• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Güneş enerji santralleri (ges) mwe'den mwm'ye dönüşüm

Erkan Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
Arkadaşlar merhaba,
Bir tesisimiz çatısına güneş paneli kurdu. Görüş almak için ÇED başvurusu yaptık. Güneş panelini kuran firma kurulu gücü MWe olarak vermiş. Çevre il müdürlüğü de MWm olarak istiyor. (elektriksel gücün mekanik güce çevrilmesi) Bunun dönüşümü nasıl oluyor? İnternette bulamadım. Paneli kuran firma da bilmiyormuş. Bu konuda tecrübesi olan var mı?

Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazKonuya çok hakim olmamakla beraber 3,5 MWe / 4,2 MWm olacak bir sabit yok diye biliyorum. Mesela 7 MWe, 8.,4 MWm' ye eşit olmayabilir. Ayrı bir hesaplaması varmış galiba, belli bir sabit üzerinden ilerlemiyormuş. Çatı GES için bende ÇED görüşü soracağım için araştırmak zorunda kaldım. Proje firmasına sordum, bizde o değer yok zaten ÇED' e girmez dediler, bilmiyor ki benim onun içinde görüş almam lazım ya da biliyor da işine gelmediği için, uğraşmak istemiyor ama sanırım bu çevirmeyi bizim bir şekilde öğrenmemiz gerekecek. Bilen arkadaşlar var ise yardımcı olurlarsa sevinirim.
Bu arada benim bildiğim hesaplama için bir sabit olmadığı kulaktan dolma bilgi. Bu bilgi yanlış ise bunun içinde bilgi verebilirsiniz. Yanıltıcı olmak istemem

Son düzenleme:
Cem Yılmazİlgi, yardım ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Bende kulaktan dolma bir bilgiye sahip olduğum için biraz uzun yazarak ifade edebildim sanırım.
Bunu öğrenmenin bir yolunu buluruz inşallah. Bilen veya öğrenen arkadaşlarda yardımcı olabilir ve gruptan paylaşılırsa memnun olurum. Şimdiden emeği geçen herkese teşekkürler

Cem Yılmaz%82 Verim olduğundan mütevellit = 3.5 /0.82 = 4.2 kwm bulunduğunuz bölgeye göre Kurulu güç Verim hesabınız değişiyor bununla ilgili ; kaynakları öncelikle GEPA 'dan proje alanınız nerede ise toplam güneş radyasyonunuzu öğreniyorsunuz, daha sonra NASA,Meteotest ve PVGIS veritabanları tarafından sunulan ışıma verilerine göre yıllık (1840 kwh/m2) değerine bölerek yüzde veriminizi buluyorsunuz ve son olarak yukarıda yaptığım işlem sonucu mekanik gücü elde edersiniz.

257,4 kwp güce sahip güneş enerji kurulmasını düşünüyoruz. Çed görüşü almam gerekir mi ?

Merhabalar mwe/mwm dönüşümü kurulacak panelin özelliklerine göre değişmektedir. 4 ay önce çıkan yeni yönetmelikte ges preojelerini hepsi EK-1'e giriyor diye biliyorum bi bakın isterseniz

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Cigdem.Yanlış bilgi mevcut. RES'lerin hepsi EK-1 kapsamına alındı. Güneş enerjisi için 2 farklı eşik değer mevcut.
EK-1 Madde 43: Proje alanı 20 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 10 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri,
EK-2 Madde 41: Proje alanı 2 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 1 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri (çatı ve cephe sistemleri hariç),

Merhabalar konunuzu çözüme ulaştırabildiniz mi bilmiyorum ama bir daha ihtiyacı olana fikir olabilir diye belirtmek istedim. Gün içerisinde bende bu konudan muzdarip olup konunun ilgilisinden aldığım bilgiye göre size verilen proje veri dosyasında kWp değeri/1000 yaptığınızda mWm değerine ulaşılıyormuş.

GES'i kuran firma ile irtibata geçtik. Oradaki kişi de hocalarıyla görüşmüş. MWe elektriksel güç, MWm mekanik güç olarak açıklanıyor. Verilen değerdeki kayıplar düşünce mekaniksel güce ulaşılıyor. Yani malzemeye ve miktarına göre değişiyormuş. Uzun kablolarda enerji kaybı fazla oluyor gibi. Bu bilgiyi de GES'i kuran firmadan aldık. Bize bi çarpan verdiler firmadan kaşe imzalı kağıt alıp il müdürlüğüne vereceğiz. Tesisteki GES'in gücü 0,2 MWe/0.17 MWm'dir gibi

arkadaşlar merhaba bu konuyla ilgili görüş sorucam ve MWm dönüşümü ile ilgili hala net bir şey yok sunarken KWp yi nasıl çevirdiniz nasıl kabul edildi yardımcı olabilecek arkadaş varsa çok sevinirimmm