• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eklenecek üre hesaplaması

GülceD.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2021
Şehir
Balıkesir
Firma
Özel Sektör
Merhabalar,
Çalıştığım tesiste ardışık kesikli reaktörlere farklı tesisten aşılama yaptık. amonyum miktarlarını yükseltmek için üre ilavesi yaptık bunun hesaplaması C:N:p oranı üzerinden diye biliyorum fakat bir sonuca varamadım. Tam olarak neyi hesaplamam gerek? Konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilirse sevinirim.

İyi çalışmalar.
 
Şu anda deşarj edilen suda amonyum nitrata dönüşüyor diye düşünüyorum. 1 mg/l amonyum, 100 mg/l nitrat var TKN 7 mg/l değerinde geliyor. Bu denitrifikasyonun gerçekleştiğinin göstergesi değil midir? Yanlış mı düşünüyorum?

1 hafta kadar havalandırma süresini 28 saat yaptık fakat fazla enerji maliyetinden kaynaklı hav süresini 24 saate düşürdük. Belki bize 24 saatten de düşük süre lazım olacak izlemek gerekiyor fakat çöken çamur miktarı da azalmaya başladı gibi. 850 m3 suyun yaklaşık 490-500m3'ünü deşarj ediyorduk fakat şimdi deşarj edebildiğimiz miktar yaklaşık 450 m3'lere indi. Imhofflara bakıyorum onlarda da çok fark göremedim aslında.
 
Anonim (6dbb)Değildir. Çıkış suyunda giriş suyuna göre daha fazla nitrat varsa çıkış suyunda denitrifikasyon sıkıntılıdır demek daha doğru olur.

Havalandırma fazı önceden kaç saat sürüyordu ki? 24-28 saat çok değil mi?

İmhoff'da çöken kısım sizi yanıltabilir. 500 mL çöken çamur ile bir başka 500 mL çöken çamur farklı kalitede olabilir. ÇHI (SVI) değerine bakmak lazım.

Benim tezime göre siz fazla oksijen veriyor olabilirsiniz, fazla oksijen verilen yerde de imhoffta çökme düzgün olmayacağı için havalandırma havuzuna verilen oksijen azaltıldıkça imhoffdaki çöken kısım azalıyor sanabilirsiniz.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (6dbb)Evet zaten giriş suyunuzun tamamına yakını zaten sizin TKN idi. Nitrat yok. Giriş suyunda nitrat yok deşarjda varsa nitrifikasyon oluyor denitrifikasyon olmuyordur.

Ben kesikli sistemlerle çok çalışmadım yanlış düşünüyor olabilirim belki ama 20-30 saatler çok çok yüksek. Aşırı havalandırma yapıyor olabilirsiniz.
 
Anonim (6dbb)Denitrifikasyonun göstergesi nedir diye soruyorsanız işte cevap nitrat. Nitrat bittiyse denitrifikasyon başarılıdır.

Atık su başlangıç aşamasında nitrat: 0'a yakın
Nitrifikasyon aşamasında nitrat oluşumu: Çok
Denitrifikasyon aşamasında nitrat: 0'a yakın


Böyle bir döngü bu özetle. Siz "Çok" aşamasında kalıyorsunuz. Denitrifikasyonu engelleyen bir sürü parametre var. Aklıma gelenleri önceki mesajda yazmıştım. İlk olarak ve en kolay adım olan "fazla havalandırmayı azaltma" işlemini havalandırma fazını kısarak yapmalısınız. Dediğim gibi yanlış bir şey söylemek istemem ama tasarımı yanlış yapılmayan kesikli bir sistemde 20-30 saat havalandırma yapıldığını hiç duymadım. Doğru mudur @Kubilay Duman hocam? Böyle bir tasarım var mı?

Sizin sorunu bu çözmese bile denemeniz gerek, tamamen çözmese bile kesinlikle iyileşme sağlayacaktır. Sizin C-N-P oranı bozuktu. Liebig Minumum Yasası dahilinde önceden hiç olmayan denitrifikasyon biraz olmaya başlayacak böylelikle deşarj suyunda iyileşme göreceksiniz.

Tamamen istenilen seviyeye gelmeniz için nütrient dengesi kurmanız gerekebilir ama yine dediğim gibi bence ilk olarak fazla havalandırmayı iptal edin.
 
Üst