• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deşarj Edilen Su ile İlgili Problem

ezgi_baran

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2020
Şehir
İstanbul
Firma
firak inş.
Arkadaşlar merhaba.

Yeni mezun Çevre mühendisiyim. Yakın zamanda bir inşaat firmasında işe girdim. Pek tecrübem olmadığı için yardımınıza ihtiyacım var.

Firmam yaklaşık 7 ay önce 2000 nüfuslu bir belediyeye evsel atıksuları arıtmak amacıyla bir paket atıksu arıtma sistemi yapmış. 5-6 aydır sorunsuz çalışan tesiste yaklaşık 1 aydır problemler ortaya çıkmaya başlamış. Tesisle ilgili bilgileri birazdan vereceğim ama önce hangi konuda yardım istediğimi anlatmak istiyorum. Önümüzdeki salı günü firma beni ilçeye gönderiyor ve bu tesisin sorunu neyse tespit etmemi ve düzeltmemi istiyorlar. Ne yapacağımı bilemiyorum :(

İlk 5-6 ay alınan deşarj numuneleri SKKY değerlerini sağlamış ancak dün yollanan deşarj fotoğrafı bu :

1603527374363.png

Görüldüğü gibi deşarj suyu çok kirli bir şekilde akıyor. Belediyeyle yaptığım görüşmelerde malesef çok bilgi alamadım. Ama genel olarak iki sorun var:

1- Deşarj suyu çok kirli.

2- Kesikli reaktör sistemiyle çalışan sistem günde 4 kez deşarj yapılmak üzere programlanmış, ancak bu sayı gelen debiyi karşılamıyor ve giriş bacasında şişme meydana geliyor.


Tesisteki üniteler;

- Giriş sepet ızgara

- Ön çöktürme haznesi

- Dengeleme tankı

- Biyolojik Reaktör (Tabandan difüzörle havalandırma yapılıyor)

- Deşarj yapısı


Günlük 4 deşarjdan, 24/4:6 saat, sistemin 6 saatlik çalışması da şu şekilde sıralanmış işletme kitabında;

- 1 saat şarj (doldurma)

- 2 saat havalandırmalı biyolojik oksidasyon

- 2 saat çökelme

- 1 saat deşarj

Şimdi ben buraya gidince nelere dikkat etmeliyim? Problemi nerede aramalıyım? Bakteriler öldüyse ne yapmak lazım? Muhtemel problemlerin çözümleri nelerdir? Şişme problemini çözmek için 6 saatlik evreyi nasıl düzenlemeliyim? Lütfen yardımcı olun, çok heyecanlıyım :(
 
5-6 ay sorunsuz çalışıp zamanla bozulduysa biyolojik olarak sıkıntı olmuş olabilir. Evsel nitelikli atık suyun karakteristiği istisnai durumlar haricinde ciddi şekilde bir değişime uğramaz. Büyük ihtimalle tesis ile kimse ilgilenmedi ve iş yapamaz hale geldi.

Paket arıtmayı kuran firma ile iletişime geçip destek isteyebilirsiniz. Yardımcı olurlar. Arıtmayı tam görmeden bilmeden yorum yapmak zor olabilir.
 
merhaba. basit bir kesikli sistem atık su arıtma tesisi şeması aşağıdadır. senin yukarıda yazdığın çalışma sisteminde bir sorun var. normalde kesikli sistem doldurma işlemi ile başlar. havalandırma üst seviye görene kadar dolar. bu sırada blower da doldurma ile birlikte çalışmaya başlar. 4 saat blower havalandırma yapar. sonrasında blower durur ve durduktan 1 saat sonrasında da deşarj başlar. bu deşarj da yaklaşık 1 saat olur. yani toplam 6 saatte bir periyot olur. şayet yukardaki gibi 2 saat havalandırma yapılıyorsa zaten oksijen yetersizliğinde bakteriler ölmüştür. şayet normal bir çalışma sistemindeyse sistemde aşağıdaki noktalara bakmanı tavsiye ederim.
  • bence öncelikli olarak havalandırma havuzunda bakteri yoğunluğuna bak. bu işlemi muhakkak blower çalışırken yapmalısın. basit olarak saha şartlarında havalandırma havuzundan plastik bir pet şişeye alacağın suyu 15-20 dk beklettikten sonra altta çamur üstte duru su görmen gerek. çökmüş çamur miktarında aldığın suyun yarısını geçmemeli. şayet yarının üstündeyse muhtemelen tahliye işlemi yapan deşarj pompası (dalgıç) çamuru alıp arıtılmış su tarafına atıyordur.
  • şayet çamurunda sorun yoksa tahliye eden dalgıç pompanın seviyesine bak. belki fazla aşağı inmiştir. veya ilk yapıldığındaki seviyesi yetersiz kalmıştır. sonuçta havalandırmadaki bakteri sürekli yükselecektir. aylar geçtikçe bu çamur pompa seviyesine yaklaşmış olabilir.
  • elektrik panosundaki timer ayarlarını kontrol et. veya bir elektrikçiye kontrol ettir. normal şartlarda blower çalışırken deşarj olmaması gerekir. bazen timer ayarları bozuluyor ve blower çalışırken tahliye gerçekleşiyor olabilir.
  • yukarıda denge deposu yetmiyor demiştin. bazı yoğun dönemlerde havalandırma süresini 3 saate düşürüp, çöktürme evresini de 30 dk ve boşaltımı da 30 dk yaparak periyotların süresini kısaltabilmekteler. bu durumda su kalitesi biraz düşüyor olsa da standartları yakaladıktan sonra sorun olmayacaktır. bu şekilde günde 1 periyot fazla su alması mümkün olmaktadır.
  • denge deposu yetersizliği karşısında bir diğer seçenekte suyun yoğun geldiği saatlerde sisteme su alımı gerçekleşecek şekilde sistemin çalışma saatlerini düzenlemek olabililir. örneğin akşam üstü yoğun suyun geleceği saatte üniteye dengelemeden su alınırsa dengelemedeki hacim aşağı düşürülür. gece de çok tüketim olmayacağından taşma riski engellenebilir.
  • blowerın hava basıncını da kontrol et belki bamıyordur. manometre varsa en az 0.2-0,4 bar basınç olmalı. manometre yoksa da havalandırmadaki kaynamayı kontrol et her yerde homojen mi. belki hava hatları tıkanmış olabilir. blöf vanası varsa onu aç ve içinde çamur vs varsa onu atsın.
  • Blower dönüş yönünü kontrol et. bazen faz değişimleri olup blower ters dönüyor olabiliyor.
  • blower basma hattı üzerindeki çekvalfi kontrol et belki de o sıkışmıştır. hava basmıyordur. blower hava filtresi çok kirli olabilir. blower yetrli hava ememiyor. ve hava basamadığından oksijen yeterli olamıyordur.
  • hava hatlarında kırık delik çatlak vs olabilir. havalandırmadaki kaynama homojen olmayabilir.
aklıma gelenleri yazdım. öncelikle sakin ol ve kesinlikle tek başına tesise gitme bir elektrikçi veya tesisatçı yanında bulunsun. güvenlik tedbirlerine uyun. işler hallolur. ama bir insan kolay yetişmiyor. sakin bir gözle sistemi baştan aşağı kontrol et. bazı şeyler tamamen tecrübe ile kazanılacaktır. kendine zaman ver.

paket kesikli1.png
 
Üst