• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtmada sülfat sorunu

Nuri Ünal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Eylül 2012
Firma
Gölpazarı Belediyesi
Ortalama 250-300 Metreküp / gün debiye sahip bir atıksu arıtmaya sahibim ve bir türlü sülfat oranında sağlıklı sonuç elde edemiyorum ilk analizimde 16.3 sonrasında 95 çıktı ben alüminyum sülfatı düşürdüm bu seferde 317 çıktı nerde yanlış yapıorum acaba yardımcı olabilecek yada bana bir sistem önerebilecek varmı :(
 
@Wtcp

Laboratuvarda ortalama olarak 1600-1800 mg/l baryum dozajını hesaplıyoruz.Fakat sahada o kadar hassas ölçüm yapamıyoruz.Yaklaşık olarak 10-12 ton suya 150-175 kg baryum ilave ederek istenilen değeri sağlıyoruz.
 
BaCl2.2H20=244 g/mol
160 kg tuz/244g tuz*137 g Ba = 89 kg Baryum
ppm olarak 89000g Ba/10 ton su = 8900 ppm Ba dozlanmış oluyor.
Yani stok miktarının 5 katı kadar. O halde atıksu arıtmada sülfat giderimi için kullanılması gerekn Baryum klorür miktarını fazlaca hesaplamalıyız ;)
 
@Wtcp

Miktarlar atık suyun karakteristiğine göre değişkenlik gösterecektir.Bizim tesisimizde etkili olduğunu söyleyebilirim. :)
 
@Seda Özsoy

Kesinlikle haklısınız. Ama en azından sülfat giderimi için baryum klorür kullanacak işletmeler yukarıdaki hesap neticesinde 1e 5 oranı ile dozlamaya başlayabilir ve çıkış sülfat miktarına göre kademeli olarak dozaj azaltabilirler.
 
@Wtcp

Suyun içerisinde bulunan metallerin içeriği ve basit kimyasal denklemlerle aşağı yukarı kullanacakları baryum miktarı çıkacaktır.Kademeli olarak azaltmak yerine kademeli olarak artırmak bana daha doğru geliyor.Öncelikle en düşük miktarlarda (mesela 1 paket) su ile seyreltilmiş baryum klorürü atık suya verdikten sonra suyun değişimine bakarak bu oranı artırmak ölçüm yapacak olan arkadaşın bir sonraki arıtması için fikir sahibi olmasını sağlayacaktır.Tabi her zaman söylediğim gibi burada atık suyun karakteristiği en önemli parametre.Atık suyun içeriğini bilmeden kafama göre şu miktarlarda şu kimyasal etkili olur diyemiyorum.
 
@Seda Özsoy

Dozu artırarak denemek yerine azaltrak denemenin avantajı şudur: yukarıda örnekte olduğu gibi 1 den 5e artırımda neticeyi en az 5 gün sonra alırsınız, bu süre zarfında probleminiz devam eder (maazallah cezaya maruz kalabilirsiniz :) ). Ama 5'ten aşağı inerseniz sonuca hemen ulaşırsınız ve 4 gün boyunca boşuna kimyasal sarfetmemiş olursunuz :)
 
Arkadaşlar peki atıksudaki sülfat ölçümünü hangi cihaz veya yöntem ile yapıyorsunuz? Biz fotometrede kitlerle ölçüm yaptığımızda pek sağlıklı sonuç alamıyoruz.
 
Üst