özge bak şimdi f/m oranını ben sana şöyle açıklayayım. bir öğrenci evi var bu evde beş arkadaş kalıyor ve her bir öğrenci günde bir ekmek yiyor bu eve günde dört ekmek girerse bir öğrenci aç kalmış olacak zamanla bitkin halsiz bir insan olarak yaşamaya başlayacak. eğer bu eve günde altı ekmek girerse hepsi yiyebileceği kadar yiyecek bir ekmekte artacak ve israf olacak atılacak. he fazla ekmek israf olmaz bakteri çoğalır daha ii bir arıtım gerçekleşir dersen oda olmaz çünkü o öğrenci evininde bir kapasitesi var anca o kapasitesi kadar öğrenci kalabilir. ( buraya kadar yazdığım canlandıra bilmen için haydar dümenin örneklerine benzedi ama kusura bakma artık ) . sistem projelendirilmesi yapılırken f/m oranı lazımdır. bu orana göre tesisin boyutlandırılması ortaya çıkar.
F = havalandırma havuzuna verilen günlük organik madde miktarı buda suyun içersindeki organik kirlilik parametrelerini içerir.
M= bu organik maddeleri yiyip içip sindirip sonrada dışkı olarak çıkaran (mikroskoba baktığında uğur böceği gibidir ) canlılar mikroorganizmalardır.
tesis yapıldı bitti işletmeye alırsın, ilk başta fiziksel arıtımın dışında biyolojik arıtım gerçekleştirmekte zorlanırsın olmaz bile hatta . eğer sisteme aşılama dediğimiz hazır bakteri popülasyonundan getirirsen biyolojik arıtıma daha hızlı bir katkı sağlamış olursun. ama sistem zamanla gerekli oksijen havalandırma şartlarını yerine getirdiğinde kendi kendinede üretir bakteriyi buda aşılamaya göre biraz daha fazla zaman alır. demek istediğim şudur ki f oranı kolay kolay değişmez nüfus artmadıkça , sanayi gelişmedikçe vb. bu sabit bir şekilde gelir tesisine , sadece bakterilerinde değişim olur zamanla artış gösterir ve sabit bir değere geldiğinde de orada ne fazla bakteri olur nede azalır. (sabit bir şekilde sisteme oksijen kazandırdığın sürece).
çamura gelince sistemde zamanla çamur birekecek bu çamuru belli zaman zarfında çekmen gerekecek, bu zaman zarfıda çamur yaşı dedikleri olay. aslında çöktürme havuzlarının tasarımlarında verirlir bu zaman , sende işletmeye başladığında şunu göreceksin yapacaksın imhoff a bakacaksın akm ye bakacaksın çöktürme havuzunun, havalandırma havuzunun yüzeyine bakacaksın geri devrinide çamur yaşınada artık kendin zamanla ayarlacaksın .
kafana bişey takma geçmene bak dersi ünide gördüklerin çok önemli , ama gerçekte pratikte deneye yanıla buluyorsun doğruyu. inan benim bile buradaki arkadaşların teknik terimlerinden kafam karıştı.
EĞER YANLIŞIM VARSA OKUYAN ARKADAŞLARIMIN DÜZELTMELERİNİ İSTERİM HERKESE SAYGILAR SELAMLAR.
! DİKKAT ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞİLİM SADECE ÇEVRE MÜHENDİSİYİM