• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane için Çevre İzni başvurusu aşamaları

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Merhaba arkadaşlar,

Bilindiği gibi Çevre İzin ve Lisansları Hk. Yönetmeliğin Ek-2 10.14 maddesi gereği 20 yatak ve üstü hastaneler çevre iznine tabidir. Bugüne kadar benim ve birçok kişinin aklını karıştıran durum; birçok hastanenin atıksuyunu şehir kanalizasyonuna deşarj yaptığı için deşarj izninden muaf olması ve kojenersyon gibi bir ünitesi olmadığı sürece emisyon izninden de muaf olmasıdır. Gürültü izninden de muaf olması (Çevre İzin Lisans Yönetmeliğinin eklerinde (*) ile işretlenen işletmeler gürültü izninden muaftır(bkz. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Madde 33) ) sebebiyle akıllara gelen soru; tüm izinlerden muaf olan bir işletme neden Çevre İzni almak zorundadır? Yanıt; yönetmeliğin Ek-2'sine 10.14 maddeden girmesi :)

Neyse değerlendirme yapmayı bırakıp aşamalara geçmek en iyisi...

Çevre İzni alabilmek için öncelikli şart Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almaktır. GFB başvurusu için istenen ortak belgelerin listesi aşağıda yer almaktadır.
1. ÇED Olumlu ya da Gerekli Değildir Kararı (ÇED’e tabi tesisler için) veya ÇED’e tabi olmayan tesisler için kapsam dışı olduğunu gösterir yazı.
2. 3194 Sayılı İmar Kanunun Kapsamında;
2.1 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- Yapı kullanma izin belgesi
- İşletmede yapı kullanma izinleri bulunan yapıların dışında 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
2.2 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- İşletmenin bu tarihten önce yapıldığını kanıtlayan resmi bir belge (Belediyeden alınacak resmi bir yazı, elektrik faturası, su faturası vb.)
- İşletmede 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
3. Ticaret Sicil Gazetesi
4. Kapasite raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair belge.
5. İşletme belgesi veya işletme belgesinden muaf olduğuna dair belge.
6. Vaziyet planı (İşletme alanındaki tesislerin ve birimlerin yerleşim planları)
7. İş Akım Şeması ve Proses Özeti (hammadde kabulünden başlayarak her bir ünitede uygulanacak işlemlerin ayrıntılı açıklaması, gerekli şema, formül ve şekiller, atık kodları)

Bu ortak belgelerin yanında Hastaneler için aşağıdaki belgeler gerekli olacaktır;

8. Emisyon için “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı” İl Çevre ve Orman Müd.ne (İÇOM) gönderilir.
9. Deşarj için eğer kanalizasyona bağlantı var ise “Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı” (bulunulan şehrin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne başvurulur), alıcı ortama deşarj var ise İÇOM’a deşarj izni başvurusunda bulunulmalıdır.

ÇED görüşünüz yok ise başvuru için gerekli evraklar (İÇOM un hazırladığı örnek dilekçeden alınmıştır);
• Yer / Yerlerin mülkiyesine ilişkin belge (Kiracı ise kira kontratı)
• Kapasite raporu (varsa)
• Yapı ruhsatı / Yapı kullanma izin belgesi (varsa)
• Faaliyetle ilgili detaylı iş akım şeması (faaliyet sahibi tarafından onaylanacak)
• Vergi levhası, sicil gazetesi (fotokopi)
• Faaliyet sahibinin, varsa vekilinin noter tasdikli imza sirküleri (vekili varsa vekaletnamesi)
• Taahhütname

Hastanelere kapasite raporu verilmiyor, o sebeple o evrağa gerek yok.
İş akım şeması GFB başvurusunda istendiği için ben ÇED görüş başvuru dilekçesinin ekinde göndermedim, sorun olmadı (siz yine de bağlı olduğunuz İÇOM a danışın).

Aşağıda benim ÇED görüş başvuru dilekçeme eklediğim evrakları görebilirsiniz ama mutlaka bağlı olduğunuz İÇOM’a danışarak bunları hazırlayın.
• Tapu Senedi
• Vergi Levhası
• Ticaret Sicil Gazetesi
• Faaliyet Belgesi
• Taahhütname
• Yapı Ruhsatı
• Özel Hastane Açılış Ruhsatı
• İmza Sirküleri

ÇED görüş onay yazım yeni çıktığı için sonraki işlemleri henüz tamamlayamadım fakat yapacağım işlemleri şöyle sıralayabilirim;
  • Emisyon için İl Çevre Uygunluk Yazısı başvurusu (bağlı olunan İÇOM’a dilekçe ile başvurulacak)
  • GFB başvurusu (Çevre İzinleri Portalından online olarak gerçekleştirilecektir)


GFB başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken noktalarda fikri olan arkadaşlar bu başlığın altında tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Başta da söylediğim gibi emisyon ve deşarj da kapsam dışı olan hastanelere nasıl bir işlem uygulayacaklar bilemiyorum, Bakanlıktan konuştuğum kişilere göre sisteme başvuru yapıldıktan sonra muafiyet verilecek ama zamanla ne olacağını sanırım hep beraber göreceğiz...

Bana gelen veya gördüğüm sorularda genel olarak karıştırılan konu hastanedeki (veya işletmelerdeki) oluşan atıklar için çevre izni alınacağı konusunda, çevre izni “Emisyon, Gürültü Kontrolü, Atıksu deşarjı, Tehlikeli madde atıksu deşarjı ve Derin deniz deşarjı” için verilmektedir, oluşan katı atıklar için verilmez. Eğer hastanede kojenerasyon ünitesi yok ise (yani yakarak enerji geri kazanımı yapılmıyorsa) Çevre Lisansı başvurunda bulunulamaz, GFB alındıktan sonra Çevre İznine başvurulacak.

Ekte bazı dilekçe örneklerini görebilirsiniz...

Umarım yardımcı bu yazı birçok kişiye yardımcı olur.

NOT: Sorularınız, fikirleriniz ve tecrübelerinizi özel mesaj yerine bu başlık altına yazarak paylaşmanızı rica ederim.

İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • ced_dilekce_ornegi.pdf
    17.3 KB · Görüntüleme: 524
  • ornek_taahhutname-tesis(faal) ÇED.doc
    42.5 KB · Görüntüleme: 406
  • Emisyon_il_cevre_dilekce_(ornek).doc
    27.5 KB · Görüntüleme: 428
Danışmanlığı yaptığım 4 hastane vardı il çevreye sorduğum zaman hastanelerin bir izin almasına gerek olmadığını söylemişlerdi. fakat ısıtma için bulunan sistemin (doğalgaz bile olsa) ısıl gücünü resmi belge olarak istediler.
hastanelerin durumu net olmadığı için il çevre de bulunan yetkililer kendi yorumlarını yapıp bize de onu söylüyorlar.
 
il çevre ile görüştüm ve bana hastanelerin herhangi bir izne tabi olmadıklarını ancak buna istinaden bir görüş yazısı alınması gerektiğini söylediler. bende kendi hastanem için hazırladığım görüş yazısını ekte veriyorum. inşallah yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • Örnek Görüş Yazısı.doc
    25 KB · Görüntüleme: 331
evt haklısnız ama gfb için gerekli olan tüm belgeler eksik ,atıksu arıtma tesisinin proje onay dosyasını bile bulamıyor hastane yetkilileri işim baya zor olacak...
 
@meltemaydın

Bulsalar bile fi tarihinden kalma belgeleri sisteme yüklemeyin size tavsiyem (şayet böyle bir durum olursa). Tecrübeyle sabittir ki 2004 yılından kalmış itfaiye müdürlüğü yazısı geçici faaliyet belgesi başvurusunun reddine neden oldu. Vizesi geçmiş evrakları söylemiyorum bile. Mutlaka yenilettirin derim belgeleri.
 
Başlığı açan kişi büyük bir hata yapmış arkadaşlar da o hatanın peşinden koşuyor.

" tüm izinlerden muaf olan bir işletme neden Çevre İzni almak zorundadır? Yanıt; yönetmeliğin Ek-2'sine 10.14 maddeden girmesi"

demiş.

Böyle birşey olamaz. ÇKAGİLHY dahil olan firmalar sürekli olarak çevre yönetimi hizmeti almak zorunda ama tüm izinlerden muaf ise ve geri kazanım yapmıyorsa çevre izin/lisans a başvurması gerekmez dolayısıyla GFB almasına da gerek yok.

Hastaneler için özet geçecek olursak. Bakarsınız şehir merkezindeyse kanalizasyon sistemine bağlıdır ve de evsel atıksudur, atıksu deşarjına girmezsiniz. Normalin dışında bir ünite yoksa hava emisyonu da olmaz. Tehlikeli atıksu konusunda hastanenin durumuna göre değişir. Gürültü zaten yok. Derin deniz deşarjı yok.

Yapılması gereken aylık denetimleri yapmak. Tıbbı atıklar, teh. atıklar, pil akü vs. yönetmelikleri uygulamak.

Teşekkürler

İyi Çalışmalar
 
Samet Bey söylediklerinize zatwen katılıyorum. Ama bu izinlerden muafsanız, Çevre İzninden de muaf olduğunuza dair belge almanız gerekli. Siz herhangibir hastaneye böyle bir belge alabildiniz mi? Ben çalıştığım hastaneye alamadım henüz...
 
Çevre İzninden muaftır diye bir belge almaya gerek yok bence. Siz gerekli denetimlerinizi yapın ilgili yönetmeliklerdeki yükümlülükleri yerine getirin yeterli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dair denetime gelse Çevre İzni kapsam dışı yazısı diye birşey isteyeceğini düşünmüyorum. Bu biraz şeye benziyor ankarada faaliyet gösteren bir firmaya derin deniz deşarjı konusunda muafiyet almaya. Böyle şeylere gerek yok bence.
 
@cansu_soysal

Merhaba, çevre ve şehircilik il müdürlüğünden hastaneniz için gönderdiğiniz yazınıza cevap geldi mi? Cevabı paylaşabilir misiniz?
 
Merhaba arkadaşlar hastanede görev yapan çevre görevlisi arkadaşlar kimler? Hala hastanelerin çoğu ne çevre görevlisi istihdam etti nede danışmanlık firmalarıyla sözleşme yaptı.
 
@sametgulec
bu mantıklı çed kapsamdışı yazısı alınmasına da gerek yok o zaman???
muafsanız muaf olduğunuzu da resmi belge ile kanıtlamanız gerekmektedir.
 
Üst