• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandirma havuzunda i̇mhoff sonucu yorumlamasi

sude eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
WhatsApp Image 2023-08-30 at 11.27.26.jpegWhatsApp Image 2023-08-30 at 11.27.27.jpeg bardenpho prosesine sahip olan evsel atıksu arıtma tesisinde toplam 4 havalandırma havuzu bulunup 3 ü aktif olarak devrededir. Alınan imhoff 30 dk bekledikten sonra 2 havuz 2. resimdeki gibi normal flok yapısında çıkmış olup , 1. havuz 1. resimdeki gibi çıkmıştır. Çözünmüş oksijeni tüm havuzlarda eşit sağlamış olup 1,6 mg/L altına düşmemektedir. Çamur çekimi düzenli olup mlss 6000 mg/L civarlarındadır. Havuzun böyle olma sebebi nedir nasıl yorum yapılıp neler kontrol edilmelidir ?yardımcı olabilirseniz sevinirim.​
 
Havuzlara eşit su girdiğinden emin misiniz? Geri devirli mi çalışıyorsunuz?
Çamur değeriniz yüksek görünüyor bu arada
 
İki havalandırma havuzundaki 30 dakikalık çökme farklılıklarını yorumlayabilir misiniz
 

Ekli dosyalar

  • IMG_1842.jpeg
    IMG_1842.jpeg
    3.6 MB · Görüntüleme: 79
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (9ee6)Zor ama floklar ufak görünüyor. Üstteki su fazı da çok bulanık. Su yüzeyinde kalan kısım yağ da olabilir fazla oksijen sebebiyle yüzeye çıkan çamur da olabilir. Bu örneği dökmeyin 2 saat boyuna gözlemleyin, değişimleri söylerseniz bir daha yorum yapabiliriz.

İkinci huniye göre SVI 130 üzerinden hesaplarsak AKM değeri yaklaşık 4230 çıkıyor. Buradan dolaylı olarak düşünürsek havalandırma havuzundaki mikroorganizma yoğunluğu artırılabilir. Örneğin geri devir oranınız nasıl? Bu su evsel atık su mu? Oksijeni nasıl veriyorsunuz?
 
Anonim (9ee6)Endüstriyel atık su ise işler değişir. Analiz sonuçları olmadan ezbere konuşmak zor. 7 mg/L oksijen var ve problar doğru okuyorsa çok yüksek. Blowerları kısmanıza rağmen düşmüyorsa UAKM çok azdır. Oksijeni tüketen bir şey olmadığı için hemen yukarı fırlıyor.

Oksijen ile ilgili hipotezimiz doğru olabilir. O su biyolojik olarak arıtılabilir bir su mu? Daha önce sorunsuz arıtım gerçekleşiyor muydu?
 
Önceki cevapları görüntüle…
UAKM niz 2400 larda ise bu bayağı az. Normalde 4000 civarında olması ideal olabilir. Ama SVI değeri ise bu denli sonuç verecek kadar yüksek değil. Şişkin çamur problemi gözüküyor. Bu ada aşırı hava flokları parçalıyor demektir. Çökmesini engelliyor demektedir.

Aslında ilk yapılması gereken havayı kontrol altına alıp yani 2-4 mg/lt aralığına çekip tekrar gözlem yapmak. Yada %100 geri devir ile UAKM yi arttırmak. Havalandırma havuzuna verilecek havayı düşüremezseniz havalandırma havuzundaki bakteri miktarını arttırıp Ç.O. değerini aşağıya çekebilirsiniz.

Ama buda bir tık geçici çözüm olabilir. Öncelik mutlaka verilen hava miktarını 2-4 aralığına çekmek olmalı.
 
a27c457d-0315-49f8-928f-b405693db8e0.jpg afe2a76c-da72-4d4c-a44c-3230743c1458.jpg Havalandırma havuzuna aktif olarak su girişi mevcut değildir. uzun süredir bekleyen bir atıksu. karışım amaçlı mikser devrede. oksijen sınır değerleri içerisinde verilmektedir. Ama uzun zaman sonra baktığımda hava kısmında baloncuklar çıktığını gördüm ve diğer havasız kısımda siyah bi çamur kaplamış yüzeyi. bunlar neden olur ? lütfen bilgilerinizi benimle de paylaşır mısınız.
 
leylasahin
Neden su girişi olmayan bir havuzu beslemeye çalışıyorsunuz?

Sadece oksijen vererek mikroorganizmayı yaşatamazsınız.
Oksijen verseniz dahi akış olmadığı için kör noktalar oluşacak, bu sebeple anaerobik şartlar oluşacağı için siyahlaşma ve gaz çıkışları olur. Engelleyemezsiniz.
 
Önceki cevapları görüntüle…
leylasahinBence çok doğru bir hareket değil. Dışarıdan besin takviyesi yapmadığınız için zaten ölüyorlar. Çürümeyi belki yavaşlatırsınız. Havuzları yedekli kullanıyorsanız havuzlar arasında değişim yapacağınız zaman diğer havuzdaki suyun bir kısmını hatta eminim drenaj pompaları vardır tamamını buraya aktarabilirsiniz. Böylelikle sürekli karıştırıcı mikser çalıştırmak ve oksijen vermek zorunda da kalmazsınız.

Ham atık su girişi olmayan bir aktif çamur oksijen verilerek ayakta tutulamaz. O yüzden bence bu uygulamadan vazgeçin.
 
Adem PiştofoğluEn kısa zamanda bu faaliyeti gerçekleştireceğiz. Son zamanlarda Giriş yüklerimden BOİ değeri 70-85 mg/L kadar düşmüş durumda normalde 170-250 arası gelirdi. Çamurlarım da yüksek yani havalandırma da yüksek mlss değeri 5500-6000 mg/L arası. Çamur çekimi yapıyoruz ancak bu food değerinin mikroorganizma ya az/çok ve ya yeterli mi F/M oranı haricinde başka nasıl gözlemleyebilirim. İmhoff alıp 60 dk izlesem herhangi bir kopma yükselme durumu da yok, çamurların ani çöküş gösterme durumu da yok sonuçlar ortalama 800-850 arası çıkıyor. nasıl anlayabilirim ? UAKM ye bakmadan laboratuvar ortamım yok.
 
leylasahinElinizde hiçbir imkan yoksa imhoff ile fikir sahibi olabilirsiniz ama kısıtlı olacaktır. En azından AKM ölçme imkanınız olsa ve SVI da baksanız iyi olur.

F/M oranı tamam iyi güzel hoş da F/M oranı ideal şekilde çalışmak için sürekli laboratuvara ihtiyacınız var. Sürekli analiz gerekiyor. Elinizde laboratuvar yoksa bugün doğru şekilde F/M oranınızı öğrenmek size fayda sağlamaz. F değişmeyeceği için M değeriyle oynayacaksınız. Yarın öbür gün suyun karakteri değiştiği zaman bunu tekrar hesaplayıp tekrar müdahale yapmak lazım. Biyokütleyi kitabi bilgilere göre kontrolde tutmak için sürekli laboratuvara ihtiyacınız var. Elinizde böyle bir imkan olmadığı için gerçekçi ilerlemek lazım. Boşuna "F/M şöyle hesaplanır, çamur çekimi de böyle olur." demeye gerek yok sizin durumunuz için.

En kısa zamanda elinizdeki imkanları geliştirirsiniz umarım. SVI için AKM bile okuyacak imkan yoksa sadece imhoffla idare etmek zorunda iseniz bunu deneme yanılma yaparak bulabilirsiniz. İmhoff'ta 800-850 görüyorsanız tesise şok vermeden yavaş yavaş (bu önemli) çamur çekimini artırarak imhoffu izleyin. İmhoff hunisinde üst fazda kalan suyun temizliğini inceleyin. Aynı zamanda en az 1 adet parametreyi izlemek lazım. Deşarj suyunda o parametreyi de takip ederek yaptığınız bu müdahalelere göre kıyaslayarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Örneğin KOİ. KOİ giderim verimini takip ederek ideal noktaya yaklaşabilirsiniz. Giriş suyunuzun karakterinin çok değişmediğini ve oksijen ve diğer nütrientlerin de hep stabil olduğunu varsayıyoruz.

Şu anda yaşadığınız problem nedir ki F/M oranına odaklandınız?
 
Adem Piştofoğluşu şekilde ki, BOİ giriş yüküm hep 170-250 mg/L arasında değişirken son zamanlarda 85 e hatta 70 e kadar düşmüş durumda yani orta atıksu karakteristiğim varken zayıfa dönmüş durumdayım. Ama mlss değerim de yüksek çamurların ölme durumu olup olmayacağını gözlemlemek istiyorum tüm sorunum bu. İmhoff sonucunda üste kalan suda çamur parçacıkları var normelde hiç yok saf suyken.
 
leylasahinbenzer problem benim tesisimde de var.. anoksik kısımda koyu kahve-siyah çamur kaplı, aerobik kısımda verilen hava sebeiyle büyük baloncuklar mevcut..
geri devir mlss 15000
havaladnırma mlss 7000
ımhoff 400

bi süre önce 2 blower arızalandğı için tek blower çalıştırabildik (o2 seviyesi yaklaşık 0,4 mg/l idi). bi hafta içierisinde tekrar iki blower çalışmaya başladık, o2 seviyesi yükseldi.. çıkış suyu gözle bakıldığında gayet berrak hale geldi ama yukarda bahsettiğim problem mevcut... çözüm önerileriniz var mıdır ?
 
Anonim (a7c6)Kısa sürede yok olmazlar. Havalandırma yüzeyindeki tabakaları kontrol etmek zordur. Hava baloncuklarının oluşturduğu türbülans dolayısıyla bu tabakaya sebep olan şeyler anoksik tarafta, dönemeçlerde, köşelerde birikir. Zamanla yok olacaktır.

Geri devir AKM oldukça yüksek. Geri devir suyunda imhoff %100 sanırım. Geri deviri artırmayı düşünebilirsiniz.
 
evsel atıksu arıtımı yapan tesiste uzun süredir devam eden şişkin çamur problemi mevcut. Tesise dışarıdan herhangi bir kimyasal/endüstriyel atık dökümü yoktur. oksijenler 1,5-2 mg/L aralığında düzenli olarak verilmektedir. Ayrıca düzenli olarak tesisten çamur alımı gerçekleştirilmektedir. Ancak SVI hala 145, imhoff sonuçlarına göre çamur yapılarında parçalanma söz konusu değil flok yapıları düzgün çıkmaktadır. Başka şişkin çamuru
sorununu çözebilmek için neler yapabilirim ?(havuzlara asit/baz yani herhangi bir kimyasal madde eklemek dışında).Şimdiden teşekkür ederim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
leylasahinÇöktürme havuzunda çöken çamuru geri almazsanız orada çamur yoğunluğu artacak fiziki olarak üst üste çamur bine bine sorun haline dönüşecektir. Uzun süre çamur beklediğinde parçalar halinde kopup yukarıya çıkabilir, tasarım debisinden fazla debi geldiğinde/geri devir yetmediğinde çamur çökemeyip oluk oluk savaklardan akabilir. Tasarım debisinden fazla debide su gelmiyorsa geri devire odaklanın. İmhoff'da her şey güzel ama sahada çökme problemi varsa ilk bakılacak yerlerden birisi bu yüzden geri devirdir.
 
Üst