• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Pnr ooooo DAHA İYİ kendim çalıp kendim oynarım :D sen bence dediğimi yap öyle yaptım her balyanın telini başka türlü ayarlayamazsın :D
gelen adam bir tartın görelim bile dese sonuç 0'dan sonra 2 basamak değişir onuda dert ederse siz bizim presi gördünüz mü de :D
 
Arkadaşlar, fason üretim yapan bir firmada üretilen ürünlerin 1. ambalajlarının GEKAP sorumluluğu piyasaya süren marka sahibine aittir, ancak 2. ambalaj olarak kullanılan koli ya da kutunun ve nakliyesinde kullanılan ahşap paletlerin, streçlerin vs GEKAP sorumluluğu kime aittir? Fason üretimi yapan firmaya mı, yoksa komple her şey piyasaya sürene mi aittir?
 
Koli ve kutu üzerinde herhangi bir marka yok ise 1. ambalajlar harici fason firma piyasaya sürme işlemini yapıyorsa fason firma ödemelidir.
Tabi ki bunu ticari anlaşma ile iki firma arasında pay da edilebilir.
Ancak üsul ve esaslara bağlı olarak üzerinde ticari marka barındıran ( tek bir üreticinin ) ürünlerin ambalajları biliyorsunuz ki marka sahibine ait.

Örnek :

Siz bir makarna üreticisisiniz ve X firmasına makarna üretiyorsunuz. Bu durumda X firmasının markası olan ambalajları x firması öder.
Ancak x firmasına iletirken kullandığınız ambalajları siz ödersiniz.
 
Fatih Bey, usul ve esaslarda bu konu tam olarak nerede açıklanmıştır?

Ben de böyle yorumlamıştım ancak yöneticim ısrarla açıklandığı yönetmelik maddesini, cümleyi belirterek göndermemi istiyor :D
 
@Fatih Koçak @Okan Türe aslında nakliye ambalajı konusunun ucu biraz açık kalmış, ürünün piyasaya arzı için kullanıldığından ben nakliye ambalajından da piyasaya süren firmanın sorumlu olacağını düşünüyorum, ama farklı da yorumlanabiliyor. Net bir ibare yok gibi.

Teşekkür ediyorum yardımlarınız için :)
 
@Fatih Koçak Fatih Bey, fason üretim yapıyoruz, müşterilerin kendilerine ait markalı ürünlerinin dolumunu yapıyoruz (ambalajlıyoruz) koliliyoruz ve paletleyip streçleyerek nakliye ediyoruz. Bazı ürünlerde 2. ambalaj olarak kutu kullanılıyor, bazılarında kullanılmıyor. Ama hiçbirinin üzerinde bizim markamız olan bir ambalaj kullanılmıyor. Bazen ürünler direk satış noktasına nakliye ediliyor, bazen müşterinin deposuna nakliye ediliyor. Bu durumda bizim beyan etmemiz gereken ambalaj oluyor mu? Nakliye ambalajı olarak kullanılan palet ve streçlerle ilgili detaylı bir açıklama göremedim yönetmelikte ve kılavuzda.
 
@Beril Çataltepe

Eğitim de ve Usül esaslardaki örnekleri baz alırsak , GEKAP konusunda sizin ambalajlarınızı üretimini yaptığınız firma tedarik ediyorsa GEKAP kısmından fason üretimini yaptığınız firma sorumlu olacaktır.
Ancak benim görüşüm nakliye için kullandığınız streç ve paletler sizin sorumluluğunuzda.
Bunu dediğim gibi müşterinizle de görüşerek sonuçlandırabilirsiniz. Çünkü siz (streç ve paletler i dahil etmeden söylüyorum ) üretimini yaptığınız firmaya aynı zamanda ambalajda tedarik ediyor gibi görünüyorsunuz.
Özetle ambalajlar için nakliye kısmı ambalajlarının sizlerin geri kalan ise üretimini yaptığınız firmanın. Ancak böyle durumlar için usül ve esaslarda açık bir madde olmadığı için örneklerden yola çıkarak yorum yapılabilir ya da görüş alınarak durum netleştirilebilir.
 
Gekap egitimi yapiyorlar isteyenler katilabilir paylasmak istedim
 

Ekli dosyalar

  • 245F180B-7DD4-4E97-B8C4-EF7C55A45766.jpeg
    245F180B-7DD4-4E97-B8C4-EF7C55A45766.jpeg
    62 KB · Görüntüleme: 180
Arkadaşlar ben gerçekten mantığını anlamakta çok zorlanıyorum artık madde2 örnek 6 ile bobinler, rulolar, makaralar, masuralar ambalaj olarak tanımlanmamakta ancak sonradan hepimiz duyduk ve şimdi biliyoruz ki balya telleri ambalaj olarak tanımlanmakta ve GEKAP beyan ve ödeme zorunluluğu bulunmakta, bu nasıl oluyor ??? Ayrıca madde 6da verilen örnek3 te konfeksiyon mağazası iseniz üretiminiz olmadığı halde tek kullanımlık bardak kullanırsanız geri kazanım katılım payı yükümlülüğünüz olacak??? Nasıl yani ?? Uygulamasında nasıl olacağını merak eden, okudukça anlamaya çalıştıkça beyni duran kafamda nasıl olur diyen tek kişi miyim merak ediyorum artık... Anlayan arkadaşlarım rica ediyorum yazabilir mi? Şimdiden teşekkür ediyorum....
 
Üst