@Kadir ÜNAL
Ben sanırım ya yukarıda söyledim ya da Talha Bey'e mesaj olarak attım hatırlayamıyorum. Dün epey geç bir saatte konuşuldu tüm bunlar dolayısı ile konunun özüne dair uzunca bir mesaj yazmak istediğimi ve kendileri de uygun görürse sonradan konuya dahil olacağımı belirtmiştim. Kısacası yazacaktım uygun vakit olmadı hak verirsiniz. Konu da biraz karşılıklı konuşmaya dönünce kısıtlı vakit de heba oldu. Ancak zaten şu anda şunu da düşünmekteyim, konuda bazı yazarlar ırkçı ve mezhepçi yaklaşımda bulunduğu için ben de yazı yazma fikrinden epey caydım açıkçası. Herhangi bir kontrol mekanizmasının devreye girmemesi de düşündürücü geldi. Bazı insanların kişisel haklarına saldırı olarak gördüğüm bir konuda hareket edilmediğini görmek kişisel haklarımın da korunmayacağını anımsattı. Bunun için kısa keseceğim.
Benim tüm bu tartışma başında sorduğum sorunun anlamı esasen benim düşüncemin ipuçlarını veriyor.
İran'da, Çin'de, Almanya'da kendi kullandıkları takvimlerin başa dönmesini bir iyi dilek, iyi düşünce sembolü olarak kutlarlar. Zaten yurtdışında bulunduysanız bilirsiniz, yılbaşı kutlanması hiç bir kültür veya dinde dinin gerekliliği ya da simgesi değildir. Hristiyanlarda da değildir. Noel kutlamaları ile yılbaşı kutlamalarının tarihleri yakın olduğundan bu iki tatil pratik olarak birleştirilir.
Benim İran'la ile alakalı sorum da buradan kaynaklıdır. Talha Bey'in yanlış belirttiği üzere İran devleti İslamın Beş Şartını kabul eder, Talha Bey gibi Hz. Ali'yi peygamber gördüklerini düşünenleri İslam anlayışına nifak sokan İslam yolundan sapmış koyu düşman olarak görürler. (Bakınız: Dini liderlerinin son açıklaması. Türkçe olarak mevcuttu dün baktığımda. Link verecektim ancak üşendim.) Kısacası hem literatür olarak, hem de yönetim olarak Şeri hukuk ile yönetilir ve esas kaynağını Kuran'dan alır.
Bu İran halkı biraz muhaliftir onlar da kendi takvimini kullanır. Nevruz bayramı İran takviminde yılın ilk günüdür. Türkiye'de bulunan İran'lılar İran'ı telefonla aradıklarında çoğu "İyi bayramlar" yerine önce "Nice mutlu senelere" gibi şeyler söylerler. Yani yeni yılın hayırlara vesile olmasını dilerler. Bütün bu bilgiler ışığında Şeriatla yönetilen ve İslam'a devletin bakışı olarak bence tartışılması abes olan İran'lılar miladi takvim kullanıyor olsalardı muhtemelen bizim anladığımız şekilde de yılbaşını kutlayacaklardı. Çünkü şu anda zaten kutluyorlar. Yani bir başka deyişle yeni bir yılın gelişinin kutlanıyor oluşu dini olgulardan bağımsız şekillerde kutlanmaktadır.
Miladi takvimin başa sarmasında Noel Baba gibi (Nikolaus) figürler sizi rahatsız ediyorsa konu başlığını Hristiyanlık değil Kapitalizm olarak değiştirmemiz gerekir. Çünkü bugün yılbaşında dini figür olarak addettiğiniz şeyler 1900'lü yılların tüketim çılgınlığı sırasında üretildiği bilinen ve itiraf da edilen şeylerdir.
Ben şahsen yeni yılın gelişini bir dua vesilesi de yapıyorum bir aile ziyareti amacı da yapıyorum. Yeni yıl kutlamalarına olduğu gibi her şeyde toptancı yaklaşıma da karşıyım.
Esasen çok daha uzun, düşündüklerimin kaynaklarını ifade eden bir yazı yazacaktım ancak hem ortaya bir şey konuşup arkasında durmamış olmamak hem de çok fazla bu başlık altında bulunmak istememem çatıştı ve ortaya düşük motivasyondaki bu yazı çıktı.
İlgili tüm arkadaşlara saygılar
