• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gider pusulasıyla sokak toplayıcısından kağıt alımı

Ramazan006

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ekim 2015
Firma
Çevre mühendisi
Merhabalar arkadaşlar herkese iyi çalışmalar dilerim. Bulunduğumuz bölgede belediye anlaşması olduğundan sokak toplayıcısından kağıt alımı yapamıyoruz. Yalnız gider pusulası ile kağıt alımı yaparsak sıkıntı olmaz sanırım. Bakanlık tarafından bu konu hakkında bir cevap alamadım. Sizce kağıt alımı yapabilir miyim bu şekilde.
 
Bolu Belediyesine ait diye biliyorum zaten ambalaj tesisini de, o yüzden araç sayınız bize fazla geldi.
 
Herkes kendi çalıştığı firma açısından düşünebilir tabi ki. Yalnız bu işin kar amacı güden büyük-küçük firmalar tarafından yapıldığını unutuyorsunuz. Büyük firmalar biraz da siyasi ayağı varsa fabrikalar ve belediyeleri bünyelerine alıyor. Bu durum sanayi şehirlerinde problem olarak görülmeyebilir ancak diğer tarafta küçük firmaların kendi değirmenlerini döndürebilmeleri ve büyüyebilmeleri için rag-pickerlara ihtiyacı var. Sadece sizin firmanız olsun, rekabet olmasın vs. istiyor olmanız da gayet normal. Bu sisteme birbirinin üzerine basarak ilerleme olarak bakmamanızı, nasıl ki her şeyi kendimiz için istiyorsak rag-pickerların da bu sistemin bir parçası olduğunu kabul etmenizi, bu olayı kendi bünyenize de olumlu anlamda katabileceğinizi ve bağlı bulunduğunuz firmadan bir gün ayrılmak zorunda kalıp kendinizi gerçekten rag-pickerlar ile yoğun çalışan bir firma da bulabileceğinizi (tabi kendi firmanızı işletmiyorsanız) naçizane hatırlatmak isterim. Zaten hiç bir güç bana rag-pickerlardan mal almayan bir tesis olduğunu kanıtlayamaz, herkes alıyordur. Bu konuların ülke şartlarını da göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi, sektörü ve piyasayı bilen kişiler tarafından çevre mühendislerini işveren ve uygulanamayan yönetmelikler arasında bırakmayacak şekilde bir an önce düzenlenmesi ve yönetmeliklerin revize edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki gider pusulası kesildiğine göre maliye bakanlığı da buna onay veriyor demektir. Masa başında oturarak sahaya uygulanamayacak yönetmelikler sürmenin manası yok, bu tarz şeyler sebebiyle severek yaptığım mesleğim külfet olmaya başladı daha yolun başında. Bir tek çevre bakanlığında böyle çözümsüz ve düzensiz şeyler var, bir fikir sorulduğunda düşünmeden hayır deniliyor, her şey havada geziyor, bir şehirde her şey kabul görüyor diğer şehirde asla görmüyor.Mühendis olmak olmazları oldurmaktır, memurluk yapmak için dirsek çürüttüğümüze inanmak istemiyorum. Deneyimsiz bir mühendis olarak dışarıdan bir göz olmak istedim. Herkese iyi çalışmalar diliyorum:utan:
 
@p.culha

Katılıyorum size. Zaten şuan sokak toplayıcılarını da sisteme dahil etmek için çalışmalar başladı hatta direkt bakan yardımcısı bunu yürütüyor. Toplayıcılar bu sistemin tamamen bir parçası fakat bunların da belli bir düzende olması gerekiyor aksi halde denetimsiz ve kontrol mekanizması çalışmayan her hareketin içinde bulunduğu sisteme zarar verdiği/vereceği aşikardır. Türkiyede bunun örneklerini çokça görmekteyiz.
 
@Serkan Çiçekay

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Ancak yapılan çalışma yine sadece belediye ile çalışan firmanın sorumluluğuna bırakılacaksa çalışma yapmanın bir manası olduğunu zannetmiyorum. Yine uygulanamayan bir yönetmelik vs. olarak elimizde patlayacak. Bence uygulama gayet makul; kdvden muaf bir geri dönüşüm sisteminde gider pusulasında %2 vergi kesiliyormuş sanırım, umarım yanlış bilgi vermiyorumdur. Bu şekilde gider pusulası ile bildirimi yapılırsa problem ortadan kalkar yani bazen sadece basit düşünmek yeterli olabilir bence. Daha fazla sorumluluk sistemi çekilmez kılar ve yine izin verilmemiş yollara başvururlar. Olayı zorlaştırmanın manası yok bence. Bu kadar yüksek cezaların olduğu bir sistemde işlerin net ve bütün işletmeleri kapsayacak şekilde yürümesi yaşanacak problemleri en aza indirecektir.Böylelikle herşey usulüne uygun olmuş olur.
 
@p.culha

Belki bu konuda en hassas çalışan firma olarak sizin tabirinizle rag-pickerlardan malzeme alımı yapmadığımızı söyleyebilirim. Kanıt olarak kamera kayıtlarını kabul ederseniz buyrun gelin ;)

Evet, belki tek taraflı olarak bakıyor olabiliriz. Ama bizim isteğimiz yönetmeliklerde yazan şekliyle sistemin kurulması, toplama ve ayrıştırma işlerinin yapılmasıdır. Hatta şöyle bir örnek daha vermek istiyorum, tesisi devraldığımızda MOTAT üzerinde 4.000 ton stokta malzememiz var gibi görünüyor. Bunun 3.200 tonu plastik. Bunu naylon fatura kesip YK'lara belgelendirme yapsak, alacağımız paranın hesabını size bırakıyorum. Fakat İl Müdürüğüne ve Bakanlığa defalarca stoğumuzun sıfırlanması, böyle bir malzeme olmadığı için sistemden düşürülmesini talep ettik.

Belediyeler siyasi açıdan baktıkları için sokak toplayıcılarına karışmak istemiyorlar. Sistemin işleyişini bilmeyen vatandaşlar da belediyelere milletin ekmeğiyle oynuyor, garibanın tepesine biniyorlar diye kızıyorlar. Neyse ya.. Anlatacak, paylaşacak çok şey var ama bu konu uzar da uzar, ve yine hiçbir sonuç alınamaz.

Kolay gelsin herkese..
 
Üst