• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Depozito Planı Nasıl Hazırlanır

Not: Sisteme henüz eklenen Depozito Planının Düzenlenmesini 20.07.2020 tarihi itibari ile sistem üzerinden nasıl doldurulduğunu anlatacağım. Bu makale sistem üzerinde planlar düzenlendikçe ve yenilendikçe, güncellenecektir.

29 Haziran 2020 tarihi itibari ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
üzerinde yayınlanan duyuru kapsamında Ambalaj Bilgi Sistemi üzerine Depozito Planı Bildirimleri eklenmiştir. Bu planı hazırlayan ve Bakanlığa onaylatan işletmeler depozito onay kodu ile GEKAP üzerinden yapacakları bildirim üzerinden depozitolu kullandıkları ambalajları bildireceklerdir. Her depozitolu ambalaj türü için ayrı plan açılmalıdır.
1613458764664


1613458779350


İdari ve genel hususlar başlığı altındaki " Depozitolu Ürünlerin Yönetimi/Ürün ve Ambalaj Bazında Uygulama Özeti" başlığını sistemin işlemesinde oluşan ambalaj tasarrufu ve mali tasarruf bilgilerini içeren bir basit proses özetinin yeterli olacağını düşünüyorum. Örn: LPG Tüplerinin yeniden doluma getirilmesi, sıfırdan tüp üretimi maliyetini x miktarda düşürmüştür. Bayilerden alınan boş tüpleri nasıl bir işleme tutulduğu gibi bilgileri yazabilirsiniz.

"Depozito Uygulamasına İlişkin Kullanılacak Görseller" başlığında depozitolu kullanılan ambalajları diğer ambalajlardan ayıran logo, seri no vb gibi bilgilerin verilmesi ve bu noktada kullandığınız logonun veya ambalajın resmini koyabilirsiniz.
1613458841144


"Depozito Uygulamasına Teşvik Amacıyla Gerçekleştirilecek Tanıtım/Bilinçlendirme Çalışmaları" başlığını, tesisinizde kullanılan depozitolu ürünlerin maliyetleri düşürdüğünü belirtebilir bu ürünlerin kullanımının, tek kullanımlık ambalajlara oranla çevreye olan etkisini karşılaştırır bir çalışma yapabilir bunu da burada yayınlayabilirsiniz.

" Yeniden Doldurulabilir/Kullanılabilir Ambalajların Tekrar Doluma/Kullanıma Alınma Kıstasları " Bu kısımda ambalajların, depozitolu ambalaj olarak kullanılabilme kıstaslarını (kalite kontrol, geri dönüştürülebilirlik, logo vb.) gibi yazabilirsiniz.
1613458965942


"Depozito-İade sisteminin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar" kısmında sistemin nasıl kurulduğu ve bu sistemin nasıl geliştirildiği, geliştirilirken kullanılan eğitim materyali, teşvik, toplantı, karar, yönetmelik vb gibi konulardan bahsedilir. Planlanan çalışmalar satırında ise sisteme yönelik yapılacak geliştirme adımlarından bahsedilir.
1613459014236



Bu planı iki tane tesisim için yaptım. Şu an itibari ile birine onay almış durumdayım. Diğer tesis için ise 4 Ağustos 2020'yi bekliyorum. Tesislerim ile ilgili bilgiler doldururken (özellikle güncel olan sistemde) oldukça fazla ayrıntı vermeye özen gösterdim. Mevcutta olan depozito uygulamasını anlattım ve planlanan çalışmaları anlattım.

Plan güncellendikçe bu makale de güncellenecek. Yeni bir makale olarak depozito bildirimi ve ambalaj piyasaya süren bildirimi nasıl yapılır makaleleri gelecek.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Arkadaşlar Merhaba,

Açılan aylık Depozito Bildirim Sistemi ile ilgili netleştiremediğim konular mevcut, bilginiz varsa destek olabilir misiniz?

Belge kısmına hangi dokümanları yüklüyoruz?
Paylaşılan ekler kısmında Ek-1 ve Ek-2 de tutulması istenen belgeler eklenmiş. Atığa ayrılan kısmı anlaşılabilir, diğer yandan Ek-1 de verilen alındı belgesi uygulamada nasıl tutulacak?

Sağlıklı günler dilerim!
 

Ekli dosyalar

  • Depozito_Ek-1.pdf
    115.9 KB · Görüntüleme: 88
  • Depozito_Ek-2.pdf
    99.2 KB · Görüntüleme: 60
Melih CoşarBenimde anlayamadığım temeldeki nokta burası, ayrıca günde yüzlerce sevkiyat oluyor uygulamada geri alınan farklı noktalardan barkod sistemi ile izleme yapıyoruz, pratikte bu evrağın tutulması çok zor görünüyor. Bildirim sisteminden ayrı olarak bu ekler yayınlandı mı ki, sistemde rastladım ben.
 
Melih CoşarMaalesef bakanlık, 100 yıldır uygulanan hali hazırdaki depozitolu satıs ile uygulamaya çalıştığı depozito (almanyadaki fund sistemi) olayını karıştırmaktadır. Damacana su satan bir fabrikanın aylık bazda neredeyse 1000 lere varan fatura/irsaliye kesmektedir. 1000 adet faturanın sisteme girilmesi imkansız. Bunun yerine excel dosyası yapıp kaşe imza ile sisteme yükleme yapmayı düşünüyoruz. Fatura/irsaliyeler zaten muhasebede saklı. Herhangi bir denetimde gösterilebilir.
[automerge]1606291481[/automerge]
Maalesef bakanlık, 100 yıldır uygulanan hali hazırdaki depozitolu satıs ile uygulamaya çalıştığı depozito (almanyadaki fund sistemi) olayını karıştırmaktadır. Damacana su satan bir fabrikanın aylık bazda neredeyse 1000 lere varan fatura/irsaliye kesmektedir. 1000 adet faturanın sisteme girilmesi imkansız. Bunun yerine excel dosyası yapıp kaşe imza ile sisteme yükleme yapmayı düşünüyoruz. Fatura/irsaliyeler zaten muhasebede saklı. Herhangi bir denetimde gösterilebilir.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Depozito sistemi hakkında fabrika müdürü ile ikilem yaşamaktayız. 30 Kasım 2020 deki bildirim süresi dolmadan görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım.
Su dolum fabrika müdürü; Bayilere 19 Litre damacanayla su satışı yaptığını, ve kendisine ait depozitolu damacanasının olmadığını,

bayilere parası karşılığında dolum yapılıp, bayilerinde damacanayla beraber alıp götürdüğünü, bayilerinde hanelere satış yaptıklarını belirttiler.

Yani burada; boş damacana ve su faturasıyla beraber bayilere satılıyor, bayilerde müşterilere satıyor. Müşterilerinden aldıkları boş damacanaları,

fabrikadan su doldurup tekrar müşterilere sattıklarını bildirdiler. Damacanın sahibi bayilerdir.

Bu sistemde yaklaşık 100.000 adet 19 Litre damacana doldurulup boşaltılmakta,

Su dolum fabrikasının da banka ve bazı kuruluşlara depozitolu olarak gönderdiği direk fabrikaya ait 3000 adet sürekli gidip gelen damacanalarımız var. Damacananın sahibi fabrikadır.

1)Şimdi bu depozito planı olayında bayileri dahil edecek miyiz? Yoksa firmanın kendi damacanalarımıza ait depozitolu 3000 damacanayı mı baz alacağız.
2)Ambalaj atığı alındı belgesini yukarıdaki bilgi doğrultusunda, 100.000 e göre mi yoksa 3000 damacana için mi düzenleyeceğiz?
 
MustafaÖzyükselDepozito planınızı firmanız için yaptıysanız, bayileriniz için yapmadıysanız bayinize gönderdiğiniz ve bayinizden geri aldığınız ambalajlar için bildirim yapmanız daha kolay olacaktır. Bildirimde aslında stoktaki miktarınız sanki sabit oluyor sadece bayileriniz doldur-boşalt yaparak piyasada her ay değişen sayıda ambalaj döndürüyorlar anladığım kadarıyla. Kullanılamaz ambalajlar atık oluyor sonrasında bayiler kendi stoklarından veya sizin stoklarınızdan alabiliyorlar damacanaları.

Ez cümle depozito planı, depozito bildirimleri ve GEKAP sizin firma üzerinden yapılacak şeylerdir. Sizin ve Bayileriniz arasındaki alış-verişi konu alır. Bayileriniz müşterileri ile yaptıkları alış-verişleri ise kendi sistemleri üzerinden ayrıca bildirebilirler.

Takıldığınız noktalarda lütfen soru sormaktan çekinmeyin.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
yigitenArkadaşlar merhaba
ekte yer alan usul ve esaslara göre madde 5. 14'e göre,
"piyasaya sürülen ancak mülkiyetine sahip olunmayan ambalajlar için, depozito sorumluluğu yoktur denilmiş, bayilere faturayla satılan damacanaların sorumluluğu yoktur anlamını çıkarabilir miyiz?
 

Ekli dosyalar

  • Yeniden Kullanılabilir Ambalajlar için depozito sistemi uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar.pdf
    3 MB · Görüntüleme: 23
merhaba
Ahşap palet için depozito planı hazırlamaya çalışıyorum.
"Depozito Uygulamasına İlişkin Kullanılacak Görseller" başlığında depozitolu kullanılan ambalajları diğer ambalajlardan ayıran logo, seri no vb gibi bilgilerin verilmesi ve bu noktada kullandığınız logonun veya ambalajın resmini koyabilirsiniz.
Eğer böyle bir uygulamam yoksa ne yapmalıyım?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
SenaaTıpkı EAYP hazırlar gibi tahmin yürüterek verileri girdim. Önceki senelerdeki satış verilerini karşılaştırınca bir grafik elde ediyorsunuz. Bir de firmanızın bir satış hedefi vardır ilerideki yıla ilişkin. Bunu da göz önüne aldığınızda anlamlı bir veri girebilirsiniz.
 
Merhaba,
İçecek firmasında şişelerim taşınması için paletler ile birlikte bayilere teslimat gerçekleşiyor. Ahşap palet depozito planını sunduk. Fakat şöyle bir sıkıntı var bayilerden fazla palet alımıda söz konusu oluyor. Bu alınan fazla paletleri kullanabiliyor muyuz. Kullanılmıyorsa neden? Kullanabiliyorsak bunu depozito planında nerede belirtmemiz gerekiyor? veya bunları faturalada palet alımı olarak belirtirsek ünyeminde depozitolu ürün olarak kullanabilir miyiz.
yardımcı olursanız sevinirim.
 
merhaba,
Ahşap palet için depozito planı hazırladım ilk onaydan geçti il müdürlüğü onayında reddedildi. ret açıklamasında ahşap paletler kg olarak girilmeli denmiş. İl müdürlüğünde konuyla kim ilgileniyor bilen var mı?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst