• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Merhabalar,

seveso hakkında birşey soracağım, yönetmelik ek-1 bölüm 1 de adlandırılmış maddeler var mesela sıvılaştırılmış çok kolay alevlenir gazlar için 50 ton denilmiş sınır peki bölüm 2 de ise çok kolay alevlenir diye bir kısım var burada da 10 ton limit var. Her iki listedede yer alan maddeler için nasıl bir seçim yapabiliriz? Bölüm 2 olarak kabul edebilmemiz için maddeyi bölüm 1 de hiç bir kategoriye girmemesi mi lazım?
 
@edizhanediz

Sayın ediz, böyle bir talep olabilir mi, yağın cinsi ismi olmadan nasıl yanıt verilebilir bu soruya. Burada herkes mermer ocağında çalışmıyor ki size muhadil bir şeye göre yardımcı olalım ki o bile bence kolay değil. Kendinizi lütfen bu kadar hazırcılığa alıştırmayın. Hadi birlikte araştırarak öğrenerek yapalım. İlk olarak kullanılan yağın ismi, hiç değilse cinsini (hidrolik, gres, makine yağı, dişli, vb bakın bir çok çeşiti var.) öğrenelim birlikte buradan çözelim ki bundan sonraki çalışmalarınızda size rehber olsun.
 
Eğitim AdıAB SEVESO II&III DİREKTİFLERİ, BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK - SANAYİCİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ, BİLDİRİM SİSTEMİ (SEVESO ve BEKRA) - KAZA SENARYOLARI, KANTİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME METOTLARI EĞİTİMİ
Eğitimin Verileceği Tarih07-08 KASIM 2015
Saat09:30 - 17:30
Eğitim Verileceği YerTMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Adres: Mustafa Münir Birsel Sk. No:6/1 Akademi Apt. Kat:3 D:10 Alsancak / İZMİR
Tel: 0232 4640022
Faks: 0232 4220959
E-posta: [email protected]
Eğitmen BilgileriCoşkun KUMRU - Eski Çevre ve Şehircilik Uzmanı
Eğitimin Amacı ve FaydalarıEğitim sonucunda katılımcıların aşağıdaki konularda bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
·AB Seveso Direktifleri ve Uygulamaları
·Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik ve Yetkili Otoriteler
·Yönetmelik uyarınca yayımlanan Güvenlik Raporu Tebliği ile yayımlanacak diğer Tebliğler
·Seveso Bildirim Sistemi ve yerine uygulamaya geçecek olan BEKRA Bildirim Sistemi
·Kaza Senaryoları
- Yangın
- Patlama
- Toksik Yayılım
·Seveso Terminolojisi
·Risk kavramı ve Risk Değerlendirme Yöntemleri
·ARAMIS Metodolojisi
·Güvenlik Yönetim Sistemi
·Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması
Eğitim sonunda katılımcıların aşağıdaki konularda beceri sahibi olması beklenmektedir.
· AB Seveso Direktifleri ve Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik uygulamalarına ilişkin farkındalık
· Kapsama dahil olan faaliyetler için Seveso Bildirimlerinin yapılması
· BKÖP ile Güvenlik Raporu hazırlanmasına ilişkin temel yeterlilik
· Büyük Endüstriyel Kaza Senaryolarının Belirlenmesi
· Risk Değerlendirme Metotları ve uygulama örnekleri
Eğitimin KapsamıSEVESO Direktifleri
· Büyük Endüstriyel Kaza Senaryoları
· Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik
· Büyük Endüstriyel Kazalarla İlgili Hazırlanacak Güvenlik Raporu Tebliği
· ARAMİS Metodolojisi
· Yetkili Otorite ve Sanayici Yükümlülükleri
· Bildirim Sistemi
· BKÖP
· Güvenlik Raporu
· Dahili Acil Durum Planları
· Harici Acil Durum Planları
· Etki Alanı ve Domino Etkisi
· Halkın Bilgilendirilmesi
· Güvenlik Yönetim Sistemi
· Tehlike Tanımlama Yöntemleri ve Risk Analizi (FMEA, HAZID, HAZOP vb.)
· Kantitatif Risk Değerlendirme Metotları
· Hata Ağacı,
· Olay Ağacı,
· Papyon Analizi
Eğitime Kimler KatılabilirKuruluşların çevre görevlileri ve çevre yönetim birimlerinde görev alan mühendis ve sorumlular, bakım ve üretim sorumluları ile çevre danışmanlık hizmetleri veren kuruluş temsilcileri
Katılımcı SayısıMax. 20 Kişi
Eğitim ÜcretiÇMO Üyeleri (Aidat borcu bulunmayan) : 580 ₺
BTB‘li Firma Çalışanı TMMOB Üyeleri: 725 ₺
TMMOB üyeleri / Diğer: 870 ₺
Eğitim Yönetimi Talimatı gereği Eğitime ön kayıt yaptırmak için eğitim bedelinin en az % 30‘unun peşin ödenmesi gerekmektedir. Katılımcı eğitime katılmazsa ödenen bedel iade edilmez
Banka Hesap Numarası:
İş Bankası Yeni liman Şubesi 3427-0339372
IBAN NO: TR80 0006 4000 0013 4270 339372
Banka masrafları katılım ücretine dahil değildir.
Bonus karta 4 taksit yapılmaktadır.
Eğitim Ücretine Dahil olanlar:Katılım Belgesi
Öğle yemeği ve tüm ikramlar
Eğitim ile ilgili sorularınız için iletişim bilgileriAd Soyad: Selma AKDOĞAN/Berna ÖZER
Adres: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Mustafa Münir Birsel Sk. No:6/1 Akademi Apt. Kat:3 D:10 Alsancak / İZMİR
Tel: 0 232 4640022 Faks: 0232 4220959
E-posta: [email protected]
[TBODY] [/TBODY]
 
Arkadaşlar günaydın seveso ile ilgili kafamda deli sorular var. Mesala işletmemizde sülfirik asit adlı çok haşin bir kimyasal var. Bu kimyasalımız adlandırılmış maddeler listesinde bulamıyorum. Ayrıca kendisini adlandırılmamış madde ve müstahzar sınıfında da kategorize edemiyorum. Çünkü msds'inde tehlike işareti olarak aşındırıcı madde yazıyor. Halbuki adlandırılmamış madde ve müstahzar sınıfında aşındırıcı diye bir madde yok. Bu başımın belası sülfirik asidi nasıl kategorize edicem ve niteliyici miktarları kaç alıcam?
 
@cilgincevreci Bildirime Tehlikeli Madde Ekle dedikten sonra, Tehlikeli Madde Eklemek İçin Tıklayın sekmesinden kısas alınacak kolon kısmını CAS NO olarak seçip, 7664-93-9 cas no ile arama yaparak bakarsan göreceksin. Sırf senin için özellikle açıp denedim şimdi çıkıyor.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    3.7 KB · Görüntüleme: 121
Yeni sevoso sisteminde hesaplamayı bize bırakıyor kapasam dışımıdır alt seviye mi üst seviyemi nasıl hesaplanıyor. bilen varmı?
 




Sayın İlgili,

Kuruluşun Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamında olup olmadığı ve seviyesini belirlemek için aşağıda ayrıntıları verilen toplama kuralı uygulanır.

Birinci Adım:
Kuruluşta bulunan bütün tehlikeli maddeler toksisite (a), alevlenirlik (b) ve ekotoksisite (c) kısımları altında aşağıdaki şekilde gruplandırılır:
(a) Bölüm 1’de adlandırılan ve toksik veya çok toksik olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlarla birlikte, Bölüm 2’deki 1 inci ve 2 nci kategorilere giren madde ve müstahzarlar
(b) Bölüm 1’de adlandırılan ve oksitleyici, patlayıcı, alevlenir, kolay alevlenir veya çok kolay alevlenir olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2’deki 3, 4, 5, 6, 7a, 7b veya 8’inci kategorilere giren madde ve müstahzarlar
(c) Bölüm 1’de adlandırılan ve çevre için tehlikeli olarak sınıflandırılan (R50 (R50/53 dahil) veya R51/53) madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2’deki 9(i) veya 9(ii) kategorilerine giren madde ve müstahzarlar

İkinci adım;
Her bir grup için;
q1/QÜ1 + q2/QÜ2 + q3/QÜ3 + q4/QÜ4 + q5/QÜ5 + …
işlemi sonuçlarından herhangi biri 1’e eşit ya da daha büyük ise, kuruluş üst seviyeli olarak sınıflandırılır.
qx = Ek 1 Bölüm 2’de ilgili tehlikeli madde kategorisinde yer alan kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton) ya da Bölüm 1’de listelenen kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton)
QÜX = Ek 1 Bölüm 2 Sütun 3 ya da Bölüm 1 Sütun 3’te yer alan x tehlikeli maddesi ya da tehlikeli madde kategorisi için niteleyici miktar.
İkinci adımda uygulanan işlem sonuçlarının tümünün 1’den küçük olduğu durumda üçüncü adıma geçilir.

Üçüncü Adım:
Her bir grup için;
q1/QL1 + q2/QL2 + q3/QL3 + q4/QL4 + q5/QL5 + …
işlemi sonuçlarından herhangi biri 1’e eşit ya da daha büyük ise, kuruluş alt seviyeli olarak sınıflandırılır.
qx = Ek 1 Bölüm 2’de ilgili tehlikeli madde kategorisinde yer alan kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton) ya da Bölüm 1’de listelenen kuruluştaki “x” tehlikeli maddesinin miktarı (ton)
QLX = Ek 1 Bölüm 2 Sütun 2 ya da Bölüm 1 Sütun 2’de yer alan x tehlikeli maddesi ya da kategorisi için ilgili niteleyici miktar.
Üçüncü adımdaki işlem sonuçlarının tümünün 1’den küçük olması durumunda kuruluş yönetmeliğin kapsamı dışında değerlendirilir.

Bir tehlikeli maddenin birden fazla sınıflandırmaya tabii olduğu durumda, bu yönetmeliğin amacına uygun olarak her bir kısım (toksisite (a), alevlenirlik (b) ve ekotoksisite (c)) altında yer alan en düşük niteleyici miktar esas alınarak toplama kuralı uygulanır. Ancak, bu kuralın uygulanması için, her bir kısımda ((a),(b),(c)) ilgili sınıflandırmaya karşılık gelen niteleyici miktar esas alınır.
Örneğin, X tehlikeli maddesi, “2.toksik”, “4.patlayıcı” ve “7b.kolay alevlenir” olarak sınıflandırılmaktadır. Toplama kuralına bu madde dahil edilirken, Alevlenirliğin altında yer alan “4. Patlayıcı” sınıfının niteleyici miktarı, “7b Kolay alevlenir” sınıfının niteleyici miktarından daha düşük olduğu için Alevlenirliğin altındaki hesaplamada “4. Patlayıcı” sınıfının niteleyici miktarı esas alınır. Ancak Toksisite hesaplaması yapılırken “2. Toksik” sınıfının niteleyici miktarı esas alınır.

Bu bilgiler doğrultusunda hesaplamanızı yapmanız gerekmektedir.

İyi çalışmalar.

Önder GÜRPINAR
Çevre ve Şehircilik Uzmanı
ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığı
Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şubesi Müdürlüğü
Tel: 0 (312) 410 1913

arkadaşlar bakanlığa mail atmıştım gelen cevap buna göre hesaplama yapacağız

bir sorum olacak tesiste kullanılan bütün yağları beyan edecek miyiz ,motor şanzıman,hidrolik yağları gres yağı hepsi var mı
 
2 Ağustos 2016 SALIResmî GazeteSayı : 29789
YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN
AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 –30/12/2013tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“b) 9 uncu maddesi ve 14 üncü maddenin ikinci fıkrası1/7/2017tarihinde,”
“d) 10 uncu ve 11 inci maddesi31/12/2016tarihinde,”
MADDE 2 –Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 –Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı müştereken yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
30/12/201328867 (Mükerrer)
[TBODY] [/TBODY]
[TBODY] [/TBODY]
 
sevoso bildirimde sadece bildirim kısmını mı yapacaz alttaki bölümlerdeki belgeleri eklemek zorunlumudur.
 
@A.samet

SEVESO diye bir şey kalmadı. Onun adı BEKRA bildirimi oldu. BEKRA bildirimine, tehlikeli olan tüm kimyasalların bir anda maksimum ne kadar depolandığını gireceksiniz. Tüm girdileri yaptıktan sonra, "TOPLAMA KURALI" uygulayarak işlemleri yapacaksınız. Kapsam dışı çıkarsa hiçbir ek yapmanıza gerek yok. Ama Alt Limit veya Üst Limit çıkarsa buna göre eklemeniz gereken dosyalar yönetmelikte yer almaktadır.
 
Arkadaşlar bu bekra bildiriminde toplama kuralını H, P ve E kriterlerine göre yapmamız söyleniyor yönetmelikte. Tamam buna bir itirazım yok fakat MSDSlerde, örnek verecek olursam H314 gibi bir değer var bunun H1 mi H2 mi yoksa H3 mü olduğunu nasıl ayırt edeceğim. Bu sorulara cevap olacak bir tablo var mıdır.? Var ise nerede? Yardımcı olacak var mı acaba?
 
benim anladığım kadarıyla MSDSteki giriyoruz sadece E kısmını kendi veriyor. Ama tabi ki asla emin değilim.
 
Üst