• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon ayak izi

• Konuyu başlatan Anonim (dcce)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (dcce)

merhabalar,
tez konum karbon ayak izi.
Hocamız bu işlemi ücretli yapıyor diye bana bilgi vermedi pek.
Nerden nasıl başlamam gerek .
Yardımcı olur musunuz?

Anonim (dcce)
Merhaba,

Benzer konuda yüksek lisans yapmaktayım (karbon ayak izi, su ayak izi temelli). Danışmanınızın bu tutumu üzücü, Karbon Ayak İzi hesaplamaları ücretli yapılacak diye bir konu yok. Yönlendirme konusunda ben yardımcı olayım.
Konuyla ilgili yapılacak en mantıklı hareket, öncelikle YÖKTEZ üzerinden yakın zamanda yazılan tezleri indirmek olacaktır sizin için. Kaç kategori olduğu, hangi kategoride neyin hesaplandığını öğrenmeniz lazım. Sonrasında hangi verileri toplamanız gerektiğini öğrenmiş olacaksınız, verileri temin ettikten sonra güncel katsayıları bulmakta bitiyor olay.

IPCC üzerinden bu verileri araştırabilirsiniz. İngilizce bilginizin olması lazım. Direkt olarak eski tezlerden veri alıp kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü daha bir ay bile olmadı, elektrikle ilgili katsayılar değişti.

Ayrıca 14064 ile ilgili temel bir eğitim alırsanız sizin için faydalı olacaktır. Ücretsiz bulmak zor, biraz ücret vermek gerekebilir.

İyi çalışmalar.

Merhaba,

Öncelikle ISO 14064-1:2018 standardını incelemeniz ve anlamanız gerekli. Ardından hesabını yapacağınız kurumun emisyon kaynaklarını belirleyip envanterinizi oluşturmanız ilk adımınız olmalı. Standartta neyin hangi kategoriden değerlendirileceği yazıyor. Ancak yine de Cem Bey'in de dediği gibi mevcutta bu konu üzerine yazılmış tezlerden, eğitimlerden daha detay bilgi edinebilirsiniz.

Envanterinizi oluşturduktan sonra geriye güncel emisyon faktörleri ile tüketimlerinizi hesaplamak kalıyor IPCC, NIR Türkiye gibi dokümanlar güncel verileri sağlamaktadır.

Danışmanınızın bunu firmalara ücret karşılığında yapıyor olması nedeniyle size bilgi aktarmaması ne kadar etik emin olamadım. Dilerim hesabını yapacağınız kuruluşun tüketim verilerini sizin adınıza kendisi vermez. Öyle bir durumda ne yazık ki danışmanlığını üstlendiği kurumun tüm iş yükünü sizin sırtınıza yüklemiş olması muhtemel.