Şu anda piyasa, çalışanların beklentileriyle hatta beklenti değil alması gerekenle belirlenmiyor ama. Sadece patronlara yarayan bir düzen mevcut. Adam dışarda senden çok var diyerek bir mühendisi bile asgari ücretin altında rakamlara çalıştırabiliyor. Siz de bu durum için piyasanın arz-talep dengesinde mi hareket ettiğini söylüyorsunuz. Piyasa da bir denge oturtmak istiyorsanız önce gerçekten çalışanları, onların haklarını almaları gerektiğini de bu çarka dahil etmelisiniz. Çevre mühendisi özelinde konuşursak arz oranında talep artmıyor demişsiniz doğru. Biz mezun olup asgari ücretin altında da olsa çalışmaya razı gelip ufkumuzu genişletemeyecek, psikolojik olarak yıkılmış durumlarla boğuşurken bizim işimiz olacak bir sürü yeni alanı piyasada başkaları kapıyor.
Bu işin başka boyutu ama daha net bir gerçek var. Çevre mühendisi ihtiyacı artıyor artıyor da çevre şehircilik bakanlığına bile çevre mühendisi kadrosu açılmıyorsa bu ülkede önce başka şeyleri sorgulamak lazım sanırım.
"ÇMO'nun kesesinden mülkiyeliler lokalinde yenilen yemeklerin içilen rakıların faturasını sormuyoruz" diyerek ne kastediyorsunuz, derdiniz ne inanın hiç anlamadım. Doğrudan konunun muhatabı değilim, fakat istanbul şube'de gerek yeni yıl kutlaması, gerek dayanışma gecesi altında yemek organizasyonlarına katıldım evet hem de içkiliydi ama her bir katılan etkinliğin yapıldığı yerle anlaşılmış fix fiyat üzerinden kendi ödemesini yaptı. Yemeğini yedi, alkolünü içen içti.
ÇMO'nun kesesinden çıktığını nereden biliyorsunuz yoksa ÇMO'nun muhasebe hesaplarını görüyor musunuz? Onu görüyorsanız sıra bordrolarda bu azimle bordrolara da ulaşabilrsiniz.
Bir de gerçekten ÇMO ne zannediliyor çok merak ediyorum. Odaların gelirleri nereden geliyor biliyor musunuz? En büyük gelir üye aidatları. Aramızda üye aidatını ödememiş olan bir sürü insan olduğuna eminim. Eee ÇMO proje onayı da yapmıyor. Malum bakanlık yetkiyi elinden alalı epey oldu. Ee odanın bir sürü şehirde şubesi, temsilciliği var. BU yerlere kira ödeniyor. Her bir şube/temsilcilikte en az bir kişi çalışıyor bunların maaşı var. Oda neyle nasıl dönüyor zannediyorsunuz.
Oda üyeleri kasada kalan fazla parayı aklamanın yöntemini yemek organizasyonlarında bulmuş sanırım