Arkadaşlar benimde bu seveso ile ilgili baya sorularım vardı ve BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK aldım okudum ve aşağıdaki gibi yorumladım, yanlışım varsa düzeltirseniz çok sevinirim.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; mevcut, öngörülen veya endüstriyel bir kimyasal prosesin kontrol kaybı esnasında oluşacağı beklenen tehlikeli maddeleri, Ek I’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen sınır değerlere eşit veya üzerindeki miktarlarda bulunduran alt ve üst seviyeli kuruluşlara uygulanır 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 15 inci maddeler sadece üst seviyeli kuruluşlara uygulanır.
Kapsama göre benim akaryakıttesislerim yönetmeliğe tabi mi? bu sorunun cevabını kapsamdada belirtildiği üzere ek 1 bakarak karar verdim.EK ler yüklediğim dosyada ekli ve ilgili kısımları kırmızıya boyadım.
kolon 1 kolon2 /ton kolon 3/ton
Petrol ürünleri
a) benzin ve naftalar,
(b) kerosenler (jet yakıtları dahil), 2500 25000
(c) gaz yağları (dizel yakıtlar, ev ısıtma yağları ve gaz yağ karışımları dahil)
Akaryakıt istasyonunun ekspertiz raporunu aldım ve akaryakıt depolama kapasitesini ( Tank kapasitesi) hesapladım.( 65 ton) Bu miktarların altında çıktı, tam kurtuldum diyordum ki
ek 1 in ikinci bölümündeki notlara baktım ve 4. madde herşeyi açıkladı.
4-Kuruluşta bulunan madde veya müstahzarlardan hiçbirinin, ilgili niteleyici miktara eşit veya bunun üzerinde olmadığı durumda, kuruluşun bu Yönetmelik kapsamına girip girmediğinin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki kural uygulanacaktır:
q1/QU1 + q2/QU2 + q3/QU3 + q4/QU4 + q5/QU5 +... ≥ 1
qx: Bölüm 1 veya 2’de yer alan tehlikeli maddelerin veya madde kategorilerinin miktarı.
QUX : Madde veya madde kategorisi için Bölüm 1 veya 2’de Kolon 3’teki ilgili niteleyici miktar.
Yukarıdaki toplamın 1’e eşit veya 1’den büyük olması durumunda, kuruluş bu Yönetmeliğe tabi olacaktır.
Yönetmeliğin 9, 11 ve 15 inci maddeleri hariç, aşağıdaki toplamın 1’e eşit ya da 1’den büyük olması durumunda, bu Yönetmelik uygulanacaktır:
hemen hesap yaptım;
qx=65
Qux=25000
qx/QUX> 1
0,0026<1 old. tesisim bu yönetmeliğe tabi olmadığını anladım.