina ve yerleşkeleri için alacak?
 
"Benim de Hülya Hanımdan aldığım bilgi, OSB tümü için almayacaksa bina ve yerleşkeleri için alacak, OSB içinde bu birliğe katılanlar verileri verecek, OSB Müdürlüğü verileri girecek, vermek istemeyen firma yönetmelikte hangi maddeye giriyorsa kendi alacak, ÇED kapsam dışı ise sistemi kuracak ama belgeyi isterse alacaktır. Zoraki bir durum yoktur. (2. Durum)" @fatih boztepe tarafından yazılan
[automerge]1606121445[/automerge]
"Benim de Hülya Hanımdan aldığım bilgi, OSB tümü için almayacaksa bina ve yerleşkeleri için alacak, OSB içinde bu birliğe katılanlar verileri verecek, OSB Müdürlüğü verileri girecek, vermek istemeyen firma yönetmelikte hangi maddeye giriyorsa kendi alacak, ÇED kapsam dışı ise sistemi kuracak ama belgeyi isterse alacaktır. Zoraki bir durum yoktur. (2. Durum)" @fatih boztepe tarafından yazılan
 
Arkadaşlar Merhaba,
Benimde benzer konu da tereddütlerim var.
Çalıştığım firmanın ÇED kapsam dışı yazısı mevcut ve OSB bünyesinde yer almaktadır.
EÇBS den sadece Sıfır Atık Sistemine giriş yaptım. Ama herhangi bir belge başvurusu yapmadım.
ÇED kapsamdışı olduğu için zorunluluğum olmamasına karşın, OSB tarafından yürütülmesi gereken süreçle ilgili hala bilgi alınamadığı için acaba belge başvurusu da yapmalı mıyım? Bir sıkıntı doğar mı
 
Proses atıklar ile ofis atıklarını ayırmak çok zor. 2 ayrı binamız var (OSB'de arada başka firma var). Ana binada 3 üretim hattı ve yönetimin bulunduğu ofis var diğer bina da ise ofis yok sadece üretim var. Müdürlükten ayrı iki MOTAT sistemi açmamız istendi atıkları ayrı olacak dendi biz de iki sistem açtık ve o şekilde kullanıyoruz. Şimdi Sıfır atık sistemi için sadece ana bina mı baz alınmalı?
 
Üst