• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çmo'dan asgari maaş hakkında gelen mail

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Bugün asgari ücretlerle ilgili odadan mail geldi. Ben Kalite bölümünde çalışıyorum, yani resmi olarak çevre mühendisliği yapmıyorum. Acaba 3000 TL'lik brüt maaş beni de etkiler mi ?
 
@Erol Dlklnc


Bir süredir ücretli mühendislerin düşük ücretle çalıştırılmalarının önüne geçebileceğimiz önemli bir adımın duyurusunu sizinle paylaşmaktayız. Bir kez daha hatırlatacak olursak; TMMOB, SGK ile yaptığı protokolün ardından mühendis, mimar, şehir plancılarının asgari ücretini belirlemeye başladı. İlk olarak 2013 yılında belirlenen asgari ücret her yılın aralık ayında yeniden belirleniyor. 2015 yılı için 3000TL brüt olarak belirlenen asgari ücret SGK‘ya bildirildi.
Asgari ücret ne demek?
Asgari ücret; ücretli mühendislerin belirlenen ücretin altında çalıştırılmalarını önleyecek bir haktır. Belirlenen asgari ücret, düşük ücretle çalışmanın ve eksik SGK bildirimlerini engelleyebilecek bir sınır çizmektedir.
2015 yılı Ocak ayı itibari ile geçerli olan bu ücretin altında çalışmalarının önüne geçmek için süreç nasıl işleyecek?
Elbette ki çalışma yaşamındaki her hak gibi, belirlenen asgari ücretin, ücretli mühendislerin, üyelerimizin çalışma yaşamındaki gerçek alt sınır ücreti olabilmesi ancak bir mücadele süreciyle gerçekleşecektir. Bu mücadelede odamızın ve üyelerimizin üzerine düşen görevler büyük önem taşımaktadır. Gelinen bu aşamada sürecin iki yönünden bahsedebiliriz: SGK ile odamız ve üyelerimiz.
SGK ne yapacak?
TMMOB‘nin SGK ile yaptığı protokol gereği SGK, prim bedelleri üzerinden denetime başlayacak. SGK‘nın meslek kodlarını dikkate alarak yapacağı denetimde brüt 3000TL‘nin altında belirlenen bildirimler sorgulanacak ve asgari ücret bilgisi iletilerek gereğinin yapılması sağlanacak.
Odamız ne yapacak?
Odamız asgari ücretin hayata geçmesi için çalışmalarına başlamıştır. Başta, insanca yaşam ücreti olarak tarif ettiğimiz asgari ücret çalışmasının duyurusunu yaygınlaştırmakta ve bu doğrultuda ücretli çalışan tüm üyelerimize ulaşarak bilgilendirme yapmaktayız. Ücretli üyelerimizin bilgilerini SGK‘ya iletilerek, denetimin farklı meslek kodlarıyla çalışan-çalıştırılan tüm üyelerimizi içine alacak biçimde genişletilmesini sağlayacağız. Ayrıca Oda olarak 3000TL‘nin altında yatan prim tespitlerini SGK‘ya iletecek ve gereğinin yapılmasını talep edeceğiz. Eksik bildirimlerin muhatabı olan işyerlerine uyarı yazısı gönderip süreci takip edeceğiz.
Üyeler ne yapabilir/ ne yapmalı?
Üyelerimizin Odamız ile irtibata geçmesi ve asgari ücret çalışmasını birlikte sürdürmesi insanca yaşayacak ücret mücadelesinin ilerlemesi için önemli bir adım oluşturuyor. Çalışma yaşamlarımızda güvencesizliğin farklı biçimlerini yaşarken düşük ücretle çalışmaya/çalıştırılmaya karşı başlattığımız asgari ücret çalışmasının güvenceli bir çalışma yaşamı için önemli bir basamak olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmada sizinle dayanışma halinde sürdüreceğimiz çalışmalarda kısa vadede olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.
Düşük ücretle çalışmaya ve eksik SGK bildirimlerine karşı birlikte mücadele edelim hakkımıza sahip çıkalım.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
12. Dönem Yönetim Kurulu
 
bu karara imza atıp karardaki rakamlar kadar maaş aldıklarını ya da çalışanlarına karardaki kadar maaş verdiklerine dair bordroları buraya yüklemeyen kimseyle söyleşmem
 
@Şahin Kartal ister gel ister gelme hocam. Biz yine Oda ile birlikte tüm üyelerimizin dertlerini hiç ayrım yapmadan dinleyeceğiz ve konuşacağız ya. O bile yeter.
 
Aslında bu durum koz olarak kullanabilir. Hatta zam bile alabilir. Eskiden aylık çalışma ücretimizin asgari ücretten ne kadar aşağı veya yukarı olduğunu bilmiyorduk. şimdi en azından kıyaslama yapabileceğimiz bir miktar var bana göre çok önemli bir gelişme. Tüm işletmelere bu tarife gönderilmeli herkes bundan haberdar olmalı.
 
@ibrahim59 Koz olarak ne şekilde kullanabilir acaba? çalıştığı işyerini şikayet mi edecek mesela? Diyelim ki şikayet etti aynı işyerinde çalışmaya devam mı edebilecek? Diyelim ki şikayet edip işten de ayrıldı, bir sonraki işyerinde sormazlar mı önceki işinden neden ayrıldın? Orayı şikayet etmiştim de o yüzden işten atıldım dediğinde yeni işe alınır mı sence?
 
@Şahin Kartal
Olayın olumsuz yönlerini düşünmeyin. Koz olarak derken şikayetten bahsetmiyorum. Çalıştığınız yere karşı biraz daha dik durmanıza destek olabilir. Örneğin asgari ücretle çalıştırdığı çalışanına karşı işvereni mahçup durma düşürebilirsiniz tabi bunu yapabilmek için azcık bu konuları dile getirmelisiniz. ücret durmunu her fırsatta dile getirerek 3 yılda toplam %100 zam almış biri olarak demem o ki azcık cesaret çıkıp yöneticlerin karşısına asgari ücretle çalışıyorum bu benim için yeterli değil işimi seviyorum ama bu beni rahatsız ediyor diyebilmek mesele.

Siz bunu sık sık söylediğinizde emin olun birleri çıkıp ya adamı bedava çalıştırıyoruz diyecektir. Çalıştığınız yerde kendinize kamuoyu oluşturun. Bunu kolaylaştırmak için size destek asgari ücret tarifesidir.
 
@ibrahim59

Çınar ağacı ile su kabağı hikayesini bilir misin?


Ulu bir çınar ağacının yanında bir kabak filizi boy göstermiş.
Bahar ilerledikçe bitki çınar ağacına sarılarak yükselmeye başlamış.
Yağmurların ve günesin etkisiyle müthiş hızla büyümüş ve neredeyse çınar ağacıyla aynı boya gelmiş.

Bir gün dayanamayıp sormuş çınara:
"Sen kaç ayda bu hale geldin agaç?"

"100 yılda" demiş çınar.

"100 yılda mı?" diye gülmüş ve çiçeklerini sallamış kabak.

"Ben neredeyse 2 ayda seninle aynı boya geldim bak!"...

"Doğru" demiş agaç,
Günler günleri kovalamış ve sonbaharın ilk rüzgarları başladığında kabak önce üşümeye sonra yapraklarını düşürmeye, soğuklar arttıkça da aşağıya doğru inmeye başlamış.

Sormuş endişeyle çınara:
"Neler oluyor bana ağaç?"
"Ölüyorsun" demiş çınar...
"Niçin?"
"Benim yüz yılda geldiğim yere sen iki ayda gelmeye çalıştığın için"...

bil bakalım şimdi kim çınar kim kabak?
 
Hikayeyi yazan arkadaşın da hikayeden çıkarması gereken dersler var bence. Mesela hikayedeki Çınar gibi yıllarca her zorluğa göğüs gererek yılmadan usanmadan çalışılması nasıl Çınar ağacını güçlü yapıyorsa, ÇMO'da, cevremuhendisleri.net'te aynı çınar ağacı gibi gittikçe güçlenmektedir. Hikayedeki kabağa da sitede o kadar yol göstermemize ve hatta söyleşilere, toplantılara itina ile çağırmamıza rağmen hala daha trip atmaktadır. Devam et hocam sen. ÇMO da cevremuhendisleri.net'te sana rağmen yine senin hakkını savunacaktır.
 
Üst