• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gürültü Muafiyet

eesmaca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Temmuz 2012
Bir firma çevre izni görüşünde "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" kapsamında Ek 1 ve Ek 2 listeleri kapsamı dışında değerlendirilmiş ise Gürültüden de muaf mıdır? Muaf ise muaf belgesi almak zorundamıdır?
 
Gürültü Kontrolü Çevre İzni kapsamında;


Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği, Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesine tabi işletme ve tesislerde çevresel gürültüye yönelik değerlendirme başlık 33 üncü maddesinde;

“ç) (Değişik:RG-27/4/2011-27917) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde “ * ” işareti ile muafiyet getirilmiş işletme ve tesisler ile çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi alması gereken işletme ve tesislerden; 7/3/2008 tarihinden önce kurulmuş ve açılma ve çalışma ruhsatı almış olanlar ile kurulduğu tarih ve ruhsatı olup olmadığına bakılmaksızın, çok hassas ve hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafede olan veya bu Yönetmelik çerçevesinde gürültü haritaları hazırlanması gereken yerleşim yerleri dışında bulunan işletme ve tesisler için çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesine esas değerlendirme yapılmaz. Ancak, yetkili idarenin talep etmesi halinde işletme ve tesisler için akustik rapor hazırlanması zorunludur.

d) (ç) bendinde belirtilen çevre izin ve lisans belgesinden muaf olacak işletme ve tesisler için il çevre ve orman müdürlüğünün görüşü alınır.” hükümleri yer almaktadır.


(d) bendi gereğince gürültü kontrolü çevre izninden muaf olacak tesislerle ilgili İl Müdürlüğü görüşünün alınması mecburidir.


Muafiyet için ise;

1- Tesisin ÇKAGİLHY Ek kapsamında “*” işareti bulunan maddelerde yer alması ve/veya,

2- 7/3/2008 tarihinden önce kurulmuş olması ve bunu gösterir “ açılma ve çalışma ruhsatı” almış olması ve/veya,

3- Çok hassas ve hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafe olması ve/veya,

4- ÇGDYY kapsamında gürültü haritası hazırlanması gereken yerleşim yerlerinin dışında olması gerekmektedir.

Gürültü muafiyeti konusunda verilecek dilekçelerde;

1 inci madde kapsamında başvuracaksanız, İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı sürecinden sonra başvurmak en uygun olanıdır ki İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı ile tesisin ek kapsamı İl Müdürlüğünce de teyit edilmiş olur.


2 nci madde kapsamında başvuracaksanız kesin olarak “7/3/2008’den önce alınmış “açılma ve çalışma ruhsatının” dilekçe ekinde yer alması gerekir. Bu konuda elektrik faturası, su faturası veya belediye yazısı geçerli olamaz “ruhsat” yönetmelikçe net olarak ifade edilmektedir.


3 üncü madde kapsamında başvuru yapılacaksa dilekçe ekinde “ruhsatlandırmadan sorumlu idarenin görüş yazısı olmak zorundadır” tesis ile ilgili hususlarda tesisin beyanı geçerli olabilir. Ancak tesis dışında yer alan yapılarla ilgili olarak tesis beyanına göre (uydu görüntüsü vs ile) işlem tesis edilmesi mümkün değildir. Bu konuda bilgi verebilecek resmi makam planlama/ruhsatlandırmadan sorumlu makamdır (tesisin yerine göre, belediye, osb, il özel idare olabilir)


4 üncü madde ise hemen hemen hiç işletilmeyen bir maddedir ancak bazı (gürültü haritası hazırlanması gereken iller dışındaki tüm tesisler) illerdeki tesislerin tamamı bu maddeden muafiyet alabilir. Gürültü haritası hazırlanacak illerdeki tesislerin bir kısmı da bu alanın dışında olduğuna dair görüş alınması durumunda gürültü kontrolü konulu çevre izninden muaf olacaklardır. Bu maddeye istinaden görüş haritalamadan sorumlu kurumlardan (yine tesisin yerine göre) alınabilir.


Biliyorum konu hakkında çok farklı uygulamalar var. Ben sadece (mevzuattan anladığım kadarıyla) olması gerekeni aktarmaya çalıştım. Ama (böyle bir belge isteyene sormayı çok isterim) Ormanın görüşü ne alaka abi yaaaa:confused:

Bu arada davulcu amca beni çağırıyor :D
 
dilekçe örneği var mıdır acaba :(
çevre izninde gürültü konusu geçmediği halde o yazıyı almak gerekiyor sanırım ...
yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler =))
 
@Muharrem

dostum eski "il çevre ve orman müdürlüğü" şimdiki "çevre ve şehircilik il müdürlüğü" :koptum: sen çok yaşa emi :harika:
 
@Yusuf Özkır

Hep beraber çok ve hayırlı yaşayalım inşallah da...

Dikkat edersen yönetmelik maddesi tırnak içerisinde alıntılanmış, yönetmelikler resmi gazetede yayımlandığı için ifadenin değişmesi için yönetmelik değişikliği gerekiyor ;)

Ama yine de değişikliği hatırlattığın iyi oldu :kptmya:
 
Gürültüden muaf olan bir tesisimiz var herhangi bir izleme periyodu var mı?Ve çevre iznince alınan muafiyetlerin geçerlilik tarihi diye bişey var mı?
 
@hilol kartal
Muaf olunan tesiste izleme periyodu olmaz, eğer proseste ve makine ekipmanda bir değişiklik yok ise muafiyetin geçerlilik süre sonu yoktur.
 
merhaba arkadaşlar gürültü ve atıksu muafiyeti için il çevreye dilekçe verdim ama il çevre sistem üzerinden başvuru yapın dedi eçbs den nereden başvuru yapıyoruz çevre izin lisans uygulamasında muafiyet(17/1-2) var ama benim bildiğim bu madde ek-1 ve ek-2 de yer alıp da hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmeler için geçerli diye biliyorum.
 
Atıksu deşarj konulu çevre izni muafiyeti için Madde 17/1 konusundan başvuru yapacaksınız. Gürültü için sistemdeki hiçbir seçenek uygun değil diye yine dilekçe ile yapıyoruz biz.
 
@Cem Yılmaz bey bizde gürültü için dilekçe verdik ama sistem üzerinden yapın diyorlar bende eçbs de öyle bi başvuru yok diye biliyorum ama il çevre ısrar ediyor.
 
@A.samet O halde çözüm basit; ÇİLY çıktısını alıp bilgisayarınızla birlikte yanlarına gidin. "Buyrun bu yönetmelik, bu da sistem. Hadi başvuruyu yapın" deyip kenara çekilin. Çok merak ediyorum neyi seçecekler :D
 
Normal şartlarda muaftır ancak tesisin 500 metre yakınında konut bulunması durumunda İl Müdürlüğü isterse gürültü konulu çevre iznine de dahil edebilir. Bartın OSB de bir tesisimde başıma gelmişti. Aslında OSB lerin bu konuları dikkate alarak uygun yerlere kurulması lazım ancak dikkate alınmadığı noktalarda OSB içinde olsanız bile istenebiliyor.
 
Üst