• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Covid 19 Sürecinde Kullanılan Maske ve Eldivenler

hakann

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ağustos 2015
Firma
şu an işsiz
Arkadaşlar zor zamanlar geçirdiğimiz bugünlerde; salgından korunabilmek için halk tarafından kullanılan maske ve eldivenlerin, yerel yönetimlerce ister bilgilendirme ister uygulamalı olarak yapabileceği neler vardır? Bu konu hakkında her türlü görüş, öneri ve projeye açığım. Kullanılan bu materyallerin toplanması ya da halk tarafından zararlı halden zararsız hale getirme yolları mümkün müdür? Sağlıklı günlere..
 
Tıbbi atık olarak toplayıp bertaraf ettirmeniz de uygundur. Genelge de virüsün kalıcılığının süresini baz alarak bekletme süresi belirtilmiş ve firmalara maliyeti yüksek olmasın diye böyle bir işlem olduğunu düşünüyorum.

Ama dediğim gibi tıbbi atık olarak değerlendirmeniz daha uygun olur tabi ki sonuçta bertarafı uygun :)
 
Miktarı düşünün taban ücretten değerlendirin sonra sonuca göre yönetime karar verin :D
 
Maaledsef yanlış anlaşılmış ,

Genelge de maske,eldiven ve hijyen malzemeleri için değerlendirme yapılmış.
Bu atıkları 72 saat beklettikten sonra (ayrı toplamak şartıyla ) evsel olarak çıkış yapılabileceği belirtiliyor.
 
Merhaba Tugba hanım ayni sorunu bizde yasiyoruz belediye ve il müdürlüğü hiç bir çözüm arayışına gitmeyince bizde valilige durumu bildirdik, bir kaç güne sorunumuzun halledilecegini bildiriler. Sizde bağlı bulunduğunuz valilige müracaatedin derim ben ?
 
Maskeleri ayırmak konusunda sıkıntı yok ancak bizde üretim alanlarında da KKD olarak eldiven kullanılıyor ve bazı bölümlerde bu eldivenler kontamine olduğu için kontamine atık olarak atılıyor.

Bütün eldivenler kontamine olmuyor ancak ayrımının zor yapılacağını düşünüyorum, kontamine olmuş olanları evsel atık olarak göndermek olmaz. Üretim alanlarındakileri her zamanki gibi ayırmaya devam etseler, sadece ortak alanlarda kullanılan eldivenleri maskelerle aynı kutulara atsalar?

Ya da sadece maskeleri ayırsak, eldivenleri ayırmadan aynı şekilde yönetmeye devam etsek uygun olur mu sizce?

Fikirlerinizi rica edeceğim :)
 
Teşekkür ederim @Başak eylül hanım. Sağlık kuruluşlarından atıkların enfeksiyon riski taşımadığına dair bir belge/yazı vermelerini istedik.
İlgili birimler enfeksiyon konusunda risk olmadığına dair bilgi vermediği sürece bu atıkların durumunu belediyeye iletip alamayacağımızı söyledik. Olmadı valilik ile de iletişime geçeriz.
 
Bakanlık tarafından dün yayınlanan genelgede, kişisel koruyucu ve hijyen malzemelerinin diğer atık olarak evsel atık kapsamında değerlendirilebileceği belirtilmiştir. Bu atıkların tıbbi atık sayılmama mantığını anlayamadım. Taşıyıcı olan insanlar da var sonuçta. Bu atıklara nasıl 72 saat dışarıda bekletip evsel atık muamelesi yapabiliyoruz? Bilgisi olan beni aydınlatabilir mi?
 
Tamamen ekonomik düşünülerek bu muamelenin yapıldığını düşünüyorum. Kontrol pek sağlanamadı, maske kullanımı zorunlu tutulduktan günler sonra nereye atılacağı söyleniyor, buradan bile belli çok da mantık çerçevesinde olmadığı. Hepsini toplayabilirlerse de tıbbi atık yükünde de sorun olmuş olabilir yakma ve sterilizasyon tesislerinde. :rolleyes:
 
Anlayamıyorum. Koskoca bakanlık, il bazında atık karakterizasyonunu ve yükünün tespit edip ona göre bir yönetim planı nasıl hazırlayamaz? Belki benim de mesleki bilgisizliğim. Ama insan üzülüyor hala ayaklar altında olan mesleği adına. Bakanlık personeli de kendi branşımızı nasıl değersizleştiririz diye çalışıyor sanki. Sıfır atık kapsamında zaten davranış değişikliği yapmak zor iken, insanlar 'yea zaten hepsi aynı arabada toplanıyor, ben görüyorum, onları ayırıyorlar' vs. algısından kurtulamamışken şimdi bir de tıbbi atık olan malzemeleri 'yahu siz toplayıp 72 saat bekletin sonra da kapının önüne koyun' demek insanlardaki mevcut eğilimleri iyice körükleyecek. Az biraz yol katediyoruz derken insanlar yine nasılsa ayırıyorlar, maskeleri bile çöpe attık diyecekler.
[automerge]1586440797[/automerge]
Başka bir konu, genelgenin e maddesinde atıklarla temas etmeden alınabilmesi amacıyla 2 torba geçirilmelidir demişler. G maddesinde de torbaların ağzı sıkıca bağlanarak 2.torbaya konmalıdır demişler. Şimdi amaç zaten bulaşı önlemek, birinci torbayı aynı eldivenle bağlayan personel ikinci torbayı da aynı eldivenle bağlayacak. Neresi hijyenik, neresi güvenli? İç içe iki torba geçirilerek, atıklarla temas etmeden en dıştaki torbanın ağzını sıkıca bağlasa görevli personel daha güvenli ve hijyenik olmaz mı? Yukarıda paylaşılan dokümanlarda birinci torbanın ağzı bağlanarak ikinci torbaya konulması şeklinde belirtilmiş. Ben şahsen iki torba iç içe geçirilip, içteki torbayla temas etmeden en dıştaki torbanın toplanarak ağzı bağlanması şeklinde uygulama yaptırmayı tercih ettim. Kafa karışıklığı hakim.
 
Bulunduğum ilin belediyesi de 72 saat beklettikten sonra çift poşet içinde ağzı kapalı olarak normal çöpe atabilirsiniz dedi yani insanlarınbu uygulamaya geçirmek cok zor olcak cnkü mantıken yine hepsi aynı yere gidiyor bu sefer haklı olmuş oluyorlar ayrıca işyerlerinde hangi personele bunu sen toplayıp atacaksın denebilir ki bu durumda herkes korkuyor bişeye dokunmaya maalesef biraz baştan savma olmuş
 
Üst