@aytencevrecevre Merhabalar tekrar. Dün yazamadım ama bugün elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. Şimdi öncelikle farklı sektörlerde evrak boyutu da farklı olduğu için genel değişikliklerden bahsedeyim.
1- Standardın bu versiyonunda "ürünler" yerine "ürün ve hizmetler" ifadesi kullanılıyor. Burada bizi etkileyen denetimsel alanda ürün ve hizmetleri ayrı kategorilendirip değerlendirmek olacaktır. Mesela ürün ve hizmet tedarikçi değerlendirme formunda "ürün" bazlı ve "hizmet" bazlı düşünmekte fayda var. Bunu Ürün ve Hizmet alanını kapsayan tüm formlara uygulamakta fayda var.
2- Standardı belli yerlerinde geçen hariç tutmalar kaldırıldı. Standardın EK A kısmında yer alan A.5 kısmına bakarsanız burada firmanın yapmakla yükümlü olduğu noktalar belirtilmiştir.
3- Yönetim Temsilcisi bu standartta olmak zorunda değil. Yetkilerin verildiği herhangi birini bu konuda sorumlu gösterebilirsiniz. İş tanımında yazması yeterli olacaktır.
4- Dokümantasyon, kayıtlar.. bu konuda bazı dokümanların zorunluluğu kaldırıldı. Standart maddelerini okuduğunuzda "dokümante edilmiş bilgi" ifadesi yerine "bilgi" ifadesinin kullanıldığını görmüşsünüzdür. Bu bağlamda ilgili madde evraklarınızı isteğe bağlı olarak kullanmama hakkına sahipsiniz. (madde 4.1 de belirtilen gibi)
5- Düzeltici Önleyici Faaliyet konusunda da bu standart tamamen risk temelli düşünmeye dayandırılmış. bu nedenler alınan kararlar, konulan hedefler hep risk tabanlı olmalıdır. Risk tabanlı düşünme beraberinde önleyici faaliyetleri de getirdiği için sadece düzeltici faaliyet kullanılacak.
6- Bir önceki maddede de değindiğim gibi hedefleri belirlerken var olana ve var olabilecek risklere bağlı olarak düşünmekte fayda var. Yönetim Gözden Geçirme Toplantılarında "iyileştirme önerileri" kısmında özellikle bu uygulanmalı. ( konu ile ilgili Madde 6.1'e bakmakta fayda var.)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dediğim gibi sektörel bazda evrak noktasında farklılıklar olduğu için genel bahsetmeye çalıştım. Konu ile ilgili bilgi sahibi başka arkadaşlar varsa onların da fikirlerini almak güzel olacaktır tabiki. Revizyon aşamasında takıldığınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Bu dokümanda da değişikliklerden bahsedilmektedir.