• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon Ayak İzi Hesaplaması

Nurseli Deveci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2019
Şehir
Denizli
Firma
Hürsan Havlu Üretim
Merhaba.. Şu an çalışmakta olduğum şirkette karbon ayak izi hesaplaması yapmak istiyoruz. Bununla ilgili siz neler yapıyorsunuz açıklayıcı bir kaynak bile bulamadım. Sizlerin referans aldığı bir çalışma varsa paylaşabilir misiniz?
 
Tabiki. Hatta örneklerle açıklayayım;

Scope 1: Direk emisyonlar olarak geçer.
Örnek: Fabrikada kazanda kullanılan kömür, doğalgaz vb. fabrikanın kendi araçlarının mazot tüketimleri, mutfak veya lab kullanılan lpg tüpleri, yangın tüpleri vb.

Scope 2: Dolaylı emisyonları kapsar
Örnek: Elektrik, buhar vb. enerji kaynakları fabrika sahasında kullanılır ama CO2 emisyonu üretildiği yerde salınır.

Scope 3: Tedarik zinciri kaynağı
Örnek: Atıklarınızın emisyonu, bir mal tedariği için kullanılan mazot (genelde hammadde önemlidir), servis araçları, firmanızın satın almış olduğu otobüs, uçak biletleri, kiralık araçların mazot tüketimleri (bunlar sizin firmanıza fatura ediliyorsa genelde scope 1 de, tedarikçi firmanıza fatura edilip km hesabı ile ödeniyorsa scope 3 e alınır.)
 
@Env Eng Kapsam 1/Kapsam 2/Kapsam 3' ü görünce tahmin ettim:) Hesaplamaları yaparken danışmanlık hizmeti alıyor musunuz? Yoksa kendiniz mi yapıyorsunuz? Hesaplamalar üzerine eğitim araştırıyorum da..
 
@saadet_tohumcu :) Zamanında seminerler eğitimler derken bir düzen oturttuk. Bayadır kendimiz yürütüyoruz. Zaten ufak tefek güncellemeler dışında standart prosedür üzerinden devam ediyoruz. Şuan hangi firma ne durumdadır çok bilgim yok maalesef.
 
Merhaba herkese, Karbon ayak izi hesaplamasını tamamlamış olup hesapladığım değeri karşılaştırmak ve hedef koymak adına , Türkiye'de tekstil işletmeleri için hesaplanan bir ortalama değere ulaşabilir miyim? Bu konuyla ilgili bir bilginiz var mıdır?
 
Merhaba Arkadaşlar
Geniş kapsamlı Karbon Ayak İzi hesaplaması için bir eğitim almak gerekir mi?
Bu süreci tamamlayabilmek için bir kitap var mı?
Konu hakkında yardımlarınızı beklemekteyim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Google akademikten tarama yapmanız gerekmektedir. Konu basit bir konu değil literatürde bir sürü çalışma var direk şurayı araştırın diyemiyorum
 
Üst