Anonim (9ccc)Sayın meslektaşım bu konuda öncelikle kendi deneyimlerimi söyleyerek cevap vereceğim. Ben de %100 polyester çalışan bir fabrikada görev almaktayım. Biyolojik + kimyasal arıtma yapıyoruz. Öncelikle asla teoriyle uygulama birbirini tutmaz. Piyasada bir sürü kulaktan duyma laf var. Birazdan size yazacağım hesaplama sonucunu görünce belki siz de bu yüzden şaşıracaksınız.
Nedir bu piyasadaki algı? Açtığım bir konuda anlatmıştım, atık suya şeker/melas atarlar, kafalarına göre üre, DAP atarlar, kan atarlar vs. Bu uygulamaları sadece duyduğu için yapan yer çok. Bu duyumlara göre hareket eden işyeri yöneticilerini doğruya ikna etmek zor olabiliyor. Gerçekten neye ihtiyacı olduğunu iyi belirlemesi gerekiyor.
Aşağıda yapacağım hesabı ben kendi tesisimiz için de yaptım. Bulduğum sonuç kadar üre ya da DAP atıyor muyum? Hayır. Benim için de hali hazırda 1 birim malzeme kullanırken "Hayır, 100 birim kullanmamız gerek." demek zordu, ikna etmek zor. Biz başka bir uygulama geliştirerek bu sorunu çözdük o konuya girmiyorum. Hani ben bu hesabı size yazacağım ama benim için de uygulaması zor bir şey. Çünkü yine olay dönüp dolaşıp teoriyle sahadaki uygulamanın tutmasına, istenen verime, yapılan bir sürü hataya ve göz önüne alınmayan değişkenlere dayanıyor.
Çok basit bir şekilde hesaplarsak,
Sizi değerler şu şekilde:
KOİ: 564 mg/L
TKN: 92 mg/L
TP: 1 mg/L
Aslında tam doğru değil ama varsayalım bunu ve 100-5-1 oranını yakalamaya çalışalım. Yani BOİ5-TKN-Fosfat oranı 100-5-1 olmalı. Sizin oranlar nasıl? BOİ'yi bilmiyoruz ama çok iyimser düşünelim. %50 olsun. Yaklaşık 282 mg/L diyelim. Oran şöyle olacak: 282-92-1
Sizin azotunuz çok fazla. O kadar azot nereden geliyor merak etmekle birlikte konudan sapmadan şunu söyleyebiliriz 100-5-1 'i sağlamak için sizin hem fosfat hem de BOİ5'ye ihtiyacınız var. Böyle bir şey yapmaya gerek olmadığını deşarjda azot problemi olmadığını varsayalım. Öyle değilse söyleyin onun üzerine de tartışalım.
Azotu geçtik, en azından BOİ5'i (yani KOİ) giderebilmek için 2,82 mg/L fosfat içeren suyunuz olmalı. Halihazırda suyunuzda bu oran 1,0 mg/L kabul ettik. 1,82 mg/L açığınız var. Şu an bunu yazarken fark ettim ki siz başlıkta "Amonyum" demişsiniz. Sizin tesiste zaten aşırı azot var. Amonyum takviyesi gerekmiyor size fosfor takviyesi gerekiyor. Tavsiye etmesem de en pratik yöntem olarak çok uygulanan DAP gübresi dozlama yapabilirsiniz. DAP gübresi %46 oranında P2O5 içerir. O da suya girince yanılmıyorsam PO4 ve Hidrojen olarak ayrılıyor. Bu şekilde fosfatı elde edeceğiz. Kaç kg atacağız konusunu bu mesaja birazdan ekleyeceğim servise yetişmem gerekiyor. Karışık yazdıysam kusura bakmayın. Özetle sizin suyun azota ihtiyacı yok, tam aksine azot fazlanız var. Fosfor ihtiyacınız var. Azot içeren üre gübresi yerine DAP gübresi atmak daha mantıklı olacaktır. Maalesef DAP'ın içinde de amonyum var. Yani azotunuz o zaman da artacak. Hesaplamaları yazacağım...