• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gider pusulasıyla sokak toplayıcısından kağıt alımı

Ramazan006

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ekim 2015
Firma
Çevre mühendisi
Merhabalar arkadaşlar herkese iyi çalışmalar dilerim. Bulunduğumuz bölgede belediye anlaşması olduğundan sokak toplayıcısından kağıt alımı yapamıyoruz. Yalnız gider pusulası ile kağıt alımı yaparsak sıkıntı olmaz sanırım. Bakanlık tarafından bu konu hakkında bir cevap alamadım. Sizce kağıt alımı yapabilir miyim bu şekilde.
 
"Bulunduğumuz bölgede belediye anlaşması olduğundan sokak toplayıcısından kağıt alımı yapamıyoruz. Yalnız gider pusulası ile kağıt alımı yaparsak sıkıntı olmaz sanırım." ifadelerinde tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım ancak hali hazırda toplama ayırma faaliyeti gösteren tesislerin %99,9'u sokak toplayıcılarından gider pusulası ile alım yapmaktalar. Aldığınız malzemeleri bu şekilde muhasebesel olarak kayıt altına alırsınız ancak bildirim, belgeleme vb.. işlemlerde kullanamazsınız. Uygulamada bu şekilde yani.
 
Merhabalar Serhat bey belediye birliği bölgemizdeki atıkları 70 yıllığına başka bir lisanslı firmaya ile anlaşarak evsel ve ambalaj atıklarını toplamakta.Aslında sokak toplayıcısının toplaması da yasak. Ama ambalaj atıklarını toplayıp bir şekilde satmaya çalışıyorlar. Bizde bunu gider pusulası karşılığında alırsak belediyeler birliğinin bu durum hakkında şirketimize yaptırımı olabilir mi? Belediye ile görüştüm anlaşmamızdan dolayı atık alımı yapamazsınız aksi taktirde 70 yıllığına alan firmanın bu durumu yargı yoluna götüreceğini söylediler..(Yarına çıkıp çıkmayacağımız belli değilken 70 yıllık anlaşma yapan bir belediyemiz var:) )
 
Alım Serhat Bey'inde dediği gibi yasak gider pusulasıyla alabilirsin ama beyan yapamazsınız.
Bu durumda beyan yapmadığınız zaman illaki tespiti sonucunda cezai yaptırımla karşılabilirsiniz.
Yani belediye yapmasa bile bakanlık yapar :)
 
Düşünceme göre şöyle ;

Sokak satıcılarından alınan kağıt kds sistemine bildirmek için tesis kodu girmek gerekir.
Tesis kodu girmeden açıklama kısmına firma veya başka bi isimde yazılabilir.
Ancak atık girişi olduğu zaman bunun olası bir denetimde nasıl açıklanacağı kısmında sıkıntı oluşturur diye düşünüyorum.
Yani sisteme girilebilir ama nasıl açıklanır onu bilemiyorum.
Tabi çok fazla atık girişi varsa eğer bunun bildirilmesi gerekir.
Yada çoğu firmanın yaptığı gibi kılıfına uydurma işlemi yaparak alınabilir ancak.
Özetle yarın bu kadar atık girişi olmuş bu firmanın lisansı yok derlerse açıklama yapması zor olur.
 
@cevreciolalım

Merhaba,
Hali hazırda yürürlükte olan yönetmeliğe göre sokak toplayıcılarından atık almak yasak.
Siz gider pusulası ile mâli gider gösteriyorsunuz. Gider pusulası ile sokak toplayıcılarından atık almanız durumunda çevre mevzuatına aykırı davranmış olursunuz çevre cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sokak toplayıcıları ile ilgili problemin önümüzdeki günlerde özellikle sıfır atık yönetmeliği ile birlikte çözüleceği kanaatindeyim.
Bu durum çözülene dek atıklarınızı lisanslı firmalardan ya da fabrikalardan almalısınız. Doğrusu bu. (Belediye ile anlaşma yapmadığınız için bu iki seçeneği söyledim)
 
Teşekkür ederim arkadaşlar biraz araştırma yaptım ve bazı büyük şirketler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşarak gider pusulasını KDS sistemine girebiliyorlar.BU durum küçük firmalar için geçerli olmuyor maalesef .Yeni çıkacak sıfır atık ile umarım çözüme ulaşılır.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
 
Sokak Toplayıcılarının sisteme katılmasını hiç mi hiç desteklemiyorum. Kendilerine toplamaktan vazgeç gel bizim firmada çalış dediğimizde burun kıvırıyorlar, çünkü asgari ücreti, kendi kafasına göre çalışarak haftada kazandığını söylüyorlar. Geçim sıkıntıları var, ekmeğinden olacak diyenler bir kez daha düşünsün. Bizim Belediye ile anlaşmamız var ve her haneye hizmet götürüyoruz. Sokak toplayıcısı olduğu zaman, zaten gitmek zorunda olduğum yerde malzeme bulamayacağım. Belediye ile anlaşması olup, kendi araçları ile toplamayan, sokak toplayıcılarından malzeme alıp bunu "Alındı Makbuzu" ile Belediye sahasından toplamış gibi gösteren firmalar da var. Sokak toplayıcılarının yasal olması en çok onların işine geliyor zaten. 165000 nüfuslu Belediyeye 9 araç, 11 güzergah 35 toplama ve 35 ayırma personeliyle ile hizmet veriyoruz ama illegal çalışıp bunu legal hale getirenler sadece preste görevlendirilen 3 kişi ile işi çözüyorlar. Yani; işi yönetmelikler gereği yasal yollarla yapan biz, işin kaymağını yiyen diğer firmalar. İşin özü; Sokak toplayıcıları yine sistem dışında kalmalıdır. Herkes işini hakkıyla yapsın...
 
Naçizane kendi fikirlerimi iletmek istiyorum.
Öncelikle ben sokak toplayıcılarına kesinlikle karşı değilim. Sisteme dahil edilmesi hususunu çevresel olarak düşündüğümde bu benim için olumlu bir düşünce.
Çünkü toplama firmalarının girmeyeceği yada güzergahlarına dahil etmediği çoğu yeri ve mekanı bu arkadaşlar gezip ordaki geri dönüşüme kazandırılabilecek atıkları topladıklarını düşünüyorum.
Başına buyruk çalışmalarına tabiki de karşıyım.
Sizin gel firmada çalış dediğiniz zaman veridğiniz asgari ücreti haftada kazanabiliyorsa bunu tercih etmesi gayet normal. Şahsen bende ayda bir asgari ücret kazanacağıma sıkı bir çalışmayla bunu 3 e 4 e çıkarmayı tabikide isterim.Sonuçta daha fazla çalışırsan karşılığını alırsın tabiki.
Sizin sorgulamanız gereken aslında bu illegalliklere neden göz yumulduğu olması gerekir. Yani bazı tabiri caizse arkası sağlam firmalar yönetmelikleri çokta umursamadan yada bir alavere dalavere planlayarak kafasına göre çalıştıklarını herkes biliyor malum.
Sizin kızdığınız sokak toplayıcıları değil.
Sizin kızdığınız adaletsizlik ve denetimsizlik.
 
@Fatih Koçak

Dediklerine kısmen katılıyorum tabi.. Ama, Belediye ile çalışan her firmanın sorumluluk alanı Atık Yönetim Planında yer alıyor. Firmanın orası uzak ben gidemem, bu bölgeye giremem vs. deme şansı da yok. Dediğiniz doğru, kızılan nokta sisteme ayak uydurmayan firmalar ve denetimleri yapmayan yetkililer. Biz kendi çalıştığımız bölgedeki sokak toplayıcılarının neredeyse %95'ini sistem dışı bıraktık. Belediye ve İl Çevre yardımı ile tabi ki. Hatta bir tanesine geçen sene 52bin TL civarı ceza bile yazıldı. Sokak toplayıcılarının önüne adaletli ve hakkıyla çalışan firmalar, topladıkları malzemeleri almayarak da geçebilir. Bu sefer de hurdacılara gidecekler derseniz, biz onları da denetletiyoruz. Evet burada oturan bir sistem var fakat bir de bu işin Kanunu Yönetmeliği var. İşi kılıfına uyduran firmalar gidip il müdürlüğü veya bakanlıktaki yetkililerin kulağına kar suyu kaçırınca sistem içinden çıkılmaz hale geliyor tabii ki..
 
@Sercan Demir

165k nüfuslü bir yere 9 araç çok fazla değil mi? Hanelerden tek tek mi topluyorsunuz? Eğer öyleyse yanlış yapıyorsunuz.
 
Şöyle ki biz de çelıştığımız bölgede sokak toplayıcılarına karsıyız çünkü firma olarak 16 mahallede kapı kapı toplama işi yapıyoruz . Sokak toplayıcıları malzemeyı aldıklarında evlerden şıkayet gelıyor posetımızı aldınız ancak boş geri dönüşüm poşetı bırakmadınız diye . Sokak toplayıcıları sisteme dahıl olursa 11 araç ile yapılan toplama işlemi boşuma yapmısız gibi olur. Ve insanlar geri dönüşüm aracının saatıne kadar ezbere biliyorlar böyle bi bilinç oturtulmuşken yok etmek mantıklı gelmıyor bana
 
@Serkan Çiçekay
Aynen bende aynı konuya takıldım. Eğer bu kadar araç ve personelin tamamı sadece mahalle toplaması için çalışıyorsa ya çok ciddi miktarlarda ambalaj atığı toplanıyor ya da işi yapan firmanın çılgınlar gibi parası var, hobi olarak yapıyor.
 
@Serkan Çiçekay
1
@Serhat Mehmet Kar

1 fabrika - 1 market - 1 acil araç (Adres veya anlık çıkan yerlere) - Gündüz
4 Araç Sözleşme Gereği bizim toplama yapacağımız mahalleler
2 Belediye aracı (Çaça dediğimiz Sistemli Araç - Yer altı konteynırları için)

Her hane önünde mavi geri dönüşüm konteynırı veya üzerinde geri dönüşüm yazan yer altı konteynırı bulunuyor. Toplama yaptığımız bölgeyi 2ye böldük, her haneye 2 günde bir hizmet götürüyoruz. Bir gecede 4 araçla 2.000-2.500 konteynır topluyoruz. Ve Belediye tarafından dağıtılan bu konteynırları toplamakla yükümlüyüz. Daha önce de dediğim gibi, biz o bölgeye gitmeyiz, bunları biz toplamayız deme gibi bir lüksümüz yok. İşi hobi olarak değil, Yönetmeliklerin gerektirdiği gibi yapıyoruz. Tabi ki zarar ediyoruz.

Söyleyecek çok şey var aslına bakarsanız da susmayı tercih ediyoruz.

Sıfır Atık Görüş formuna 29 sayfalık bir öneri-açıklama yazdık bakalım. Beklemedeyiz.
 
@Sercan Demir

Sercan Bey, söylediklerimi yanlış anlamanızı istemem. Biz hem ambalaj atığı hem evsel katı atıkların toplanması taşınması ve aktarma istasyonlarından transferi işlemini yapıyoruz yani bu işlerin içinde olduğum için araç parkınız ciddi oranda yüksek geldi onun için o yorumu yaptım. Bizim mahalle toplaması yaptığımız birden fazla ilçe var ve aynı araç parkına sahibiz. Sizin yerkonları alıyor olmanızda ilginç geldi. Ambalaj atıklarını toplama sistemine yerkonlar dahil edildiyse evsel atık konusunda aşmış bir belediyeye sahip olduğunuz düşündüm açıkcası.
Sitemim size değil, sistemeydi. "Ne topladığının önemi yok, sen sadece topla. İşin sonunda ne kadar para kaybettiğin beni bağlamaz almasaydın ihaleyi o zaman" derler ve çıkarlar işin içinden.
 
@Serhat Mehmet Kar

Serhat Bey yanlış anlaşılacak bir durum yok, nihayetinde herbirimiz sisteme sitem ediyoruz, bu konuda hemfikiriz. YERKON'lar Belediye araçları ile toplanıp sahamıza getiriliyor, onlarla birlikte toplam 9 araç. Bizde 5 adet HSÇK, 1 Vinç sistemli (Fabrikalar için) araç var. Gece ve gündüz dönüşümlü kullanıldığından toplam (Belediye araçları ile birlikte) 9 araç yapıyor.
Biz bu işi Bolu'da yapıyoruz ve 2011 yılından beri çöp ve geri dönüşüm ayrı olarak toplanıyor. Ambalaj atıkları bize geliyor, çöpler ise Çöp sahasına götürülüyor. Bizim akşam 6 da geri dönüşüm toplama yaptığımız (Mavi Konteynır) mahalleye Belediye aracı saat 9'da girerek evsel atıklarını (Yeşil konteynır) topluyor. Tabi vatandaş ister istemez geri dönüşüme çöp, çöpe de geri dönüşüm atabiliyor. Bunu da şöyle çözmeye çalışıyoruz: Bizim personel önce yeşile yani çöpe atılan geri dönüşümleri alıyor, sonra mavideki geri dönüşümleri alıyor. Eğer maviye çöp atılmışsa ayrıldıktan sonra kalan çöpü yeşile boşaltıyor. Biraz karışık gibi kabul ediyorum ama personeller alıştı artık ve sıkıntı yaşanmıyor.
 
Üst