Sayın İlgili,
Kuruluşun Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamında olup olmadığı ve seviyesini belirlemek için aşağıda ayrıntıları verilen toplama kuralı uygulanır.
Birinci Adım:
Kuruluşta bulunan bütün tehlikeli maddeler toksisite (a), alevlenirlik (b) ve ekotoksisite (c) kısımları altında aşağıdaki şekilde gruplandırılır:
(a) Bölüm 1’de adlandırılan ve toksik veya çok toksik olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlarla birlikte, Bölüm 2’deki 1 inci ve 2 nci kategorilere giren madde ve müstahzarlar
(b) Bölüm 1’de adlandırılan ve oksitleyici, patlayıcı, alevlenir, kolay alevlenir veya çok kolay alevlenir olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2’deki 3, 4, 5, 6, 7a, 7b veya 8’inci kategorilere giren madde ve müstahzarlar
(c) Bölüm 1’de adlandırılan ve çevre için tehlikeli olarak sınıflandırılan (R50 (R50/53 dahil) veya R51/53) madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2’deki 9(i) veya 9(ii) kategorilerine giren madde ve müstahzarlar
İkinci adım;
Her bir grup için;
q1/QÜ1 + q2/QÜ2 + q3/QÜ3 + q4/QÜ4 + q5/QÜ5 + …
işlemi sonuçlarından herhangi biri 1’e eşit ya da daha büyük ise, kuruluş üst seviyeli olarak sınıflandırılır.
qx = Ek 1 Bölüm 2’de ilgili tehlikeli madde kategorisinde yer alan kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton) ya da Bölüm 1’de listelenen kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton)
QÜX = Ek 1 Bölüm 2 Sütun 3 ya da Bölüm 1 Sütun 3’te yer alan x tehlikeli maddesi ya da tehlikeli madde kategorisi için niteleyici miktar.
İkinci adımda uygulanan işlem sonuçlarının tümünün 1’den küçük olduğu durumda üçüncü adıma geçilir.
Üçüncü Adım:
Her bir grup için;
q1/QL1 + q2/QL2 + q3/QL3 + q4/QL4 + q5/QL5 + …
işlemi sonuçlarından herhangi biri 1’e eşit ya da daha büyük ise, kuruluş alt seviyeli olarak sınıflandırılır.
qx = Ek 1 Bölüm 2’de ilgili tehlikeli madde kategorisinde yer alan kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton) ya da Bölüm 1’de listelenen kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton)
QLX = Ek 1 Bölüm 2 Sütun 2 ya da Bölüm 1 Sütun 2’de yer alan x tehlikeli maddesi ya da kategorisi için ilgili niteleyici miktar.
Üçüncü adımdaki işlem sonuçlarının tümünün 1’den küçük olması durumunda kuruluş yönetmeliğin kapsamı dışında değerlendirilir.
Bir tehlikeli maddenin birden fazla sınıflandırmaya tabii olduğu durumda, bu yönetmeliğin amacına uygun olarak her bir kısım (toksisite (a), alevlenirlik (b) ve ekotoksisite (c)) altında yer alan en düşük niteleyici miktar esas alınarak toplama kuralı uygulanır. Ancak, bu kuralın uygulanması için, her bir kısımda ((a),(b),(c)) ilgili sınıflandırmaya karşılık gelen niteleyici miktar esas alınır.
Örneğin, X tehlikeli maddesi, “2.toksik”, “4.patlayıcı” ve “7b.kolay alevlenir” olarak sınıflandırılmaktadır. Toplama kuralına bu madde dahil edilirken, Alevlenirliğin altında yer alan “4. Patlayıcı” sınıfının niteleyici miktarı, “7b Kolay alevlenir” sınıfının niteleyici miktarından daha düşük olduğu için Alevlenirliğin altındaki hesaplamada “4. Patlayıcı” sınıfının niteleyici miktarı esas alınır. Ancak Toksisite hesaplaması yapılırken “2. Toksik” sınıfının niteleyici miktarı esas alınır.
Bu bilgiler doğrultusunda hesaplamanızı yapmanız gerekmektedir.
İyi çalışmalar.
Önder GÜRPINAR
Çevre ve Şehircilik Uzmanı
ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığı
Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şubesi Müdürlüğü
Tel: 0 (312) 410 1913
arkadaşlar bakanlığa mail atmıştım gelen cevap buna göre hesaplama yapacağız
bir sorum olacak tesiste kullanılan bütün yağları beyan edecek miyiz ,motor şanzıman,hidrolik yağları gres yağı hepsi var mı