• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm

cangul

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ağustos 2019
Şehir
Iğdır
Firma
x aat
granül üretimi veya sadece kırma veya her ikisini yapan bir tesis geri kazanım mi geri dönüşüm lisansına mi sahip olmalıdır. csb geri kazanım için teknik şartlar mevcut. fakat bu ikisi kelime olarak farklı anlamda ama uygulamada nasıl?
 
Merhaba,

Ufak bir ihtimal ama, sunulan dilekçe sonucu "fabrikanın tamamen kapandığı" görüşüne kapılmış olabilir mi İl Müdürlüğü? Ki eğer cevap gerçekten böyleyse, kapanışa dair Ticaret Sicil Gazetesi gibi evrak isteyebilirler.

Durum bahsettiğim tarzda değilse; taahhütname ile bu işi çözebilmeniz lazım. "... Tarihinden itibaren üretime ara verilmiş olup; kurumunuz tekrar bilgilendirilene değin herhangi bir faaliyette bulunulmayacaktır" tarzında bir taahhütname ile sorun çözülebilir diye düşünüyorum.
 
Cem bey, teşekkürler. Dilekçe de zaten sizin söylediğiniz şekilde belirttik. "...tarihinde durdurma kararı alınmıştır. Tesis, durdurulduğu tarihten açılış tarihine kadar herhangi bir faaliyette bulunmayacaktır. Faaliyete geçilmesinin planlandığı durumda kurumunuza bilgilendirme dilekçesi tesis yetkililerince sunulacaktır." şeklinde. Ona rağmen belge istemelerini anlayamadık. Görüşte, "Herhangi bir denetimde, faaliyete devam edildiğinin tespitinde cezai işlem uygulanacaktır" şeklinde belirtilmiş. Denetime gelmeleri ve tutanak tutmaları gerekirdi diye düşünüyorum, ancak gelmediler.Duruş sürecinde atık alımı yapılmış, faturalarımız var. Bu durumda sonradan geçmişe yönelik bir sıkıntı çıkar mı, napılmalı bilemiyorum...
[automerge]1589016123[/automerge]
belgeden kasıtlarını sorduğumuzda tarafımıza net bir şey söylemediler.
 
@N.A.P Yok o kısmı yanlış yorumlamışsınız :) Siz tesisin faaliyetlerini durduracağınızı belirtince, onlar da "olası bir denetimde faaliyet görürsek ceza yazarız" demeye getirmişler. Üretim faaliyetinizi durduracağınızı belirtmişsiniz, atık almanız sıkıntı yaratmayacaklardır.
 
@Pnr elektrik faturası ve çalışan sayısının azaldığını gösteren belgeleri sunsak doğru bir yol izlenmiş oluruz o zaman teşekkürler.:)
 
Gürkan hocam merhaba acaba iş akım şeması ve proses özetini paylaşma imkanınız var mı ayrıca atıksudan izne mi tabi oldunuz yoksa muafiyet mi aldınız. Bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar.
 
iyi çalışmalar arkadaşlar toplama ayırma firması aynı işletme içinde naylon veya plastik çapak yapmak ıcın kırmak isityor
Geri dönüşüm lisansımı alması mı gerekıyor?
Tehlikesiz geri kazanım belgesi alsa yeterli olurmu?
bunların arasındakı fark nedir?
bu konuda tecrübeli arkadasların fıkırlerıne ıhtıyacım var
sımdıde cevaplarınız için tesekkurler
 
Merhaba,

Öncelikli olarak kırma yapacaksanız geri kazanım lisansı almanız gerekir. Plastiğin hem tehlikesiz hem de ambalaj atığı olanı bulunmaktadır. Siz her ikisinden de geri kazanım lisansı alabilirsiniz. Sizin alacağınız atık çeşidine bağlıdır. Ambalaj ve tehlikesiz atıklar için kırma işlemi yapacaksanız proses olarak çok farklılık bulunmamaktadır ancak fiziksel şartlarda değişiklik göstermektedir. Gerekli fiziksel şartlar için aşağıdaki linki takip edebilirsiniz. iyi çalışmalar.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba ,

İşletmede naylon ve plastik çapak kırma işlemi yapmak istiyorsanız Geri Kazanım Lisansı almanız gerekiyor. Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım olarak farklı isimli belgeler yok.
Özetle Geri Kazanım Lisansı almanız gerekiyor.

Ayrıca forum içerisinde bu konu ile ilgili çok fazla bilgi paylaşılmış biraz bakınarak cevaplara ulaşabilirsiniz.
 
Merhaba,

Tehlikesiz atık geri kazanım belgesi lisans belgesidir. Lisansız sadece toplama ayırma belgesi var. Geri kazanıma dair ne yaparsanız yapın lisans almak zorundasınız. Plastik kırmada geri kazanım işlemine girer.
 
Bence bir danışmalıktan veya çevre mühendisinden yardım alması daha uygun olur. Bu konuşmanın sonu yok çünkü gibi?
 
şimdi oldu. teşekkürler. belge olarak sadece toplama ayırma yapabılır. kırma için lisasn şart. çok teşekkürler.
[automerge]1591097090[/automerge]
@Pnr zaten şuan çevre muhendisinden yardım aldığımı düşünüyorum?
 
@cevrecilik Aynen kırma işlemi için lisans almanız gerekmektedir. Sadece toplama ayırma belgesini yazılı başvuru sonucu alabilirsiniz. Ondada işlemini toplayıp ayırma olur, herhangi bir kırma işlemi yapamazsınız.
Kırma işlemi yaparsanız ve bunun tespiti yapılır ise idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 
Tam konu çözüme kavuşmuşken azıcık kafaları karıştırayım.

Ambalaj atığını kırmak geri kazanımdır. Ambalaj Atığı GK lisansı almalıdır.
Tehlikesiz atığı kırmak, fiziksel işlem uygulamak toplama ayırma ile yapılabilir. Eritme, ergitme ise geri kazanım kapsamındadır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
h) (Değişik:RG-1/10/2013-28782) Toplama-ayırma tesisi: Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesisi,

olarak 2013 yılında değişiklik yapıldığı için söylüyorum. Fiziksel işlem tehlikesiz TAT belgesi ile yapılabiliyor. Ama ambalaj TAT lisansı ile yapılamıyor. Bu ayrımı herkes kabul etmiyor. Kırmak fiziksel işlem midir değil midir bunun kavgası veriliyor.
 
Bugün forumca inanılmazsınız gerçekten, şaşkınlıklardan şaşkınlıklara atladım. Kırmanın her türlü hacim küçültme olarak değerlendirilmesi taraftarıyım ama tehlikesiz kırmayı gk kapsam dışına almaya cesaret edecek müdürlüğe de çok büyük saygı duyarım. varsa öyle bir müdürlük adını verin de çiçek falan gönderelim ?
 
Eskişehir ve Bilecik İl Müdürlüklerine cesaretlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz :)
İnandıktan sonra il müdürlüğünü ikna edebilir ve kırmanın fiziksel işlem olduğuna ikna ederseniz geriye sorun kalmıyor.
Sonuçta ambalaj tenekesi olan kola kutusunu kırmak da ambalaj geri kazanımına tabi, plastik ambalajı kırmak da ambalaj geri kazanıma tabi.
Ancak tehlikesiz metali yani hurda metali kesmek, preslemek tehlikesiz TAT belgesi ile yapılabiliyor. Hurda metali ergiten tesisler Tehlikesiz atık geri kaz. lisansı alıyor. Plastik kırmaya da bu gözle bakarsak tehlikesiz TAT belgesi ile plastik kırmak da mümkün oluyor.
 
Üst