• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nikel sorunu sebep ve çözüm önerileri ?

Emre ALKAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2016
Firma
mersin üniversitesi
Herkese Merhabalar,

Çalışmakta olduğum firmamızda inşaat için dış illerden gelen personeller saha içinde konaklıyorlar. Bu personellerin lavabo, tuvalet ve duş ihtiyaçları için( personelin içme suyu ihtiyacı damacanalardan sağlanıyor) gereken kullanma suyu sahamızda açılan su kuyusundan sağlanacak. Bu kuyudan çıkan suyu lavabolara vermeden önce paket bir filtrasyon sistemi kurduk. sırasıyla kum tutucu-aktif karbon-katyonik reçine-klorlama işlemlerinden geçtikten sonra verilecek. Bu sebeple halk sağlığı laboratuvarına ve başka bir akredite laboratuvara filtrasyona girmeden(kuyudan çıkan) ve filtrasyondan geçtikten sonra su numuneleri aldırdık. Ancak her iki numune sonucunda da fitrasyon sonrası suda çıkan nikel değeri, filtrasyon öncesinden çok yüksek çıkıyor. Normalde nikel sınır değer olan 20 µg/l, bizde ise nikel değeri filtrasyona girmeden önce sınır değerin çok altındayken, filtrasyon sonrası sınır değeri aşıyor.

Konu hakkında bu değerin filtrasyon sonrası yükselmesinin sebebi ne olabilir ve nasıl çözüm bulunabilir.? Yardım ve önerilerinizi bekliyorum.
Not: Su iletiminde kullanılan borular metal değildir.
 
Ağır metaller, genellikle yeraltı sularında bulunur, filtrasyon yöntemi ile "iyon değiştirici reçine"kullanarak, sorununuzu çözebilirsiniz ?
 
Sularında zaten Nikel yokmuş hocam. Nikel problemleri yok. Kuyu suyunda sınır değerin çok altında Nikel varmış.
 
@Fikret Şan Hocam kuyu suyumuzda zaten nikel problemimiz yok. Sınır değerin altındayız. Ama filtrasyon sisteminden geçtikten sonra nikel oranında artış oluyor ve sınır değeri aşıyoruz. Ama filtrasyon ünitesinin ne sebeple bunu artırdığını bulamıyoruz. Satıcı firma da bunu kabul etmiyor.
 
Üst