Arkadaşlar,
25-28 Şubat tarihlerinde düzenlenen Atık Yönetimi Zirvesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır başta olmak üzere sektörden çeşitli kişilerle temas kurdum.
Sıfır Atık Bilgi Sistemi hala geliştirilme aşamasında ve yakın zamanda bazı detaylar sistemde daha net şekilde açıklanacak. Mesela koridor uzunluğu 1 kat için ortalama uzunluk olarak girilecek. Yıllık oluşan atık miktarına -sadece sıfır atık projesinin uygulandığı binadan kaynaklı olmak üzere- tehlikeli, tehlikesiz tüm atıklar dahil edilecek (Yıllık oluşan atık miktarına sadece ambalaj atıklarının yazılması gerektiğine dair açıklama yapan İl Müdürlüğü olmuştu). Raporlamalar bu sistem üzerinden aylık olarak yapılacak ve sistemde beyan edilen bilgiler üzerinden belgelendirme yapılacak.
Çevre İl Müdürlükleri'nde de yanlış anlaşılmalar mevcut; sıfır atık projesini uygulamaya koymayan kurumlar için sisteme veri girişi söz konusu değil. Eğer biz sıfır atık projesini uygulamaya başladık diyorsanız o zaman veri girişi yapmanız gerekiyor.
Yönetmelik hala taslak halinde, yönetmelikteki hiçbir şeyin aynı kalacağının garantisi yok. Mevcut görüşler dikkate alınarak taslak yönetmeliğin revizesi sonrasında, ikinci kez görüşe açılma durumu da söz konusu olabilir.
Benim yorumum, Sıfır Atık Projesi'ni uygulamak yönetmelik çıkana kadar isteğe bağlı bir durum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden gelen yazılara, yönetmeliğin çıkmasının ardından uygulamaya geçileceği bilgisinin verilmesinde sakınca görmüyorum.