• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
Adsız.png
Yani ; Sınır değeri ne kadar aştığına bağlı olarak değişir. %60ına kadar aşarsa il müdürlüğünün inisiyatifine bağlı olarak önlem aldırma (sulama sistemleri aktif olması, bunkerin açık olan taraflarının kapatılması vs.) veya ölçüm tekrarı isteyebilir.
Ölçümün doğru olup olmadığını neye göre belirliyorsunuz???.
 
Atıksu iç izleme sisteminin 6 aylık olarak atanması çok saçma. ben gelen laboratuvardan memnun kalmasam kalan aylar aynı eziyeti çekeceğim demek oluyor. değiştirme hakkı sadece laboratuvarın kapanması veya yetkisinin alınması ile oluyor sadece.
 
Aslında 1 seferliğe mahsus değiştirme imkanı var. Ancak haklı bir sebep sunmanız gerekiyor. Memnuniyet duymama duygusu neden kaynaklanıyor? "Parasını veriyorum sonuç düzgün çıkacak" mantığıyla düşünülürse tabi ki değişmez. Ama "numune almaya gelenin tavırları hoş değil, sonuçlarım ödeme yapmama rağmen gelmiyor" gibi bahaneler sunulursa değiştirilebilir.
 
ÖRNEK: arıtma tesisi giriş ve çıkış suyu analizleri birbirine benzer olunca insan merak ediyor. Not: eski laboratuvar personeliyim.
 
@Cem Yılmaz Bu duruma benzer bir durum bizim de başımıza gelmişti. AKM değerini farklı çıkaran laboratuvarlar vardı. Bir laboratuvar analiz sonucunda AKM değerimizi çok yüksek bulmuştu. Fakat 3 laboratuvara daha baktırıp aslında durumun normal olduğuyla karşılaşmıştık. Yüksek çıkaran laboratuvarın değeri, normal giriş suyumuzda bile bu kadar yüksek çıkmayan bir değer bulmuştu. Numuneleri de aynı zamanlarda aldırmıştık. Bu sebeple 6 aylık olarak atanması ne kadar doğru bilemiyorum. Yaşayıp göreceğiz.
 
@Hazel A. Şöyle düşünmek lazım, normalde yıllık sözleşme imzalıyordunuz. 6 Aylık yine iyi bir seçim olmuş. Şu an durum çok hassas. Eğer bahsettiğiniz gibi hata yapan laboratuvar olursa, direkt olarak puan cezasına dönüşecek. Bu da iş almalarının önüne geçecek. İnce eleyip sık dokuma vakti onlar için de.
 
@Cem Yılmaz Bu şekilde olursa evet gerçekten önüne geçmiş olunur. Gerçekten sıkıntılı bir durumdu bizim için. Hemde Çevre İzin aşamasında yaşamıştık bu durumu :(
 
@Cem Yılmaz kaplama tesisinden bahsediyorum. griş suyu özellikleri Normal şartlarda ph: 1-3 koi: 1000-3000 AKM: 500-2000

Ancak verilen analizlerde:
pH:
GİRİŞ 7 ÇIKIŞ 7
AKM
giriş: 200 mg/l çıkış 170 mg/l
KOİ
GRİŞ 360 mg/l ÇIKIŞ 270 mg/l
 
Laboratuvardan memnun kalmama gibi bir lüksünüz yok artık. Sonuçta bakanlığın yetkilendirdiği firma. Gelen firmaya güvenmiyorsanız şahit numune alıp istediğiniz laboratuvara verip analiz sonuçlarında bariz farklar var ise yetkili mercilere iletirsiniz.
 
Bu şekilde de laboratuvar çalışanları kendileri bir şey sanıp istedikleri gibi hareket etme hakkı doğuyor. saygılı davranma gibi özellikleri yoktu şimdi saygısızlık yapma hakı doğmuş sanıyorlar.

Bu sebepten ötürü ya lab. lar kendilerine çeki düzen verir ya da bu sistem eski haline geri dönsün.
 
@Maunvan sistem eski haline dönmeyecek bunu unutun. Firmalar artık kendine çeki düzen verecek laboratuvar danışmanlığı bitti artık.
 
@Coşkun Demiral ozaman sizlerle daha çok kavga ederiz. Bir Çevre Mühendisi bir diğer çevre mühendisinden üstün değildir ve üstün konuşamaz. İnsan olarak saygı çerçevesinde davranmalıyız birbirimize.
 
Kimse kimseye üstünlük taslamıyor. Frimaların gerçek sonuçları ortaya çıktı ticari kaygı ortadan kalktığı için.
 
MELBES üzerinden oluşturulmuş ve onaylanmış hatta laboratuvar atanmış başvuru nasıl iptal edilebilir, yardımcı olabilir misiniz?
Yardım Butonundan iptal isteği hakkında mail atıldı fakat dönüş henüz olmadı, nasıl bir yol izlenebilir?
 
İptal seçeneğiniz yok. Ölçüm yapılmayacaksa bakanlığa gerekçenizi belirtip dilekçe yazın.
 
İptal durumu Coşkun Beyinde dediği gibi yok.
Ancak ilerleyen tarihlerde Emisyon Ölçümü yapılacaksa açığa aldırabilirsiniz. zamanı gelince ölçüm tarihi planlayıp ölçümü yaptırabilirsiniz.
 
Üst