• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Özelde iş bulabilmek için ne yapmalıyım?

tuğçe acar

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
istanbul üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği son sinif öğrencisiyim. Hemen iş bulabilmem için neler yapmalıyim,hangi belgeleri ve sertifikaları almalıyım? Hangi alanlara yönelmeliyim? Birde inşaat alanında çevre mühendisine ihtiyaç olur mu, olursa hangi alanda olur? Şimdiden teşekkürler..

@tuğçe acar

Muhtemelen tezini bu yıl yazicaksin. Tez konunu absurt ise yaramayan Bi konu seçme mezuniyetten sonra yonelecegin alana göre bir içerik, konu her ne dersen işte ona göre seç.
Yabancı dil seviyeni cikarabilecegin kadar yukarı çıkar. Kur sertifikalarını topla.
Çevre Görevlisi, ısg, tmgd gibi belgeleri almaya çalış, ise alımlarda on planda olabiliyorlar.
Stajını kurumsal bir firma da yapabilirsin, mezuniyetten sonra sana yardımcı olacak kişilerle tanış mesela?
Buraya kadar özelde çalışmayi tercih edersen yapabileceklerini yazdım. Bir çok şey eklenebilir buraya.
Akademik kariyerde mantıklı Bi adım olabilir. Yds ve ales e sağlam hazırlanirsan güzel Bi unide kalabilirsin.
Ya da en mantıklısı ve ve bi o kadar da imkansız olanı kpssmissss? ben Bi yılımı harcar insanustu puan çıkarır keyfime bakarım diyorsan kpss ye yor.
İnşaat alanı derken arıtma tesisi inşaasi işletmesi vs. yer alan mühendis arkadaşlar var. Aslında hiç sevmem bu olayı ama genelde erkek meslektaşlarımızin tercih alanları bunlar. Gerek tesislerin yerleşim yerine uzak olması gerek tesiste kalma olayının
olması gibi şeyler yüzünden. Ama bayan neden olması olan yerler vardır olmalı da zaten.

Onun dışında ısg sertifikanın alırsan çevre mühendisi olarak değil ama ısg uzmanı sıfatı ile inşaat alanında da bulunabilirsin?

Tehlikeli Madde güvenlik danışmanlığı bu aralar gündemde onun sertifikasını alabilirsin.Mezun olduktan sonra alacağın ilk sertifika çevre görevlisi belgesi olsun daha sonra İSG ve tmgd ile iş alanını 3 é bölmüs olursun.Bana sorarsan kendini sertifika alarak is bulan insanlar kategorisine sokmak yerine kpss ye çalış ve devlete girmeye çalış. İlla özel diyosan da bahsettiğin sertifikaların vereceği maaş ve potansiyel olarak seni yetiştireceği noktalar belli bir üstüne cikamazsin. Kaliteye yonelebilirsin.Seçilen olmak istiyosan da bunlardan ilk önce ingilizcenı hallet kesinlikle.Başarılar diliyorum

Öncelikle iş bulabilmeniz için güçlü bir REFERANS bulmanız gerekiyor. Eğer danışmanlık yapmayı düşünüyorsanız çevre görevli belgesi almanız gerekmektedir. Onun dışında işi girdiğiniz yerde öğrenirsiniz.

@cevreciolalım
Bay/bayan olumsuz daha iyi fikirleriniz varsa buyrun alalım fikirlerinizi aydınlatın bizleri?
Önceden bu düşünceye sahip olanları anlamaya çalışıyordum, değiştirmeye calisiyordum. Ama yok yerinde saymak isteyen insanların kafa yapısını değiştirmeye çalışmak boşa zaman kaybı, at gözlüklerinizi sakın çıkarmayın zira çok yakışıyor. ?

@Mücahit Topdaş

Nerde oturuyorsunuz?
danışmanlık şirketleri alım gerçekleştiriyor. tabi onlarla da ücrette anlaşabilirseniz :)

@tuğçe acar
Arkadaşım başlangıç için para olarak görmeyip tecrübe elde edebilmek adına danışmanlık firmalarına girmeye çalış. Ben öyle yaptım ve 1 yıldır çalışıyorum danışmanlık şirketinde. Para da önemli fakat şu an benim için 2. planda. Önceliğimi tecrübeye vermiş durumdayım.
Çevre görevlisi belgen yeterli :)

Karamsar olma ebet girersin. İş beğenmeyen insan çok o yüzden işsizlik hat safhada. Bir arkadaşım askere gitti geldi ve tecrübesi de vardı fakat sırf iş yerlerini beğenmediğinden dolayı açıkta. Çok fazla irdelemezsen iş bulursun. Başlangıç bu deyip sıkıcan dişini benden sana tavsiye.

@cevreciolalım
Arkadaşın dediği gibi tüm belgeleri toplamaya gerek yok :) zaten tmgd veya isg belgelerinden birisi varsa yeterli. Çünkü zaten sadece birisini seçip yapabiliceksin. hepsini birden yapamayacagın için tek alanda ilerlemek gerekli diye düşünmekteyim.
evet maalesef ki 2000den düşük bir ücretle işe başlanıyor fakat artık asgari ücretinde arttırılmasıyla mininumum ücret 1900-2000 civarlarında. başlangıç içinde çokta paraya takılmamak gerek bence :)

@hafssse

öncelikle kötü sözünüzü direk size iade ederim. At gözlüğüyle bakan biri olsaydım bu mesleği 4 senedir yapmazdım. Mezun olur olmaz C sınıfı iş güvenliği sınavına girdim kazandım ama iş güvenliği uzmanlığı yapmak istemedim. Bunun yanında çevre görevlisi belgem , birçok kurstan almış olduğum sertifikam var. Şimdi at gözlüğü takan ben mi oluyorum yoksa siz mi ? Ben sadece gerçekleri söyledim sanırım zorunuza gitti..

orangehead026 demiş ki:
Nerde oturuyorsunuz?
danışmanlık şirketleri alım gerçekleştiriyor. tabi onlarla da ücrette anlaşabilirseniz :)

:) Güler yüzlü insanlara hayranım :)

İstanbul'da Anadolu Yakası, başvurduğum firmaları yazmaya kalksam abartısız 50 firma listelerim.!

Ücret konusu mu? 2000 liraya mühendis çalıştırmak; bizim için ACI ,iş veren için KÂRLI, Güçlü Türkiye için KOMİK durumdur.
Kimse boşuna hayallere kapılmasın.

Dil de,ehliyet de, tecrübe de ikinci sırada..

İlk sırada olan şey referans. Referans demişken,kişisel veya mesleki değil (en azından benim için geçerli değil-Tesis şefinden,İSG uzmanlarına, Ülkenin dört yanından Çevre Mühendislerine.) , siyasi referans varsa, kapıların %90 'ı açıktır.

Bence vahim durumdayız...

Dediklerimi doğru bulmayanlar, lütfen çalıştıkları işten çıkıp işsiz kalsınlar, o zaman anlarlar. ( Not: Ünvanı sadece Çevre Müh. olanlar, kariyerinde zirvede olanlar için geçerli değildir.

@cevreciolalım
Gerçeklerin hepimiz bilincindeyiz. Sorun şu ki; şikayet etmek yerine yeni mezun arkadaşlara yol göstermek, kötülemek yerine alternatifleri göstermek gerek. Sizde arkadaşa yazdığım önerileri gerceklestirmissiniz. Aklın yolu bir tabi?Düşüncelerinizi ifade etmek istediğinizde mümkünse alıntı yapmayın. Zoruma giden bir olay olmadı lakin olumsuz düşüncelerinizi kendinize saklayın. Bu form mesleğimizi kötülemek amaçlı açılan bir form değil. At gözlüğü kötü amaçlı bir söylem değil ama sizin bakış açınız farklıyapacak bir şey yok.
Az önceki yorumumda bahsetmistim zaman kaybından hoşlanmam. Size i
yi calismalar?

@Burak Bilen
Ben mühendis olduğuma eminim ama sizin bu formda olma amacınızin ne olduğundan pek emin olamadım. Form a üye olduğumdan beri sürekli bana karşı Bi linç kampanyası içindesiniz. Ilginc?Bunlar benim düşüncelerim sizi zerre bağlamaz. Ben sizin düşüncelerinize karşı tepki ya da cevap verme ihtiyacı hissetmiyorum. Mümkünse sizde hissetmeyin?

@hafssse

:D :D sadece güldüm çünkü hayatı sadece iş olarak gören insanları hemen tanırım bence sizde onlardan birisiniz .. Mezun arkadaşımız robot değil ve mesleğe başlarken kimse sizin o programlanmış tespitlerinizle işe başlamıyor. Önüne bir iki hedef koyuyor ve zamanla kendine bir yol çiziyor. Siz burda akıl vermiyorsunuz daha da akıl karıştırıyorsunuz. Madem bu form size zaman kaybettiriyor bence burayı kullanmayın. .

Herkes dilinin döndüğünce, yaşadığı tecrübesi ile, o andaki duygu haliyle bir şeyler yazmış. Bir kaç kelam da ben edeyim:

Yeni mezun bir çevre mühendisi olarak iş bulmanız cidden çok zor. Bunu sadece iş ilanlarına bakarak anlayabilirsiniz. Neredeyse tüm ilanlarda tecrübe ön koşul, diplomanızın yanında bir takım sertifikalar (isg, çevre görevlisi vs), aktif araç kullanımı, ikinci bir dil, esnek çalışma saatleri ile birlikte verilecek güvercin ile serçe aralığındaki bir kuş türü kadar maaş önerisi mevcut oluyor. Ne yazık ki sektör böyle ve biz çalışanlar, patronlar ve yetkili merciler olarak bu çarkı daha da zorlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Keşke bunu daha da kolaylaştırmaya çalışsak.

Neyse konumuza dönelim: Tuğçe Hanım size kendi yaşadığım acı tatlı tecrübelerimden kaynaklı olarak her hangi bir işe bir çevre mühendisi olarak başlamanızı, çok çalışmanızı, sebat etmenizi önerebilirim. Kurs, sertifika vb konularını zaten arkadaşlarım yukarıda yazmışlar benim üstüne ekleyeceğim tek şey işe girdiğinizde bunların üstüne ekleyerek kariyerinize devam etmeniz gerektiği. Büyüklerimiz ekmek aslanın ağzında derken aslında tam olarak bunu söylüyorlar. İyi bir mühendis olmanın yanında iyi bir iletişim becerisine sahip olmalı, finans, maliye, ticaret bilmeli, mesleğinizin ve şu anki durumunuzun hep bir adım ötesine geçmeniz gerekmektedir.

Şimdiden hayatta başarılar dilerim.