• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Metal talaşı atıkları hakk.

Gökhan Arıcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Şubat 2013
Merhabalar,
Delme, tornalama gibi işlem yapılacak parçaların üzerine; soğutma ve yağlama amaçlı bor yağı / su oranı % 8 olan karışım verilmektedir. Çıkan talaşlar bu karışımla kontemine olmaktadır. Karışımın yağ oranı düşük olması nedeniyle, atığın tehlikesiz sınıfına girme olasılığı varmıdır?
 
sevin hanım tubitak dan yağlı talaş için yaptırdığınız deney hangisi yağ gres deneyimi bana 250 tl denmişti o deneyin fiyatı cnc frizeden çıkan talaşın yağ oranının %1 altında olmayacağı söylen mişti oyüzden vazgeçtik.Sizin cnc makinalar frizemi o yüzden sordum.
 
fiyat olarak 200+ KDV ödedik ama bu 2014 fiyatıydı değişmiş olabilir. Bizede tehlikeli çıkar bu atık demişlerde o yüzden yaptırmamıştık. Bakanlığın gönderdiği yazıdan sonra yaptıralım ne kaybederiz dedik.
Bizde birçok farklı işlemden talaş oluşuyor, cnc freze, kalıpçı freze, manuel çalışan tezgahlar vb. Bende tehlikesiz çıkacağına ihtimal vermemiştim ama oluşan talaşın içindeki boryağı süzdürüp o şekilde depo alanına götürüyoruz dolayısıyla yağ oranı azalıyor.
Bence analiz yaptırın, numune alan kişiler ve alınma şekline göre sonuç değişebiliyor zaten.
 
Talaş numunesini sizmi aldınız yoksa lisansı olan bir firmayamı aldırdınız.Birde numune alırken il çevreden birisi bulunması gerekiyor mu?
 
Biz İl Çevreye aldırdık. ama diğer türlü de olsa İl Çevreden birinin bulunması gerekiyor. Tutanak tutulması lazım.
 
arkadaşlar kolay gelsin, metal yağlı talaş almak istiyoruz dolayısıyla tehlikeli atık geri kazanım lisansı almamız gerekiyor. Bunun için hangi ekipmanları almamız gerekiyor? bildiğim kadarıyla santrifüj, ultrasonik yıkama vs. detaylı bilgi verebilecek arkadaşlar var mı? tesisimiz de nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor ve ortalama ne kadar bir yatırım maliyeti olur?
 
Arkadaşlar kolay gelsin ,benimde çalıştığım firmada daha önceden tehlikeli sınıfında olduğu düşünülen cnc tezgahından çıkan talaşları biz dışardan özel bir firma tarafından numunelerini aldırtarak tübitak mam'a analize gönderdik tehlikesiz çıktı. Şonuçta yağ oranının toplam numunede %1 in altında olması isteniyor ayrıca yorumlu olarak analiz ettirmeye gerek yok sadece amaç tehlikeli yada tehlikesiz sınıfındamı belirlemek istiyorsanız.
 
Arkadaşlar metal işleme sektöründe oluşan çapak alma sıvısı hangi atık sınıfına giriyor. Tehlikesiz atık olduğunu söyledi alan firma, tehlikesiz atıksa hangi kod olmalı.

@morgul
sanırım konu hakkında bilgisi olan yok:kötü:

@morgul
konu hakkında yardımcı olabilecek kimse var mıı???

11 01 13 kodlu atık sınıfına girer mi?"Tehlikeli maddeler içeren yağ alma atıkları"
 
Çapak alma sıvısı derken nasıl bir sıvı bu ? Proseste kullanılan malzemeler ne ? Asit var mı mesela ?@morgul
 
çapak alma sıvısı fosforik asit içerikli bir kimyasal, belli oranda sulandırılıyor içerisinde özel taşların bulunduğu bir kazana aktarılıyor kazan helozonik olarak çeşitli yönlerde dönüyor ve metal ürünün üzerindeki çapağın ve yağın alınması sağlanıyor. bu sıvı daha sonra süzülerek tankta biriktiriliyor. Kimyasal MSDS ine göre tehlikeli ama sulandırılarak deriştiriliyor. ama yinede bir miktar yağ içermesi nedeniyle 11 01 13 uygun kod mudur ? Bu sıvıyı uzun zamandır alan firma tehlikesiz atık olarak alıyormuş. ancak sözleşme yenileme sürecinde biyolojik arıtma için uygun olmaması nedeniyle artık almayacaklarını söylemişler.
 
@Hamza Ay Bir miktar yağ değil de asit içeriyor da diyebiliriz buna. Firmanın mantığını anlayamadım ama 11 01 13 koduna uygun kanımca

Bak bir yazı buldum incele istersen
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Kısacası ; Yağla kontamine olmuş talaşlar tehlikesiz. Yağla kontamine olmuş ve toz şekline gelen öğütülmüş metal atıkları tehlikeli.
 
analiz sonucuna göre sınıflandırılması gerekir öncelikle bi lab. test yaptırmanız gerek
 
Tubitak ta yaptırmıştım ben analizi.Yağ oranı %1 in altında ise tehlikesi atık olarak değerlendiriliyor. Diğer türlü yağla kontamine olmuş metal talaşların hepsi tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor.
 
Üst