• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iso 14001:2015 risk ve fırsatlar

Esin Alkar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2013
Firma
Yok
ISO 14001'e göre risk ve fırsatlar belirlerken aynı zamanda çevre boyut değerlendirmesi de yapılmış olmuyor mu? Bir de SWOT analizi var. Benim anladığım SWOT analizi firmanın biraz da pazarda ki durumuyla ilgili yani çok genel bir analiz. Risk ve Fırsatlar'ı düşündüğümde o da Çevre Boyut değerlendirmesine göre daha genel Çevre Boyut Değerlendirmesi daha detay bir yaklaşım gibi geliyor. Ancak ikisi arasındaki farkı net olarak açıklayabilecek var mı? İkisi için ayrı tablolar mı yapmalıyım? Eğer ayrı tablo diyorsanız Örneğin Tehlikeli Atık sahasını düşündüğümüzde iki tabloda birbirinden farklı nasıl belirtebilirim? Çok uzun yazdım galiba ancak yardım eden arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Esra hanım merhaba
ISO 14001:2015 8.1 Maddesi
Yaşam döngüsü bakış açısı ile uyumlu olarak kuruluş
a) Her bir yaşam döngüsü aşamasını değerlendirerek, ürün veya hizmet için proseslerin tasarımı ve geliştirmesi esnasında, çevre şart/şartlarının tanımlandığını güvence altına almak için uygun kontrolleri oluşturmalı
b) Ürün ve hizmetlerin alımı için uygun çevre şart/şartlarını belirlemeli
c) Uygun çevre şart/şartlarını, taşeronları dahil tedarikçileri ile paylaşmalı
d) Ürün ve hizmetlerinin, taşınması ve sevkiyatı, kullanımı, yaşam sonu işlemi ve elden çıkarılması ile ilgili potansiyel önemli çevresel etkileri konusunda bilgi sağlamaya olan ihtiyacını değerlendirmelidir
diyor. Bu maddenin gerekliliğini sağlamak için ne yapılmalıdır? acaba .size mesaj atmıştım ama görmediniz
 
Hatice Hanım,
Standardın bu maddesi kapsamında"Faaliyetlerin Kontrolü Prosedürü" oluşturulmuş olup, içerisinde standart maddesinde değinilen konulara atıfta bulunulmuştur.
Bu atıf yapılan maddeler;
*Çevre Yönetim Programının hazırlanması prosedürü ve bu prosedür kapsamında temel proseslere ait dokümanlara çevre şartlarının eklenmesi
*Uygunluğun değerlendirilmesi, uygunsuzluk, düzeltici faaliyet prosedürü
bu prosedürlere değinilmesinin ardından da; misafir, ziyaretçi gibi konuklara çevre koşulları hakkında yapılan bilgilendirmelerde, taşeron ekliplerimize şantiyelerde uyulması gereken kuralların anlatılmasından vs. gibi dış kaynaklı görülebilecek konulardan bahsedilmiştir.

Son olarak ise dokümantasyon ve doküman kontrolü prosedürü ne değinilmiştir.

Bu şekilde kapsamlı bir prosedür oluşturup; konu dahilinde diğer prosedürlere atıfta bulunarak madde gerekliliklerini karşıladım.
 
Esra ŞahinEsra Hanım Merhaba,
Çalıştığım tesise ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini kuruyorum, daha önce bu hususta çalışmadım.
Çevre Boyut Analizi ve Risk Değerlendirme Formunu ortak bir şablonda hazırlamaya çalıştım, bu konuda fikrinizi almak istiyordum.
Çevre boyutunu detaylandırmam gereken bölümler için detaylandıracağım(örn; üretim kısmında doldurma, kapaklama vs. bölümleri için), ikisinin bu şekilde aynı şablonda olması belgelendirme sürecinde problem yaratır mı?
Şimdiden teşekkürler,.
Örnek.PNG
 
Önceki cevapları görüntüle…
Esra ŞahinEsra Şahin Esra Hanım merhabalar:)

Yakın zamanda ISO 9001 denetimi geçireceğiz, bir konuda sizin de fikrinizi almak istedim.
Hazırlanan form, prosedür, talimatlarda alt bilgi kısmında hazırlayan/kontrol eden/onaylayan bölümüne isim-soy isim yerine sadece unvan (genel müdür/çevre mühendisi) yazmamız o şekilde imza almamız yeterli olur mu?

Sağlıklı günler
 
@hatice kaya

bu sorunun cevabını bulabildiniz mi? yeni bir prosedür yapmaya gerek var mı? yoksa çevre boyutları ile ilgili prosedürün içinde yer versek yeterli olur mu?
 
Olur. Bir yerde tanımlamanız ve nasıl değerlendirdiğinizi anlatmanız gerekiyor sadece. Örneğin biz de Sürekli İyileştirme prosedüründe tanımlanmış şekildedir ve TSE uygun olduğunu söyledi.
 
Arkadaşlar L Tipi Matrsi ( 5x5) ile çevre boyut analizi yapan var mı ? var ise bana değerlendirme skalasını atabilir mi? örnek : risk puanı 25 çevresel felaket vb. gibi
 
Merhaba arkadaşlar kozmetik firması için risk analizi hazırlamamı istediler.14001:2015 için bunuda hazırlamamız gerekiyor sanırım. Risk analiziyle ilgili örnek tablo elinde olan var mı? Yardımlarınızı bekliyor teşekkür ediyorumm ..
 
merhaba arkadaslar çevre boyutlarının degerlendirme formu varmı? önceden tesekkurler
 

Ekli dosyalar

  • Sekil.jpg
    Sekil.jpg
    12.3 KB · Görüntüleme: 114
Arkadaşlar Merhaba;

Hep risk analizi ve değerlendirmesi konuşuluyor. Fırsatların da analiz ve değerlendirmelerini yapmak gerekmiyor mu?
 
Merhaba, dosyanızın güncel halini paylaşabilir misiniz? Risk ve fırsatlar tablomuzda risk yeterince var ancak fırsatlar konusunda desteğe ihtiyacım var.

Esra Hanım merhaba, örneklerinizi inceledim ve gerçekten yol gösterici oldu. Ancak fırsatlar konusunda hala eksik maddelerim olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz otocam üretimi, cam şekillendirmesi. Bu konuda nasıl çeşitlendirebiliriz desteğinizi rica ederim. @Esra Şahin
 
Son düzenleme:
Merhabalar,
Birimlere çevre riskleri ve çevre hedeflerini nasıl tanımladınız. birimlere tanımlama yaparken çok zorlanıyorum. Ofis çalışanlarına birim birim risk mi belirlediniz. Yoksa her proses için çevre risklerini ayrımı yazdınız. örnek paylaşabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler
 
Evet, tabii ki yapılmalı. Denetimde bu konuyla karşılaştık.
[automerge]1561635745[/automerge]
Çevre için risk ve fırsatlarda (aynı zamanda hedeflerde) birim birim ayırmaya gerek yok. En azından ben öyle yaptım. Ekte örnek görebilirsin. Daha başka örnekler varsa paylaşılmasını rica ederim.
[automerge]1561636445[/automerge]
Çevre hedefleri ile ilgili;
çevre eğitimlerinin yılda en az 3 kez verilmesi (veya kişi-saat bazında olabilir), elektrik tüketiminin bir önceki yıla göre %.... azaltılması, su tüketiminin bir önceki yıla göre %.... azaltılması, karbon salınımının bir önceki yıla göre %.... azaltılması, varsa karton/plastik bardak kullanımının (ölçebilirsen) %.... azaltılması (daha sonraki hedef ise tamamen kaldırılması olabilir)
gibi ölçülebilir ve hedef koyarken de kıyaslayabileceğin şekilde hedefler koymalısın. Yazdığım bu hedeflerin departman bazında olmasına gerek yok. Tüm şirket için geçerli.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre ile ilgili risk ve fırsatlar.PNG
    Çevre ile ilgili risk ve fırsatlar.PNG
    23.4 KB · Görüntüleme: 765
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar, Çevre Yönetim Sisteminde daha çok yeni olduğum için yardımınıza ihtiyacım olacaktır. ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminde SWOT analizi ile ilgili örnek dosya paylaşımında bulunursanız çox yardımcı olursunuz. Dikkate alan her kese önceden teşekkür ederim.
 
Merhaba arkadaşlar, denetim sürecindeyim ve Çevre ile ilgili Risklerin değerlendirilmesi üzerinde çalışıyorum. Yardımcı olacak örnek dosyalarınızl paylaşırsanız bana büyük katkısı (fikir) olacaktır. Dikkate alırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
 
Merhaba, ISO14001:2015 versiyonumuz mevcut. Bunun yenisi var mıdır? 2018, 2021 gibi. Neye göre bunların alınması gerekliliği mevcut? Yeni dış denetim yapıldı 2015 versiyonumuz için ama önümüzdeki yıl için bir şey denmedi (2018 olacağı ile ilgili). 2015 versiyonunu da 2018 yılında almıştık
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
handeooISO kuruluşu şuan 14001:2015 güncel standartı üzerinden gitmektedir. Güncelleme olduğu zaman bunu önce TSE aracılığıyla veya direkt olarak yetkili kuruluşların elde etmesyile geçiş süreci, ,inceleme ve değerlendirme yapılmaktadır. Örneğim Gıda standartı olan ISO 22000:2005 6-7 aylık bir süreçten sonra TSE tarafından Türkçeye çevrilip daha sonra geçiş sürecinin tamamlanmasıyla artık 22000:2018 olarak kullanılacak. 14001:2015 şuan kullanılan standart güncelliğidir. Zaten bir güncelleme yaşanırsa dış denetimi yapan kuruluş sizinle iletişime geçip geçiş sürecini sizinle paylaşacaktır. Siz de isterseniz TSE sayfasından stantadartların güncelliğini takip edebilirsiniz. Stanadart arama :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst