• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çöktürme havuzunda yüzen çamur problemi

Buket Çerkeşli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Kasım 2020
Şehir
Bilecik
Firma
Çevre yapı arıtma sistemleri
Merhabalar ortalama 8000 m3/gün debili bir evsel atıksu arıtma tesisinde 1 aydır çalışmaktayım. Tesis devreye alınalı yaklaşık 4 ay olmuş tesisin prosesi A2O olmakla beraber ben işe başladığımdan beri devam eden bir yüzen çamur problemimiz var. 2 adet çöktürme havuzunun ortasında bir adet geri devir ünitesi mevcut bu hazneye çamur teleskopik vanalardan geliyor. İmhoff değerlerimiz geri devirde 800 civarı geri devir akmsi ise 7000lerde. Havalandırma havuzunda 460 imhoff 3500 civarı da akm mevcut. Bu arada bu çamur yüzmesi olayı imhoff hunisinde de aynı şekilde beliriyor. Ayrıca mikroskop incelemelerimde ipliksi mikroorganizma türüne rastlamadığımı belirtmek isterim. Havalandırma havuzlarında oksijenimiz 0.7-1.2 mg/L aralığında olacak şekilde çalışıyoruz. Sizce bu yüzen çamur neden kaynaklanıyor ve çözüm önerileriniz nelerdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim
 

Ekli dosyalar

  • IMG_4442.jpeg
    IMG_4442.jpeg
    7.1 MB · Görüntüleme: 87
Buket ÇerkeşliMerhabalar, öncelikle akm ve imhoff değerleriniz normal görünüyor. A2O proesisinde denitrifikasyon kısmını tam olarak gerçekleştiremiyor olabilirsiniz. Oksijen kaçışından dolayı son çökeltimde çamur yükseliyor olabilir. Havalandırma havuzunda denitrifikasyon alanını arttırabilirsiniz. Oksijen seviyesini de aşağıya çekebilirsiniz. Biz genel olarak havalandırma havuzunda oksijen değerlerini 0,5-0,8 seviyelerinde tutmaktayız.
 
Bence buna yüzen çamur demek biraz abartı olur. Sorun fotoğraftaki gibi ise çok büyük bir sıkıntı değil. Her tesiste bu kadar yüzeyde kirlilik olabilir. Tamamen tertemiz bir yüzey elde etmek elbette zordur. Çöktürme havuzundaki savakların hemen iç tarafındaki metal ayırıcı plakanın amacı zaten bu yüzen şeylerin savağa gelmesini engellemektir. Onları da sıyırıcı alarak ilgili yere göndermelidir.

Bu tamamen benim görüşlerim ve gözlemlerimdir: Ülkemizde bazen korkulduğu, çoğu zaman sıyırıcı ve pompa sisteminin doğru çalıştırılamadığı, bazen görsel olarak rahatsız olunduğu (arıtamıyoruz sanmasınlar) ve en önemlisi de ince ızgaraların doğru işletilememesi nedeniyle oluşan bu tabaka yok olsun diye savakların iç tarafındaki metal plakalardan bir ya da birkaç tanesi sökülerek bu yüzen kısmın savaktan akıp gitmesi isteniyor. Yapıyorlar da. Bu sebeple yüzey hep temiz (ya da daha temiz) görünüyor. Yüzeydeki kirlilik ise deşarjda seyreldiği için deşarj parametrelerini etkilemiyor (kirliliği seyrelterek uzaklaştırmak, etik değil).

Gerçekten çökmesi imkansız şeyler bir şekilde buraya gelip yüzeyde bu görüntüye sebep oluyor olabilir. Bu görüntüye yüzen çamur denemez bence.

Çöktürme çıkışında nitrat ölçümü yapar mısınız? Belki biraz da fazla oksijen var olabilir. Ona da bakılması fayda sağlar.
 
Savak çıkışından numune alıp nitrat baktım az önce 4.34 mg/L çıktı makisimum kaç olması gerekiyor acaba bilen var mı?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Buket ÇerkeşliSonucun yüksek olduğuna eminsek bu yükselen kirliliğin nitrat sebebiyle olup olmadığını anlamak için uzun süreli imhoff testi yapabilirsiniz. Şöyle:

- Havalandırma havuzunun tam karışımlı bir yerinden alınan numune imhoffa dökülür.
- 5 dakika, 15 dakika, 30 dakika, 1 saat, 3 saat, 4 saat süreyle fotoğraflarsınız.
- Çamurun hareketine göre tekrar yorum yapabiliriz.

Sorun nitrat çıkarsa ilk olarak içsel geri devir pompalarının gücü artırılır. Sonra başka yöntemler de elbette var. A2/O sistemde nitrat geri devri için iç sirkülasyon pompaları olur. Onlar ne durumda? Bir otomasyona bağlı mı çalışıyorlar yoksa manuel mi?
 
Buket ÇerkeşliA2/O sistemde havalandırma havuzlarının içerisinde batık şekilde tanklar arasında akış sağlayan bir pervaneli sistem olabiliyor. O aslında bir geri devirdir. Havuzların ayrım noktalarında betonun içerisinde olabilir.

Orada yoksa, havalandırma havuzunun dışarında ayrı bir ünite olarak da yoksa tesis hatalı tasarlanmıştır ya da A2/O prosesi yoktur. Bazen geri devir istasyonunda 2 kat oluyor. Bir katında çamur geri devri diğer katında havalandırma havuzlarından çöktürme havuzlarına giden su geri devir yapılıyor. Aynı istasyonda olduğu için dikkatinizi çekmemiş de olabilir.

Tesiste yenisiniz henüz bilmiyor olabilirsiniz. Bir bakın derim.
 
Adem PiştofoğluDediğim gibi maalesef içsel sirkülasyon alanımız yok eminim çünkü tesisi yapan müteahhitle beraber çalışıyorum. Dediğiniz gibi yeni olduğum için belki bilmiyorumdur diye özellikle de sordum yok dediler. Tesis yapıları sırasıyla
Kaba ızgara
İnce ızgara
Terfi yapısı
Kum yağ tutucu havuzu
2 adet anaerobik havuz
2 adet havalandırma havuzu(anoksik ve aerobik kısımdan oluşuyor)
2 adet son çöktürme havuzu
Çöktürme havuzlarının ortasında da geri devir haznesi mevcut
Zaten projede de dediğiniz gibi bir içsel sirkülasyon yapısı yok
 
@Adem Piştofoğlu Bey tesis A2O olduğundan tek bir havuz olabilir. Bu tarz sistemlerde içsel geri devir pompası yok. Aynı tip tesis bizde de var. Nitrifikasyon ve denitrifikasyon aynı havuz içerisinde gerçekleşiyor. Bardenpho tip tesis gibi düşünmeyiniz.
 
Izgaralar-BIO-P-Anoksik-Aerobik-Son Çökeltim şeklinde gerçekleşiyor. Geri devir ve giriş atıksu BIOP de birleşerek havalandırmaya veriliyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Buket ÇerkeşliBen A2/O'da iç sirkülasyon olmayan sistemde çalışmadım. Bu şekilde nitrata daha çok dikkat etmek gerekir. O zaman iç sirkülasyon pompasına odaklanma önerimi atlayınız.

Başa dönersek benim tavsiyem yukarıda bahsettiğim imhoff testini yaparak bir sonraki aşamaya geçmektedir. "Kirlilik var hadi oksijeni kısayım." bence yanlış bir hareket. Doğru teşhis etmek gerekir.
 
Üst