5.3 Kurumsal görev, yetki ve sorumluluklar
Organizasyon şemasında yer alan her unvana ait görev tanımları oluşturulmalıdır.
Görev tanımları oluşturulurken iş akışlarından, proses dökumanlarından, prosedürlerden, talimatlardan faydalanırız.
Yetkilerin belirlenmesi için yetkinlik tabloları oluşturup, bu tablolardan faydalanabiliriz.
Kişinin yetkinliklerine göre yetkilendirme yapmak çok daha profosyonel bir yaklaşım olacaktır.
Her ne kadar standart bu konuya açıkça değinmesede yeterlilik tablolarınada süreç içerisinde ihtiyaç duyarız. Bir personel ihtiyacı doğduğunda, terfi durumlarında veya rotasyon durumlarında hangi unvanlar ve görevler için hangi yeterliliklere ihtiyaç duyduğumuzu bilmeliyiz.
Personelin eksik kaldığı yeterlilik ve yetkinlik durumlarında ihtiyaç duyulan oryantasyon egitimlerinin ve süreç içerisinde ortaya çıkan diğer egitimlerin kayıt altına alınması önemlidir.
Özetle üst yönetim;
Hedeflenen çevre amaçlarına ulaşmak,
Çevre şartlarını yerine getirmek,
Çevre yönetim şartlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla görev sorumluluk ve yetkileri net bir şekilde belirlemeli, duyurmalı ve anlaşılmasını sağlamalıdır.
Görev yetki ve sorumluluklar kişiye göre değil süreçlere göre belirlenmelidir.
Ilk seferde muhakkakki kusursuz görev tanımları ortaya çıkmayacaktır.
İşleyen süreçler içerisinde ihtiyaç duyulduğu noktalarda görev tanımlarını mutlaka güncellemeli, yapılan güncellemeleri ilgili kişilere duyurulmalıyız.
Diğer önemli bir konu ise,
Unvanlara ait ast üst ve vekillerin belirlenmesidir.
Kim kime bağlı, bir personel olmadığı durumlarda sürecin aksamaması için yerine bakabilecek personel belirli mi? tüm bunların bilinmesi de sistemi daha sağlıklı yürütebilmemizi sağlayacaktır.
Not: Standart içerisinde açıkça belirtilmeyen durumlar mevcuttur. Fakat standardın istediği kriterleri yerine getirebilmemiz için bazen standardın dışında ekstra uygulamalara dökumlara ihtiyaç duyarız.
Bir diğer önemli konu ise,
Standart çevre ile ilgili tüm görev sorumluluk ve yetkinin belirlenmesini istiyor fakat bunların dışında çevre yonetim sistemini raporlayacak takip edebilecek bir personele ihtiyaç duyulduğundan da bahsediyor.
Bu personel; çevre sorumlusu, yönetim temsilcisi, eys yöneticisi, çevre yöneticisi... adina ne derseniz.