• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İletkenli̇k yorumu

sude eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
İletkenlik 621, 5100, 7710 olan numune sonuçlarında su için nasıl yorum yapılır ? İletkenlik bize su da neyin fazla ve ya eksik olduğunu gösterir ? Kaç üstü iletkenlikte suyun kalitesinin kötü olduğunu gösterir. Bilgili arkadaşlar paylaşım yapabilir mi lütfen.
 
Merhabalar, Evsel atıksu arıtma tesisinde her tesisin ideal çamur yaşı mevcuttur ancak. Havalandıma havuzu yüzeylerinin açık olduğu bir arıtma tesisinde kış ve yaz mevsimlerinde maximum ve minimum kaç olursa tehlike arz etmez yaklaşık ? mesela kışın üreme az olduğundan şu rakamdan az olması istenmez ve ya yazın üreme çok olduğundan bunun üzerine çıkılmaz gibi nasıl bir yorum yapılabilir ? Lütfen yardımcı olabilir misiniz tekrardan

Ayrıca diğer bi sorum 🙏 Geri devir oranı aylık ortalama en fazla %100 olur ama %110-%105 ne demek buradan ne anlamalıyım ? Son çökeltimde çamur yoğunluğumun fazla olduğunumu
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenMerhabalar, uzun havalandırmalı aktif çamur sistemlerinde çamur yaşı 15-21 gün aralığında olur ama bunu 35 güne kadar uzatıpta daha verimli olduğunu söyleyenler var, bende bunu deneyimledim doğruda. Çamur yaşı hususunda şunu söyleyim, baktığım 11 tesis vardı, bazılarında genç çamur daha verimli arıtma yaparken bazılarında orta yaşlı veya yaşlı çamur faunası olumca daha verimli arıtma yapılıyordu. Yani anlayacağınız tesise giren su karakteriyle alakalı bir durumsur. Yani bence bu konuda genelleme yapmamak gerekir. Bunun yanı sıra tesise giren atık suyun 7 katı miktarınca aktif çamur geri devri yaptırdığım zamanlar oldu, kirlilik yükü düşük olduğu dönemlerde daha verimli bir arıtma sağlıyor kirlilik yükü artınca zaten geri devri azaltıp çamur çekimini artırmak gerekir. Tabi birde içsel geri devir var yani A²O ve bardenpho gibi sistemlerinde anoksik kısımdan anaerobik kısıma ve aerobik kısımdan anoksik kısıma yapılan içsel geri devir bununla karıştırmamalı.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenBu yoğunlaştırılmış çamuru ne ile susuzlaştırdığınızla alakalı bir durumdur. Yani burgu presle susuzlaştırırken yaklaşık %5lik yoğunluk gerekiyordu, ama dekantörle susuzlaştırırken %1 - %5 aralığında olsa oluyordu her türlü verimli susuzlaştırılıyordu. Birde belt pres var onu hiç kullanmadığım için bir şey söyleyemeyeceğim.
 
fekal koliform ile toplam koliform arasındaki fark nedir ve sınır değeri kaç olmalıdır ? Toplam koliform değerleri 1000
/300/1500 olan bi dere analiz sonucunda ne gibi yorumlar yapılabilir. 1000 mL arıtma çıkışı deşarj noktası, diğeri ise dere kenarında tarım arazileri mevcut. Neden yüksek çıkar ? Başka bir tarım arazisi yanında da 150 çıkmış toplam kolifor sınır değere çok yakın. Bu sonuçları etkileyen durum nedir ? Lütfen yardımcı olabilir misiniz çok önemli. Ağustos ayında ise yine aynı noktalardan numune almama rağmen koliform 0 çıktı. Tarım olarak mısır bitti ama nar üreticiliği devam ediyor
 
Son düzenleme:
Merhaba tekrardan,Tatlı sularda iletkenlik değerinin sınır değeri kaçtır ? yardımcı olabilir misiniz
@Hasan Asdemir
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenMerhabalar, aslında bu noktada net bir değer veremeyiz yani örneğin bir dere için konuşuyorsak durgun bir noktası ile hareketli noktası çok farklı çıkabilir. Ama üst sınır değer dersek tuzluluktan kaynaklı iletkenlik için söylüyorum; 750 µS/cm değerlerini aşmaması beklenir. 750 üzeri olduğu zaman bazı bitkiler sıkıntıya girerler. 3000 µS/cm üzeri olursa eğer tarım ve orman bakanlığı sadece deniz bitkileri gibi tuza dayanıklı bitkilere o suyun verilmesi gerektiğini söyler. Kullanım amacına bağlı olarak birde iletkenliğin kaynağına bağlı olarak söylenecekler değişir. Örneğin aşırı mineralden ötürü oluşan iletkenlik ile tuzluluktan ötürü oluşan iletkenliği aynı değerlendiremeyiz. Mesela içme suyunda da iletkenlik 300-400 µS/cm olabilir ama mineral kaynaklıdır.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hasan AsdemirTeşekkür ederim. Aynı yerden aldığımız numune sonuçlarında toplam koliformda bu şekilde. Dere yanında tarım arazileri mevcut. Mısır üreticiliği. Ama 1000 olan arıtma çıkışı koliform değeri. Bunlara yorum nasıl yapabilirim. Yani 1000 olması tehlikeli mi. çıkışta herhangi bir doğa olayı mevcut değil. Bu konuda diğer meslektaşlarımla yorum yapmak isterim. Ayrıca mısırın hasat zamanı ile birlikte toplam koliform değeri 0 çıktı
TOPLAM KOLİFORMmL250100015030015002001000400
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenŞule Hanım biraz evvel fekal koliform ile toplam koliform arasındaki farkı sormşsunuz. Fekal koliform bu grubun bir alt grubudur diyebiliriz ve dışkı kaynaklıdır. Mutlaka duymuşsunuzdur bu grubun en yaygın üyeside E.coli bakterisidir. Yani detaylı analiz yaptırmadan bilinemez ama muhtemelen 1000 değerini fekal koliform oluşturuyordur. Sulardaki sınır değerler olarak konuşursakta içme suyunda toplam koliformun 0 olması gerekir. Atıksular içinde üst limit değerler hakkında konuşursak evsel atıksu arıtma tesisi olduğunuz varsayarak konuşuyorum üst limit değeri yoktur diye biliyorum. (Kentsel atıksu arıtımı yönetmeliği) Ama başka bir sektörde atıksu arıtma tesisi ise Su kirliliği Kontrolü yönetmeliği ekine bakarak üst limit değere bakabilirsiniz. Birde koliform dışkı kaynaklı olmasının yanı sıra toprak ve bitki kaynaklıdır. Yani dere kenarından aldığınız sonuçlarda toplam koliform bu sebepten ötürü değişiklikler gösterebilir. Ama bitkiler üzerindeki etkileri hususunda malesef bi bilgim yok.
 
Hasan AsdemirToprak ve bitki kaynaklı nasıl yüksek çıkıyor toplam koliform hasan bey. Yani kullanılan zirai ilaçlamalar ve gübreler mi etkili. Peki tecrübenize dayanarak soruyorum su mercimeği bitkisi mevcut. Toplam koliform 300 olan yerde bu bitki var ama 1000 olan arıtma çıkışında yok. Su mercimeği zararlı bir şey değil ama oluşumu istenmiyor. Toplam koliform buna sebep olmuyor o zaman buradan çıkardığım sonuç. Evsel atıksu arıtma için toplam koliform kaçtan sonra tehlikeli yorumu yapılabilir mesela yorum yapacak olsak
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenyormak ne demek her zaman herkese cevap yazarım hiç öyle düşünmeyin, yeterki bi faydam olsun. Basit bir anlatım yapacak olursak koliform bir mikroorganizmadır ve biliyorsunuzki toprağında bir mikroorganizma faunası vardır. Bu bağlamda toprakta uygun ortamda oluşam koliform bakterileri vardır. Bitki davranışları ve yaşamlarıda buna etki eder elbette. Zirai ilaçlar ve gübrelerin koliform üzerine olumsuz etkileri olacağı kanısındayım çünkü kimyasallar mikroorganizmaları olumsuz etkiler hatta öldürebilir. Su mercimeğine gelince neden istenmediğini hiç anlamadım konu hakkında bilgili meslektaşlarımız bilgilendirirse minnettar olurum. Su mercimeğide fosfor ve azot gideriminde yardımcı olan bi bitkidir. Hatta arıtma için kullanılan bir bitkidir ve güzel bir görüntü oluşturur özellikle son çökeltme havuzunda çok olduğu zaman havuz üzerindeki ölü mikroorganizma kaçaklarının görünmesini engeller. toplam koliformun su mercimeği ile alakası varmıdır bilmiyorum aralarında simbiyotik veya başka türlü bir ilişki olabilir elbette araştırmak lazım. Toplam koliform evsel atıksu için sanırım 1000 üzerinde olmamalı. Yöentmeliklerin ekinde kaç olacağı konusunda bir bilgiye rastlamadım. Yada şu değer üzerinde olursa zarar verir diyemiyorum kusuruma bakmayın bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenolabilir ama dereye deşarj kriterleri denize deşarjdan farklı olacaktır bi bakınmak lazım bu konuda başka bir yönetmelik eki varmıdır yokmudur diye. Eğer isteğiniz koliform problemini çözmek ise bu konuda önce arıtma tesisinin işleyişine bakmak lazım, herhangi bir aksaklık yoksa herşey olması gerektiği gibi oluyor fakat yinede gerek kapasitenin üstünde gelen debiden gerek aşırı kirlilik yükünden kaynaklı bir koliform oluşuyorsa o zaman tesis çıkışında varsa dezenfekte sistemi kontrol edilmeli eğer yoksa bir dezenfekte sistemi kurulmalıdır. Mümkünse UV ışınları ile dezenfeksiyon değilse dikkatli bir şekilde klorlama olabilir ama tesisten çıkan su tarla bitkileri sulamada kullanılıyorsa klorlama işlemi düzgün hesaplanarak yapılmalı aksi hale bitkilere zarar verilir. Hatta hiç klorlama olmasa dahada iyi olur. Koliform ile klorun bitkilere etkisi düşünülünce klorlamamayı tercih ederim tabi tek kriter bitki değildir elbette, dereden akan su doğrudan veya dolaylı olarak halk sağlığını etkiler.
 
klorlama öncesinde koliform analizi yapılmadan başarılı olup olmadığı hususunda bir yorum yapamayız. Aslında üstünde düşünülecek bir konuda bu olabilir yani klorlama öncesi bir koliform analizi yaptırıp klorlamanın başarısı ölçülebilir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hasan AsdemirHasan bey hem arıtma çıkışı hem de dezenfeksiyon sonrası dereye deşarj noktasından alınan numunede fekal ve toplam koliform değerleri 0 çıktı :) Dezenfeksiyon sonucu güzel ama arıtma çıkışının yani dezenfeksiyon öncesinin 0 olması nasıl açıklanabilir. Bi raporlama hazırlayacağım. Bu arıtmanın güzel işleyişinin göstergesi mi yani ne dene bilir yardımcı olabilir misiniz lütfen @Hasan Asdemir
 
Üst