@Canan Soğukpınar
canan hanım devlette çalışan biri olarak bu konuda kendi düşücelerimi belirteyim

devlette yapacağınız işin aktif ma pasif mi sahada mı masada mı olması tamamaen çalıştığınız kurumla ilgildir. mesela çevre ve şehircilikde çalışıyorsanız, ya çed raporlarını okur bol prosesler hakkında bilgi edinir daha çok evrak işleri ile uğraşırsınız arada denetime gidersiniz. yada çevre izinlerinde gelen başvuruları değerlendirip ilgili prosedürlere uygun mu değil onun denetimini yaparsınız. açıkcası ben çevre ve şehircilikte çalışanları daha çok mevzuat takipçisi olarak görüyorum. işler hep evraklarla ağırlıklı masa başında oluyor.
diyelimki karayollarında çalışıuyorsunzu oarada yol projelerinin ve yollarda kullanılanaln malzemelrin çıkartıldığı ocaklarda daha çok çed alma takip etme işleri ile uğraşırsınız
belediyede çalışıyorsanız orada çok aktif sahada ve ofisde çalışma imkanınız olabilir. belediyelerin atıksu arıtma tesilerinden atık depolama sahalarından sorumlu olursunuz bu konularda mühendsilik olarak kendini geliştirme imkanınız olur.
kamuda en çok kendini geliştirebileceğiniz sahada aktif olarak görev yapabileceğiniz kurumlar kit'lerdir. eti maden, eüaş, tki gibi kurumlarda kendini çevre mühendiliğinin her alanında geliştirme imkanınız olur. ben tki de çalışıyorum. burada açık ocak yöntemi ile kömür çıkartma depolama kırma eleme işlemi yapma torbalama işlemi yapılıyor. çıkartılan kömürün % 90 - 95 termik santrale hehrangi bir işlem görmeden veriliyor. geriye kalan kısım ise piayasa torba ve toz olarak satılıyor. bu işlemler esnasında hava kirliliği oluşuyor bu konuda çözüm arayışları yapmak tedbirler almak gerekiyor mesela. bunun yanında çok ciddi miktarlarda tehlikeli atıklar oluşuyor sadece atık motor yağı yılda yaklaşık 100 ton oluşuyor. birde evsel ve endüstriyel atıksu oluşuyor.
yani böyle bir yerde hava kirliliği, su kirlilşiği, katı ve tehlikeli atıklar, toprak kirliliği gibi konularda kendinizi hem sahada hemde mevzuat ve prosedür işlerinde geliştirme imkanı buluyorsunuz ayrıca kitlerin diğer kurumlara göre sosyal yönden birçok avantajı var lojman, servis arazi tazminatı gibi haklar var.
bu konu aslaında bu şekilde yazılarak anlatılabilcek bir konu değil baya sayfalarca yazı yazmak lazım. ben kısaca özetlemeye çalıştım. umarım açıklayıcı olmuştur.