• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koi̇ problemi

  • Konuyu başlatan Anonim (39c1)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (39c1)

plastik geridönüşüm firmasında çalışıyorum. arıtma tesisimizde fiziksel ve kimyasal arıtma kullanıyoruz. atık su önce helezyon ve tambur elekten geçiyor daha sonra dengeleme havuzundan kimyasal arıtmaya alınıyor. anyonik polielektrolit ve koagülant olarak pac17'ye yakın alüminyum oranı yüksek bir kimyasal kullanıyoruz. akm'de sorun yaşamıyorum ama koi 8000 de sabit kalıyor ve köpük oluşuyor. (köpük oluşumunun sebebi azot olabilir.) daha önce biyolojik arıtım denenmiş ama bakteriler ölmüş. bu sebeple iş veren biyolojik arıtmaya sıcak bakmıyor. koi'yi düşürmek için başka ne yapabilirim?
 
giriş suyunda koi 17000. koagülantı 12,5ml/l olarak debiye göre dozluyoruz. jar testinde koi yi 8600'e kadar düşürebiliyorum ama deşarj için 800'e düşürmem gerekiyor.
 
Anonim (3e9f)Jar testte 8600'a düşüyorsa deşarjda o rakamlara inemezsiniz ki zaten. Yeni bir proses eklenmesi gerekebilir. Bu arada çok daha iyi bir koagülant deneyin jar test ile nereye kadar inebileceğinizi görürsünüz. Ayrıca tabii ki mevcut KOİ çözünmüş haldeyse koagülasyon ile pek giderilemeyebilir. Suya Giriş ve Çıkışta TKM-filtre edilebilen ve edilemyen katı madde analizi yaptırarak hızlıca fikir yürütmeye başlanabilir.
 
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
17000 KOİ girişi var ise çıkışta sadece kimyasal arıtma ile 800'e düşme imkanınız maalesef yok. Kimyasal arıtmayı en iyi ihtimalle %50-60 verim olarak hesaplayın.
 
Merhabalar ;
Çalıştığım firmada A2O prosesinden oluşan bir arıtma tesisi mevcuttur.Arıtmanın çökeltim havuzunda görselin de ilettiğim bir problem yaşanmaktadır.

Arıtma tesisleri konusunda yeterli tecrübem bulunmamakta

Problemin nedeni ve çözümü konusunda desteğinizi rica ederim.IMG_20230104_153319.jpg
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hülya SerbestÇamurunuz çökebiliyor ama üstte kalan faz kötü. Giriş suyu tasarım parametrelerine uygundur diye düşünüyorum. Havalandırma havuzundan durum nasıl? Orada oksijen kontrolünü nasıl sağlıyorsunuz? Geri devir oranı ne durumda? Havalandırma havuzundan alınan bir numunede AKM ve UAKM ölçebilme olanağınız var mı?

Çöktürme havuzundan çıkan ve deşarjda giden suda nitrat ve amonyum ölçebilir misiniz?
 
Hülya SerbestGeri deviri neden durdurdunuz? Tam aksine artırmanız lazım çünkü.
Oksijen sensörü yanlış okusa bile nitrat-amonyum oranına baktığımızda aşırı oksijen sorunu olabilir. Fazla oksijen verirseniz böyle floklar üst fazda kirlilik yapar ve çöktürme havuzundan kaçar.

Fazla nitrat oluşumuna sebep olan durumlarda (daha doğrusu oluşan nitratın azota dönüşemediği durumlarda) nitrat-azot dönüşümü havalandırma havuzunda değil de çöktürme havuzunda oluyor bu da azot gazıyla birlikte flokların yükselerek kaçmasına sebep oluyor. O kadar çok fazla şey var ki kontrol edilmesi gereken, genel olarak çok absürt bir şey yok diye düşünürsek ilk olarak oksijen ve geri devri düzeltmenizi öneririm.

Yüksek oranda geri devir yapın. Nitratı geri çevirip denitrifikasyon işlemi olmasını sağlamanız gerek. Zaten geri devir aktif çamurda çok önemli. Asla kapatılmamalı.
 
Sistemde fazla çamur var gibi duruyor
 
Oksijen ve çamur miktarlarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim.
 
Üst