• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Arkadaşlar ben yönetmelikleri mevzuat.com'dan inceliyorum. Burada sürekli yönetmeliklerin güncel halleri bulunuyor diye düşüyorum. Sizce de öylemi ?
 
Merhaba,
Danışmanlığını yaptığımız plastik geri kazanım tesisi granüle renk vermek için boya kullanıyor.
MSDS'ini tedarik ettim ve dosya olarakda ekledim.
Konuya hakim olan meslektaşlarım bu kimyasalın tehlikeli olup olmadığını nasıl tespit ederim?
MSDS'de H ibaresi göremedim ben.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • carbon black msds.pdf
    496.4 KB · Görüntüleme: 31
Merhaba ,

Aşağıda belirtilen ifadeler dikkate alınarak ve herhangi bir H ibaresi veya X ibaresi bulunmadığı için tehlikesiz madde olarak yorumlayabiliriz.
22589
22590
 
H1,H2,H3 Kodlarını zararlılık kategorisine göre mi belirliyoruz ? Mesela H220'nin zararlılık kategorisi 1 o zaman H220'nin karşılığı H1 mi demeliyiz ?
 
Merhaba,
Arkadaşlar, karışım bir maddem var.

SDS Bölüm 2 de :
Asp. Tok.1: Aspirasyon Zararı, Zararlılık Kategorisi 1, H304
Cilt Hassas. 1B: Hassasiyet-Cilt, Zararlılık Kategorisi 1B, H317
Cilt Tah. 2: Ciltte Aşınma/Tahriş, Zararlılık Kategorisi 2, H315
Göz Hsr. 1: Ciddi Göz Hasarı/Göz Tahrişi, Zararlılık Kategorisi 1, H318
Sucul Kronik 2: Sucul Ortama Zararlı-Kronik zararlılık, Kategori 2, H411

Fakat Bölüm 11 Toksikolojik Bilgilerde:
11.1 Toksik etkiler hakkında bilgi:
Zehirlilik özellikleri bakımından karışımla ilgili kendi başına deney bilgisi bulunmamaktadır.
Sağlık için tehlikeli etkiler:
Tekrar tekrar, uzun süre veya profesyonellerin maruz kalmasıyla ilgili olarak belirlenen limitlerin üzerindeki konsantrasyonlarda
maruz kalma durumunda, maruz kalma yoluna bağlı olarak sağlık için olumsuz etkiler yaratabilir:
A- Yutma (akut etki):
- Akut toksisite: Mevcut bilgilere göre, sınıflandırma kriterlerini karşılamamaktadır. Daha fazla bilgi için 3. başlığa bakınız.
- Aşındırıcılık/Tahriş: Ciddi miktarda dozun yutulması, boğaz irritasyonuna, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya yol açabilir.
B- Inhalasyon (akut etki):
- Akut toksisite: Mevcut bilgilere göre, sınıflandırma kriterlerini karşılamamaktadır. Daha fazla bilgi için 3. başlığa bakınız.
- Aşındırıcılık/Tahriş: Mevcut bilgilere göre, sınıflandırma kriterlerini karşılamamaktadır. Daha fazla bilgi için 3. başlığa
bakınız.
C- Cilt ve gözlerle temasta (akut etki):
- Ciltle temas: Deri yanmasına yol açar.
- Gözlerle temas: Temas sonrası ciddi göz hasarına yol açar.
ŞEKLİNDE.
11. bölümde karışımın toksikolojik etkisi görünmüyor. ama içeriğindeki maddelerin etkileri sıralanmış. Dolayısıyla sağlık etkisini eklememe gerek yok diye düşünüyorum. Acaba görüşlerinizi alabilirmiyim?
 
Bekrada toplama kuralını uygularken ; akut-toksit, alevlenme ve çevresel zararlarını hesaba katıyoruz.
Peki aşındırıcı kimyasallar olup bu 3 tane zararlılık kategorisine girmiyorsa toplama kuralında hesaplamaya dahil etmeyecek miyiz ?
özellikle sodyum hidroksit (H314,R35,

Sülfürik asit, nitrik asit,hidroflorik asit v.b.
 
Merhabalar ,

Bekra bilidirm sisteminde kimyasalınızı girdiğiniz zaman sistem zararlılık ibaresi seçmenizi istemiyorsa onu toplama kuralına dahil etmiyorsunuz.
Ör : H1, H2, H3 --- P5A ,P5C tarzı zararlılık ibaresi olan maddelerinizin miktarını toplama kuralına dahil etmeniz gerekiyor.
 
Örneğin hidrojen klorüre sistemden baktığımda H2 Kategorisinde toplamaya dahil edeceğiz.
Sülfürik asite baktığımızda sınıflandırmada H314 ama sistemde madde kategori bilgisi yok o zaman sülfürik
asidi topalama kuralına almayacağız anlamına mı geliyor ?
 
@Mustafacan Sistem size aşağıda belirttiğim zararlılık ibarelerinden birini seçmenizi istemediği sürece toplama kuralına dahil etmiyorsunuz.


22738
 
Fatih Koçak@Fatih Koçak Merhaba; Ocak ayında bekra bildirimi yapmıştım. Çevre İl Müd. planlı denetime geldiğinde hatalar olduğunu güncellemem gerektiğini söyledi. 9 adet Cas no'su mevcut kimyasalım var 2 tanesi dışında 7 tanesi sistemde kayıtlı değildi. Örneğin; sülfürik asit, sodyum hidroksit vb. Bu sebeple onları toplama kuralına dahil edemedim. Ancak bana söylenen (özellikle sülfürik asit için) dahil etmem gerektiği yanlışlık yapmış olabileceğimdi ve güncelleme yapmam istendi. Bunu nasıl çözebileceğimi henüz bulamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Sistemde Susuz amonyak H331 solunması halinde toksiktir.
Sistemde Madde kategorisinde ise sadece E1 sucul ortam için çok zararlı demiş.

Bu durumda akut toksik etkisini bir kenera bırakıp madde kategorisinde E1 dediği için sadece E1'imi toplama kuralına dahil edeceğiz?
 
Üst