• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gfb yenileme

Ekin EKE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Kasım 2011
Firma
Süleyman Demirel Üniversitesi
Merhaba, bir firmaya GFB aldık ancak firma emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmadığı için 6 ay içinde çevre iznine başvuramadık. Bu durumda ne yapılması gerekir?
 
Engin Bircan Tesise granül makinesi alındı yani ek proses eklendi, şimdi İl Müdürlüğü ile görüştüm, ancak Gfb yi yenilememiz gerektiğini söylediler. daha sonra izin lisansı yenilemeniz gerekiyor dedi. Kafam karıştı
 
@g_kılıc Daha önce hava emisyon izni olan bir firmam için gürültü konulu çevre iznini üst mesajımda size bahsettiğim şekilde sistem üzerinden yaptığım başvuru ile eklettim. Durumu resmileştirin öyleyse. Tesisinizin durumunu açıklayan bir dilekçe yazıp, il müdürlüğünüzden konu ile ilgili görüş yazısı isteyin. Sonuç dedikleri gibi ise bile size yazı ile bildirsinler, siz de elinizdeki resmi yazıya göre yol izlersiniz. Bu tarz işlemlerde bir standardın olmaması, il müd.dekilerin kendi inisiyafitlerini kullanması bu gibi durumlara yol açıyor. Umarım sıkıntılı bir süreç yaşamazsınız.
 
Şuan sürecim sıkıntılı Engin Bircan, İl Müdürlüğü personeli ile sıkıntı yaşamış bi tesis, denetim yapılacak diye endişeliyim. Çünkü Granül makinesi kullanılıyor şuan. Dediğiniz gibi ben vakit kaybetmeden İl Müdürlüğü'ne dilekçe sunayım.

Arkadaşlar,
GFB yenileme için hangi bankaya ne kadar ücret yatırılması gerekli acaba?
 
@g_kılıc GFB yenileme işleminde elinizde zaten var olan bir belgeyi yeniliyorsunuz. Yeniden ücret yatırmanız talep edilmiyor normalde. Zaten yenilenen GFB'niz de eski GFB'nizin veriliş tarihinden itibaren geçerli olacak. Vize işlemi gibi değil, belge yenileme işlemi. Özel bir durumunuz varsa illa ki yatırmanız gerekiyor diyorlarsa da bilgiler aşağıda. GFB yenileme için zaten ekstra bir fiyat yazmamışlar bile birim fiyat listesinde. Kısacası yenileme işlemi sadece evrak bazında, ücret gerektirmiyor normal koşullarda.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinden;

MADDE 19 – (1) Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi verilmesi, yenilenmesi ve güncellenmesi için ödenecek bedel ve tarifeler her yıl Bakanlık tarafından belirlenir.
(2) Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi için belirlenen bedeller, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine ödenir.


Halk Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü 106 nolu Kurumsal Tahsilat Hesabına yatırmanız gerekiyor.

Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi 2016 Birim Fiyat Listesine göre;

Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) (Ek1 Listesi Tesis ve Faaliyetler: 1800 TL
Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) (Ek2 Listesi Tesis ve Faaliyetler: 1000 TL
 
@Engin Bircan açıklamanız için teşekkür ederim. Ancak "yenilenen GFB'niz de eski GFB'nizin veriliş tarihinden itibaren geçerli olacak" diye yazmışsınız. Bizim16.04.2015 tarihli GFB miz var, Çevre İzni aşaması için 6 aylık süreç geçmiş bulunmakta. Yeni alınan GFB için 6 aylık süreç olmayacak mı?
 
@g_kılıc Hayır. Yenilediğiniz GFB'nin tarihi de eskisi ile aynı olacak. GFB geçerliliği 1 yıl olmasına rağmen, normalde GFB alınmasından itibaren 6 ay içinde izin başvurusunu yapmanız istenir. O aşamada izin konusu için gerekli ölçüm ve analizlerin tamamlanması için 6 ay verilmiştir. GFB si olmayan bir işletme normalde yasal olarak çalışmaması gerekir ancak buna çok da dikkat edildiği söylenmez. Yenilediğiniz GFB için yeniden bir 6 ay vermezler. 16.04.2016 dan önce izin başvurunuzu yaparsanız sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Zamanınız çok azalmış. GFB yenileme sürecini ve ölçümlerinizi çok acil şekilde halletmeniz gerekecek. Kolay gelsin...
 
Çevre İzin ve Lisans sürecinde düzenlenen her bir belge için "belge bedeli" talep edilir.

GFB, GFB Yenileme, İzin Lisans, İzin lisans yenileme, unvan değişikliği.... bu belgelerin her biri için belge bedeli talep edilir.

Ayrıca GFB yenilemede "GFB belgenizin tarihi yenileme tarihidir" ve bir yıllık geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren başlar. Eski belge tarihi için yeniden düzenlenmez.

Ayrıca tesis için düzenlenen GFB nin ilk altı aylık süresi geçmiş ve izin başvurusu için sisteme giriş yapılmamışsa, sistem tarafından otomatik olarak başvuru iptal sekmesine düşer. Belgeniz iptal edilir, yeniden GFB başvurusu yaptığınızda "izin belge bedellerini" GFB başvuru aşamasında ceza olarak yatırırsınız (başvuru aşamasında istenen belgeler arasında otomatik olarak dekont talebi çıkacaktır.)

Ancak bu süre içerisinde izin başvurusunu başlatmış iseniz, GFB yenileme işleminde sadece GFB ücretini yatırırsınız ve GFB niz yeni tarihli olur. İzin lisans başvurusu için yeniden 6 aylık süre tanınır. Ancak bu şekilde yapılacak GFB yenileme işlemini sadece bir sefer yapabilirsiniz.

GFB'de eski belge tarihi üzerinden yeni belge düzenleme gibi bir durum yoktur. Bilgilerinize.
 
Aralık 2015 te bizzat eski GFB üzerinden yenileme işlemi yaptım ve yenilenen GFB de eski tarihliydi. Ayrıca belge için herhangi bir bedel ödemesi de gerçekleştirilmedi. Yönetmelikte açık olarak belirtilen bir durum yok. Tecrübelerime dayanarak yorum yapıyorum. Anladığım kadarıyla sizin işlem süreciniz biraz farklı olmuş @Muharrem. Bana kalırsa bağlı olduğunuz il müdürlüğü kendi inisiyatifini kullanırken bakanlığın kesesini ön planda tutmuş :)
 
GFB bulunan bir işletme için yeniden GFB başvurusunda buluna bilmek için;

1- GFB nin izin lisansa dönüşmüş olması gerekir. Bu durumda yönetmelikte belirtilen hallerde; örneğin izin lisansı bulunan bir tesisin "lisansa tabi yeni üniteler kurması durumunda" eklenecek faaliyet için "münferit olarak" GFB başvuru yapılarak süreç başlatılabilir.

2- GFB nin iptal edilmiş olması gerekir.

Bu iki durum dışında sistemde "hangi sekmeden GFB yenileme" başvurusu başlatabildiniz merak ettim?
 
@Muharrem İzni olan bir firmanın zaten GFB ile işi bitmiş demektir. 1. de anlattığınız olay bana hiç mantıklı gelmedi. 2.si için zaten yenileme olmuyor. GFB başvurusu yaparken "Mevcut Tesis Red Nedeniyle Başvuru (* Red olmuş başvurunuzun başvuru tarihi 1.11.2014 öncesi ise "Mevcut Tesis İlk Başvuru" sekmesinden başvuru yapınız. )" seçeneğini işaretleyerek devam ediyorsunuz. Yenileme işlemi sizin anlattığınızdan farklı bir işlem. Gene de sizin için açıklayayım:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
girdik.
Tesis İşlemleri
Geçici Faaliyet Belgesi Başvurusu
GFB si olan firmayı seçip
Geçici Faaliyet Belgesi Yenileme
> Geçici Faaliyet Belgesi İptali Nedeniyle Yenileme
> Tesis Bilgisi/Faaliyet Değişikliği Nedeniyle Yenileme
yukarıdaki 2 seçenekten birini seçip devam edebilirsiniz. Daha sonra aşağıdaki seçenekler çıkacaktır karşınıza;
İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi
İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi(yeni izin konusu eklenmesi/ basvurulan izin konularından bazılarının cıkarılması dahil)
İşletmenin yakıtının ve /veya yakma kapasitesinin değişmesi
Isletmenin toplam üretim kapasitesinin en az 1/3 oraninda artmasi veya artis miktarinin Yönetmeligin Ek-1 Listesi kapsaminda yer almasi.
Isletmenin yakma/anma isil gücünün en az 1/3 oraninda artmasi veya artis miktarinin Yönetmeligin Ek-1 Listesi kapsaminda yer almasi.
Diğer

GFB yenileme isteğiniz, ilk GFB başvurusu gibi il müdürlüğünüzün işlem havuzuna "GFB Yenileme Başvurusu" olarak düşecektir. Umarım aydınlatabilmişimdir...
 
@Muharrem bey bende @Engin Bircan beyin anlattığı yolu takip ederek GFB yenileme işlemini başlattım.
Tesisimizde alınmış olan GFB ve Çevre İzin lisanlarımız var zaten, ama granül makinesi nedeniyle Emisyon İzni alınacak.
İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi(yeni izin konusu eklenmesi/ basvurulan izin konularından bazılarının cıkarılması dahil) olarak belirtilen maddeyi işaretleyerek devam ettim başvuruya.
 
@Engin Bircan

Size mantıklı gelir gelmez bilmiyorum, ama

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 11. Maddesi;

....
"(4) Çevre izin ve lisansı belgesi bulunan ve Ek-3C’de yer alan lisans konuları kapsamında faaliyet gösteren işletmelerin, çevre lisansına tabi tesisler veya üniteler eklemek istemesi halinde eklenecek tesisler veya üniteler için geçici faaliyet belgesi ile çevre izni ve lisans belgesi başvurusu münferit olarak yapılır. Çevre izni konusu işletmede bulunan tüm tesisler dikkate alınarak değerlendirilir ve uygun bulunması durumunda mevcut çevre izin ve lisansı belgesi geçerlilik süresi değişmemek kaydıyla belge yeniden düzenlenir."
...

@Engin Bircan

2. si zaten yenileme olmuyor diyorsunuz ama sizin de anlattığınız yenilemeler içerisinde "Geçici Faaliyet Belgesi İptali Nedeniyle Yenileme" seçeneği var. Nasıl oluyor anlamadım.

"Tesis Bilgisi/Faaliyet Değişikliği Nedeniyle Yenileme" başlığı altında " İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi" seçeneği var.

ancak yine Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin 11. Maddesinde;

...
"(6) İşletmede ikinci fıkranın (a) bendi dışında belirtilen değişikliklerin geçici faaliyet belgesi alınmasına müteakip çevre izin ve lisans başvurusu öncesinde gerçekleşmesi durumunda bir defaya mahsus olmak üzere geçici faaliyet belgesi yenileme işlemi yapılır."
...

der.

İkinci fıkranın (a) bendi ise "İşletmenin faaliyet yerinin değişmesidir."

Sanırım, Çevre İzin ve Lisans Belgesine sahip tesislerde GFB yenileme ile GFB almış ve izin lisans süreci tamamlanmamış tesislerin işlemleri karıştırılıyor.

GFB si yeniden düzenlenen ve ilk GFB tarihini taşıyan bir örnekle ben hiç karşılaşmadım. Bu güne kadar da duymadım.

Yine de aydınlattığınız için teşekkürler.

@g_kılıc

Üstteki mesajlarınızdan tesisinizin GFS var, izin lisans süreci tamamlanmamış olarak anlaşılıyor. En azından ben öyle anlıyorum.

İzin lisansınız var ise süreç değişiyor.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 11. Maddesinde;
...
"(7) İkinci fıkranın (a) bendinde belirtilen değişikliğin olması durumunda çevre izin ve lisans belgesi yenileme işlemi GFB alma sürecinden itibaren başlatılır. İkinci fıkranın diğer bentlerinde belirtilen değişikliklerde çevre izni belgesi için her durumda, çevre izni ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında çevre izin ve lisans süreci yeniden başlatılır."
...
diyor ve madde açık,

Tesisiniz sadece çevre iznine tabi ise; izin sürecinden

Lisansa veya izin lisansa tabi ise; "mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik yoksa" izin lisanstan, varsa GFB sürecinden başlatılıyor.
 
Bizim de işletmemizin faaliyet alanı değişti başka bir adrese taşındık.Bu yüzden tekrar geçici faaliyetten başladık.Ancak anlamadığım şey çevre görevlisi ve çevre izin sayfasında geçici faaliyeti seçtikten sonra mevcut tesis ilk başvuru ,yeni tesis ilk başvuru , mevcut tesis red nedeniyle başvuru gibi seçenekler var şimdi ben hangisini seçmeliyim bir bilginiz var mı ?
 
@Seval Çevre Tesiste halihazırda üretim/geri kazanım devam ediyorsa mevcut tesis ilk başvuru, henüz üretime geçilmedi ve GFB aldıktan sonra üretime geçilecekse yeni kurulmuş tesis ilk başvuru olarak seçeceksiniz. Önceki GFB ile alakalı herhangi bir bağlayıcılık yok. Önceki GFB' nin iptal edilmesi lazım.
 
Sonuçta taşındık ve üretimimize devam ediyoruz.İl Müdürlüğü geldi inceledi sadece ambalaj atığı toplama yapmıyoruz geçici faaliyeti alınca başlayacağız tekrardan. Bakanlıktan biriyle konuştum o da sonuçta yeni bir yere taşındınız makinaları dedi yeni kurulmuş tesis başvurusu olacak dedi ama yine tam oturmadı kafamda.
 
Üst