• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eklenecek üre hesaplaması

GülceD.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2021
Şehir
Balıkesir
Firma
Özel Sektör
Merhabalar,
Çalıştığım tesiste ardışık kesikli reaktörlere farklı tesisten aşılama yaptık. amonyum miktarlarını yükseltmek için üre ilavesi yaptık bunun hesaplaması C:N:p oranı üzerinden diye biliyorum fakat bir sonuca varamadım. Tam olarak neyi hesaplamam gerek? Konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilirse sevinirim.

İyi çalışmalar.
 
Günlük ortalama debi
Havalandırma havuzunun hacmi
Giriş suyundaki ortalama BOİ5, fosfat ve khejdal azotu sonuçları gerekiyor.

Aslında istediğiniz takviyeyi yapmak için yalnızca amonyum değil khejdal azotu vermeniz gerekir ki bu takviyeye ihtiyaç varsa... Yani organik azot + amonyum faydalı olacaktır yine tabii ki eğer ihtiyaç bu ise. Bunu hesaplamak için de giriş suyunuzda BOİ5, khejdal azotu ve fosfat analizi yaptırmanız gerek. Bu analizi de güzel hazırlanmış kompozit numuneyle ya da birkaç kez farklı zamanlarda anlık numunelere yaparak doğruluğunu teyit ederek yapmalısınız.

Giriş suyu hakkında bilgiler verebilirseniz fikir yürütebiliriz.
 
Doldur boşalt sistemi çalışıyoruz 1 havuzu yaklaşık 350-400 m3 dolduruyoruz.
kimyasal arıtmadan sonra biyolojik arıtmalara geçiyor daf lardan dolum yapıyoruz. BOİ5 bakmıyoruz fakat KOİ=564mg/l TKN=92mg/l fosfatta genellikle 1 mg/l civarlarında geliyor. Havalandırma havuzu hacmi 850m3.

Ayrıca her gün kompozit numune alıyoruz.Sonuçlar kompozit numune sonuçları.
 
Anonim (9ccc)Sayın meslektaşım bu konuda öncelikle kendi deneyimlerimi söyleyerek cevap vereceğim. Ben de %100 polyester çalışan bir fabrikada görev almaktayım. Biyolojik + kimyasal arıtma yapıyoruz. Öncelikle asla teoriyle uygulama birbirini tutmaz. Piyasada bir sürü kulaktan duyma laf var. Birazdan size yazacağım hesaplama sonucunu görünce belki siz de bu yüzden şaşıracaksınız.

Nedir bu piyasadaki algı? Açtığım bir konuda anlatmıştım, atık suya şeker/melas atarlar, kafalarına göre üre, DAP atarlar, kan atarlar vs. Bu uygulamaları sadece duyduğu için yapan yer çok. Bu duyumlara göre hareket eden işyeri yöneticilerini doğruya ikna etmek zor olabiliyor. Gerçekten neye ihtiyacı olduğunu iyi belirlemesi gerekiyor.

Aşağıda yapacağım hesabı ben kendi tesisimiz için de yaptım. Bulduğum sonuç kadar üre ya da DAP atıyor muyum? Hayır. Benim için de hali hazırda 1 birim malzeme kullanırken "Hayır, 100 birim kullanmamız gerek." demek zordu, ikna etmek zor. Biz başka bir uygulama geliştirerek bu sorunu çözdük o konuya girmiyorum. Hani ben bu hesabı size yazacağım ama benim için de uygulaması zor bir şey. Çünkü yine olay dönüp dolaşıp teoriyle sahadaki uygulamanın tutmasına, istenen verime, yapılan bir sürü hataya ve göz önüne alınmayan değişkenlere dayanıyor.

Çok basit bir şekilde hesaplarsak,

Sizi değerler şu şekilde:

KOİ: 564 mg/L
TKN: 92 mg/L
TP: 1 mg/L

Aslında tam doğru değil ama varsayalım bunu ve 100-5-1 oranını yakalamaya çalışalım. Yani BOİ5-TKN-Fosfat oranı 100-5-1 olmalı. Sizin oranlar nasıl? BOİ'yi bilmiyoruz ama çok iyimser düşünelim. %50 olsun. Yaklaşık 282 mg/L diyelim. Oran şöyle olacak: 282-92-1

Sizin azotunuz çok fazla. O kadar azot nereden geliyor merak etmekle birlikte konudan sapmadan şunu söyleyebiliriz 100-5-1 'i sağlamak için sizin hem fosfat hem de BOİ5'ye ihtiyacınız var. Böyle bir şey yapmaya gerek olmadığını deşarjda azot problemi olmadığını varsayalım. Öyle değilse söyleyin onun üzerine de tartışalım.

Azotu geçtik, en azından BOİ5'i (yani KOİ) giderebilmek için 2,82 mg/L fosfat içeren suyunuz olmalı. Halihazırda suyunuzda bu oran 1,0 mg/L kabul ettik. 1,82 mg/L açığınız var. Şu an bunu yazarken fark ettim ki siz başlıkta "Amonyum" demişsiniz. Sizin tesiste zaten aşırı azot var. Amonyum takviyesi gerekmiyor size fosfor takviyesi gerekiyor. Tavsiye etmesem de en pratik yöntem olarak çok uygulanan DAP gübresi dozlama yapabilirsiniz. DAP gübresi %46 oranında P2O5 içerir. O da suya girince yanılmıyorsam PO4 ve Hidrojen olarak ayrılıyor. Bu şekilde fosfatı elde edeceğiz. Kaç kg atacağız konusunu bu mesaja birazdan ekleyeceğim servise yetişmem gerekiyor. Karışık yazdıysam kusura bakmayın. Özetle sizin suyun azota ihtiyacı yok, tam aksine azot fazlanız var. Fosfor ihtiyacınız var. Azot içeren üre gübresi yerine DAP gübresi atmak daha mantıklı olacaktır. Maalesef DAP'ın içinde de amonyum var. Yani azotunuz o zaman da artacak. Hesaplamaları yazacağım...
 
Adem Bey çok teşekkürler detaylı bilgileriniz için. Bugün biraz araştırma fırsatım oldu bizde tam olarak teorik hesaba göre atmıyoruz.Maliyetten dolayı çıkan miktara göre daha az atıyoruz. Deşarj suyunda azot ile bir sıkıntımız yok şu an ,doğrudur. Fakat havalandırma anında bakterili numunede analiz yapıyoruz yani amonyum azotu bakıyoruz ve çok düşük miktarlar çıkıyor 2-3 mg/l gibi.Buradan beni anladığımda bizim bakteriler baya bir tüketiyor azotu ki amonyum değerleri bu kadar az çıkıyor ve üre(besin) ilavesi yapıyoruz(yanlış düşünmüyorsam….)
 
Anonim (5c70)Birkaç gün giremedim foruma. Kaç kg atacağınızın hesabını aatmadım ama madem teoride çıkan hesaba göre yapmıyorsunuz biyolojik sistemin sonundan analiz yaparak bunu ayarlayabilirsiniz. Örneğin çöktürme çıkışındaki suda fosfor bakın, fosfor kaçağı varsa daha fazla gübre eklemez, fosfor kaçağı çok azsa biraz daha fosfor gübresi ekleyebilirsiniz.

Sizde doldur boşaltlı havuz varsa son aşama olan deşarj aşamasındaki suya bakmalısınız. Diğer aşamalardaki değerler sizi yanıltır.

Özetle sizin azot/amonyum takviyesine ihtiyacınız yok. Fosfat açığınız çok fazla.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Adem PiştofoğluBiz hem deşarj suyuna bakıyoruz hem nadir olarak havalandırma anındaki numunenin sonuçlarına bakıyoruz. Dediğiniz gibi deşarj numunesini baz alıyoruz aslında.Deşarjda TKN 7-2 mg/l geliyor. Buna bağlı olarak amonyum da düşük geliyor. Çok karışık işler yaptığımız için rayına oturtamıyorum kusura bakmayın. Fakat bana örnek olarak bir hesaplama atarsanız çok yardımcı olursunuz. Mantığını öğrenmek istiyorum.
 
Anonim (538d)Çıkış suyunda amonyum olmaması lazım zaten. Doğru ve olması gereken bir şey bu. Amonyum yok diye her şey yolunda da dememek lazım. Örnek hesap işlerinizi çözmez. Karşılıklı beyin fırtınası yaparak ilerletebiliriz bence.

Ben de çalıştığım kurumda deşarj suyundaki TKN'ye ve toplam fosfata bakarak karar veriyorum ek takviyeye. Yıllardır bu şekilde götürüyorum ve gayet işe yarıyor. Siz de böyle yapabilirsiniz, kısıtlı imkanlar için gayet geçerli bir metod.

Nitrat ölçme imkanınız var mı? Deşarj suyunda hem nitrat ve amonyum ölçebilir misiniz?
 
Anonim (699d)Tahmin ettiğimiz gibi deşarj suyunuzdaki fazla nitratın sebebi havalandırma sırasında nitrifikasyon olması ancak daha sonrasında yeterli denitrifikasyon olmaması. Oksijeni nasıl ayarlıyorsunuz? Kaç saat sürüyor her aşama? Biraz sistemi anlatırsanız soruna biraz daha yaklaşalım. Yeteri kadar anoksik ortam sağlamazsanız bu durum oluşabilir. Havalandırma fazından sonra hemen çöktürmeye geçiyorsanız araya bir bekleme süresi koyma imkanınız var mı? Çöktürme fazını uzatmak da aynı işlevi görür.

Bir de pek bilinmeyen bir durum vardır ki denitrifikasyon işlemi için biraz BOİ5 de lazım. BOİ5 - TKN - TP oranınız çok dengesiz olduğu için BOİ5 bitiyor ve denitrifikasyon için yetmiyor olabilir ki kağıt üstünde evet öyle olması normal sayılabilir. Buna rağmen bence öncelikle anoksik ortam şartları geliştirerek deneme yapılabilir.

O şekilde bir çözüm alınamazsa reaktörlerin bir tanesine saf BOİ5 (toz şeker gibi) kaynağı ekleyerek kontrollü denemeler yapılabilir. Bunların hepsinin yanında elbette gözden kaçan, şimdi aklımıza gelmeyen ya da bilemeyeceğimiz bir sürü parametre var. Kontrolü en kolay ve belki de en olası konulara odaklanmış durumdayız.
 
Anonim (6dbb)Ben ne yapardım? Yukarıda yazdığım gibi ilk olarak anoksik ortam hacmini artırmak için oksijeni biraz kısardım. Oksijen ayarlarını biraz kısmayı deneyin. 2,0-3,0 arası değil de örneğin 1,5-2,0 arası deneyebilirsiniz. Ama bunu yavaş yavaş indirin. Çat diye birden indirmeyin. İzleye izleye... Fazla oksijen varken denitrifikasyon gerçekleşmez. Sorun bu olmayabilir ama bu ihtimali deneyip ortadan kaldırmak için yapmalısınız.

"2-3 mg/L oksijen çok değil ki" diyen olabilir. Oksijen sensörünün nereden okuma yaptığına göre çoooook olarak bile nitelendirebiliriz. Ama evet, çok. Blower var diyorsunuz, oksijen sensörü yüzeye yakın noktadan okuyor olmalı. Kalibrasyonu düzgün olmalı vs. O yüzden çözünmüş oksijende her tesisin kendisine göre görece ayarlanmış bir oksijen değeri olur. Birebir aynı tasarımda olan 2 tesiste farklı oksijen çözünürlüğünde aynı sonuç alınabilir. Kitap bilgisine çok takılmamak lazım.

Bir not: Bu işin "daha doğrusu" nitrat ve amonyuma bakarak blowerları çalıştırmaktır aslında. Gelişmiş tesislerde blowerlar çözünmüş oksijene göre değil amonyum ve nitrata bakarak (ya da duruma göre başka bir parametre) devreye girer ya da çıkar. Sizin suyunuz için belirli bir oksijen konsantrasyonundan sonra verilen her oksijen zaten israftır. Bu değeri "işte bu" diyerek bulmak imkansız. Flok şeklinden sıcaklığa kadar her şey bunu etkiler. Sayısız değişken var. Bu konuda biraz uzun yazdım ama belki faydalı olur birilerine diye. Çözünmüş oksijenin sayısal değerine çok takılmamak gerekiyor. E tabi imkanlar el vermiyorsa kitap bilgisi ne diyorsa onu yapmaya çalışabilirsiniz.
 
Adem PiştofoğluBu tasarım - işletme konusunda şöyle bir yorum yapayım bende;

Tasarımı yaparken çözünmüş oksijeni 2 - 4 mg/lt arasında olacak şekilde seçer blower kapasitesini, difüzör sayısını buna göre yaparsınız. Bu size başlangıç olarak bir referans verisidir.

Fakat tesisi işletirken ideal yada ideale yakın çözünmüş oksijen değerini siz kendiniz zamanla işletme tecrübenize göre bulursunuz. Belkide 1,8 mg/lt idealdir sizin için.
 
Üst