• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon

taha yasin karataş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ocak 2019
Şehir
Konya
Firma
özel
Merhabalar firmamızda 6 adet plazma bacası bulunmaktadır. Bu bacalardan ölçüm yaptırıcagız. hangi parametrelerin ölçüme katmamız faydalı olur acaba?
 
@Boranss

Sanayi Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinin EK - 1'ine göre değerlendirme yapılıyor. Hangi bölümü merak ediyorsunuz? Mesela şöyle:
1,5kg/saat veya altındaki emisyon debileri için Toz Emisyonu sınır değeri 200 mg/Nm³'tür. EK - 1'de filtrelerin boşaltılması v.b. konulara da değinir. İşinize yarayabilecek bölümü oradan kontrol edebiliyorsunuz.
 
@Cem Yılmaz
bu konuda eksiklik bildirmiş il müdürlüğü, rapora bakıyorum sadece tablo ölçüm ve sd yazıyor. ne eklenmeli?
 
@Boranss

İlgili yönetmelikte, her bir madde için ayrı değerlendirilmesi gerektiği yazıyor. Siz değil, laboratuvarın bu kısmı bilmesi gerekiyordu. En basitinden:
-c) Açıkta depolanan yığma malzeme:
-d) Toz yapıcı yanma ve üretim artıklarının taşınması ve depolanması:
-e)Tesis içi yolların durumu:
-f)Filtrelerin boşaltılması:
-g) Atık gazlardaki özel toz emisyonları için sınırlar:
Şeklinde değerlendirme yapılmış mı? Çünkü emisyon raporunda bulunması gerekiyor. İşin içinden çıkamıyorsanız, acilen laboratuvara ulaşmanızı öneririm. Muhtemelen rapor hazırlanırken kopyala/yapıştır yapılmış ve bir kısım gözden kaçırılmıştır. İl Müdürlüğünden kimin eksiklik verdiğini bulup, o kişiye de sorabilirsiniz işlerin hızlı ilerlemesi açısından.
 
Merhabalar,
Emisyon ölçümü yaptırdığım firmamda yanma gazları(CO,SO2,NO,NO2) ve toz ölçümü yapılmıştır.Katı yakıtlı kazanımızda yerli kömür kullanılmaktadır.Toz ölçümü sınır değerlerin altında , yanma gazları CO ve SO2 sınır değerlerin üzerinde,2 kez tekrarladık ölçümü. Baca-filtre temizliği yapıldı.İthal kömür kullanılmadı,randımanlı bir yanmanın gerçekleşmesi ve sınır değerlerini aşmamamız için önerileriniz nelerdir arkadaşlar?
 
Merhaba,

@FERHAT ELÇİ de iyi bilir ama fikirlerimi ileteyim. Öncelikle kullandığınız yakıttan kaynaklanıyor olabilir. Kömür nerenin kömürü? Malkara kömürü kötü bir kömürdür. Soma kömürü ortalama bir kömürdür.

Kullanmakta olduğunuz filtre sistemi önemlidir. Sulu filtre kullanıyor musunuz? Kömürlü kazanlarda en verimli olan filtreleme sistemi budur. Hadi tüm bunları yaptığınız hâlde düşmüyorsa, sorun kazandadır. Değiştirme vakti gelmiştir. Çünkü bu gazların yüksek çıkması, verimsiz yanmanın belirtisidir.
 
bu tarz ölçüm ve keşif yaptığım firmalarda bazen karşılaşıyoruz toz parametresinde pek bir sorun çıkmaz fakat yanma gazlarında kullanılan kömür kalitesi çok etkiliyor , kireç kullanımı varsa yapmayın diyoruz bacada veyahut kazanda ölçüm yaparken açıklık olmasın isteriz yanmayı çok etkiliyor ve tam verimle çalışması tam yanması lazım iki ihtimal vardır ya kazan yada baca da ha şu var otomasyon , otomatik şekilde bir müdahale var ise ona da bakmak lazım ...

tavsiyem ;

1) kazanı dolu dolu yakmak lazım (kazan büyükse içi doldurulup yakmak)
2) baca hattında ve kazanda herhangi bir dışarıdan hava almayacak ..
3) kostik ile yıkanması .. (yanmış gaz yıkanacak)
4)fan olursa daha iyi olur (fan yoksa kazandaki havayı çekecek onu )

bunlar olursa büyük ihtimal düşer
 
Kullanılan kömür soma kömürü 0.5-10mm soma lavar diye geçiyor, alt ısıl değer 5990 kcal/kg(kuru baz) 4852kcal/kg(orijinal baz) , üst ısıl değer 6245kcal/kg(kuru baz) 5165kcal/kg(orijinal baz)
Sulu filtre sistemi mevcut, kazan 2017 yılında değişti, 3 yıla yakın bir süre, değişmesi gerekir mi, kısa bir süre değil mi?
 
@FERHAT ELÇİ Ferhat bey,
2) baca hattında ve kazanda herhangi bir dışarıdan hava almayacak ..
3) kostik ile yıkanması .. (yanmış gaz yıkanacak) biraz daha açık anlatabilir misiniz
 
@n.gungor bazı kazan ve bacalarda açıklık olmayacak dediğim yani baca ölçüm değili dışında delik yada pencere olmacak kapalı sistem oluyor tabi ama açık kalan yada kazan da veya bacada delikler oluşabiliyor oradan hava alması demek ölçüm değerlerini yükseltir misal O2 değerini çok yüksek çıkarabilir buda diğer parametrelere etkiler

3) kostik maddesi diye aratabilirseniz nette çıkar bunula sistemde yanan gazla kostiğe bulaşır buda gazları etkiliyor kostik dediğim madde kaba tabirle lavabo açacağı gibi :)
 
Merhaba arkadaşlar bir tesisim aerosol dolum faaliyeti yapmakta.Çevre izin lisans aşamasındayım.İlk başta yapılan ölçümde sonuçlar yüksek çıktığı için karbon filtre takıldı.Daha sonra da TOC yaptırmamızı istediler.Fakat sonuçlar yine sınır değerin çok üstünde çıktı.Şimdi de İl müdürlüğü Scrabble Havalandırma sisteminin yapılmasını talep etti.Araştırdım ıslak filtre olarak geçiyor.Böyle bi durumla karşılaşan oldu mu acaba?Ne yapmam lazım bu durumda
 
Merhaba ,

İl Müdürlüğü talep ettiyle scrubber yaptırmanız gerekiyor bu durumda, SInır değerleri sağlayana kadar uygun olan filtreleme sistemini yapmanız gerekiyor.
 
Merhaba,

Kimyasal ile doğrudan temasta olduğu için tesisiniz, TOC ve VOC değerlerinizin yüksek çıkması normaldir. İl Müdürlüğünün "Scrubber" istemesi normal aslında. Wet yani Islak ya da Dry yani Kuru Scrubber sistemleri ülkemizde sık sık kurulan sistemler. Sizin işinizi bu ikili arasından Wet Scrubber çözer. Bunu yapan mühendislik şirketleri var.

Bu mühendislik şirketleri ile iletişime geçip, mevcut durumdan bahsetmeniz lazım. Ayrıca imzalayacağınız sözleşmede "SKHKKY sınır değerleri altında kalacağının taahhüdü" bulunmasına özen göstermeniz lazım. Göstermelik bir filtre sistemi kurup gitmesinler, işe yarar bir sistem kurulsun en azından. Islak sistemler bir nevi püskürtme mekanizmasıdır ve bacadan çıkacak gaza su püskürtür. Bu su TOC&VOC partiküllerini bünyesine alarak dışarı daha temiz hava çıkışı sağlamaktadır.

Yalnız dikkat etmeniz gereken konulardan biri atıksudur. Islak sistemde su kullanılacağı için, oluşacak atıksuyu giderme yolunu da şimdiden düşünmeniz gerekmektedir.
 
Üst