• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO' dan istifa etmek yasak mı ?

MERVAN-ZIREK

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Denge Çevre
Arkadaşlar, bir arkadaşımın yaşadığı bir olayı anlatmak istiyorum. Arkadaşım 6 yıldır odaya üye ve oda borcunu biriktirmiş daha sonra oda genel merkezi bu arkadaşa icraya verileceksiniz diye bir mail veya tebligat göndermiş, arkadaş da bu duruma sinirlenmiş ve " paramı ödeyip odadan istifa edecem demiş." Fakat gel gelelim ki arkadaş parayı ödemiş sonra genel merkeze istifa dilekçesini sunmuş,2 hafta sonra genel merkezden ( adını sır gibi saklayan biri, çünkü kendini tanıtmamış.) biri aramış ve " hayırrrrrr sen istifa edemezsssiiiiinnnn yasak" diye arkadaşı uyarmış. Arkadaş da bunun kanuni gerekçesini istemiş o ismini sır gibi saklayan odadaki arkadaştan fakat ne hikmetse 2 hafta geçmiş halen kanuni dayanağı göndermemiş. Odaya üye olmak zorunlu mu ? Değilse niye istifa etmemek zorunlu ? Kamuda çalışıyorsanız istifa edebilirsiniz ancak Özelde çalışıyorsanız edemezsiniz diye de bir güzel arkadaşı "ezmiş". En sonunda da arkadaş sinirlenince " son 1 yılda Çevre Mühendisi" olarak sigrotanız yatmış hiç edemezsiniz siz demiş. Böyle birşey var mı ? varsa eğer oda niye yayınlamaz bu kadar önemli bir konuyu ? Size soruyorum ? Bilgisi olan veya yaşayan varsa düşüncelerini paylaşsın lütfen.

@Aren Yakupoğlu özel sektörde olan da istifa edebilir ama çevre mühendisliğ, İsg uzmanlığı, LPG Sorumlu müdürlük vs. İşler yapmadığını belgelemesi lazım

Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Umut G.6235 sayılı TMMOB kanunu Madde 33 – Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
Diye yürürlükte olan bir kanun maddesi var. Dediğiniz gibi; "Ön koşul olarak açık şekilde "Mühendislik fakültesi mezunu olmak" denilmiş, odaya kayıtlı mühendis olmak değil." gibi bir durumda var.
Bilemedim şimdi kanun maddesi ile Mühendislik fakültesi mezunu olmak kısmı birbiri ile çelişir mi. Çünkü, İş güvenliği uzmanlığının Çevre mühendisliği mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler. Çevre mühendisleri odası değilde sanki İş Güvenliği Uzmanı odası gibi bir anlam çıkıyor. İş Güvenliği uzmanı odası olmadığına göre, Oda üyeliği yok demektir gibi yorumlana bilir mi. bilmiyorum konu ile ilgili üstadlar ve konu ile alakalı kişiler ne yorum yaparlar

6235 sayılı TMMOB kanununda üyelik zorunluluğu var @Aren Yakupoğlu . Kanunun değişmesi gerekiyor üyelik zorunluluğunun kalkması için Madde 33 – Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.

Arda E.Yanlış anlaşılmak istemem ve konunun çözüme kavuşmasına katkı da bulunmak ve anlamak için yazmak istedim. Mesela siz hangi merciye itiraz ettiniz ya da etmeyi düşünüyorsunuz. Çünkü odaya ve/veya burada ki kişilere itirazda bulunmanız çözümün parçası veya yolu olduğunu öngöremiyorum. Bununla beraber inanın mevcut durum - mevzuat bu haliyle benimde mantığıma sığmıyor ve vicdanımı rahatsız ediyor.
Yaptığınızı ima etmiyorum ama insanların kalbini kırmak ya da rencide etmek özellikle bu platformda seçilecek bir çözüm yolu değildir diye düşünüyorum, naçizane.
@mustafa_kibaroglu beyinde, mevcut sistem hakkında prosedürü - yasal işleyişi bizlere örnekleri ile yazarak bilgilendirme ve paylaşım yapıyor.

Arda E.eğer bahsettiğiniz kişi bensem kimseye ceza verici tavırda olmadım olamam da. Eğer size karşı öyle bir tavır algıladıysanız özür de dilerim.Benim bahsettiğim şey @Hüsamettin Selçuk in de bahsettiği gibi anayasadan inerek süreci anlatmaktı. Bununla ilgili de tabipler birliği ve baroları da örnek verdim. Biz mühendisler olarak TMMOB’a bağlı odaların üyelik zorunluluklarının olup olmaması veya istifa etme hakkının kolaylaştırılmasını sağlamak üzerine ve iktiza eden işlerin neler olduğunu konuşuyoruz.

Son düzenleme:
oda siyasi davranıyor, ben mesleki bir konu için gitmiştim siyaseten bir tarafı vatan haini öbür tarafı tanrı şeklinde anlattılar, çok ilginç gelmişti. sanırım başkan yardımcısıydı. bence oda da liyakat gözetilmiyor.
en iyisi hiç üye olmamak. :)

mustafa_kibarogluBen iki tarafı da savunan bir yorum yapabilir miyim :)
Odaya üye olmayan birisiyim çünkü yıllar önce gittiğimde benden toplu bir ödeme istendi. Reddedip mesleğimi böyle yapmaya karar verdim. Sonuçta "danışmanlık sektörü" için odanın hiçbir katkısı olmaması yanında zararları da var.
Ancak geçtiğimiz sene "çevre mühendisi olmayanların çevre görevlisi olamaması" için İstanbul şubenin etkinliğine gittim. Üye olmadığım halde beni kabul ettikleri için kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. 3.000'e yakın üyesi olan şubenin bu etkinliğine gelen kişi sayısı 11'di. Zaten 7 kişi yönetimin kendisi, kalkıp da zahmet edip kimse gelmemişti.

Yani bir şeyi düzeltmek için elinizi taşın altına koymak gerekiyor, koymuyorsanız da sert eleştiri yapmak yersiz oluyor. Ben artık odayı eleştirmiyorum, bu mesleğin büyük çoğunluğu hak ettiğini görüyor.

Cem YılmazŞuan ki ortamda özellikle muhalif kesime bu kadar baskı varken odadan ve üyelerinden herhangi bir şey bekleyemem. Özellikle odaların ve diğer muhalif kesimlerin nasıl fişlendiği aşikardır. Zaten kamu personeli istifa edebilir ama özel edemez tabusu da buradan geliyor. Kamuya alınan adam bana muhalif olan bir yere üye olamaz. Olursa da üstüne çökerim demektir bu. Odayı anlıyorum elinde üye tutmak istiyor ancak kimseyi de zorla tutamaz bu işte gönüllülük esastır. Teknik projelerde tabi ki odaya üyelik ve nitelik aramak mantıklıdır. Bu tür işlerde üyelik aramak mantıklıdır. Ancak geri kalan kısımda zoraki birşey olursa bu sefer eleştirdiğin yapıya anlamlı eleştiriler sunamazsın. Odanın en son aktif bir şekilde şu arıtma tesisi işletme belgelerine tepkisini çok güzel buldum ancak odanın arkasında durup sonra bu belgeyi çatır çatır alan isimlerin listesi çıktı ortaya. Hem odanın tepkisine destek vereceksin hem de o arıtma tesislerinin her sınıfına başvuracaksın bir de alakası olmayan işler yapmasına bu kişiler başvuru yaptı. Örnek danışman firma sahibi kendisi ve eşi 2 sınıf için başvuru yapmıştır. Şimdi ifşa ederim ama neyse. Ve bu kişilerin bir grubu var ve profillerinde "Çevre Mühendisleri Odasına bağlı bir kuruluştur" tanımı da yer almaktadır. Bazı şeylerin özellikle meslek odalarının aktif olması için o ülkede bir zemin olması lazım adalet olması lazım, hukuk olması lazım, baskı olmaması lazım, gelişi güzel tutuklama ve baskı olmaması lazım. Örnek; odaya üye biri twitterdan bakanlığın arıtma tesisi ve çevre görevlisi belgesi uygulamasına tepki veremiyor, twit atanların çoğu kendi adı soyadı ve fotoğrafı olan bir hesapla yapamıyor bunu. Bu gerçekler aşılmazsa bu sorunlar dağ gibi büyüyecektir.

Cem Yılmaze ama saçma iste, hem odaya üye olmadan çevre mühendisligi yapamayacagimiz ve bunun yasal bir durum olmadigini soyluyorlar hem de size bu sekilde davraniyorlar. "nerden baksan tutarsizlik nerden baksan ahmakça". madem yasal değil bu yapılan sizi şikayet etmeleri gerekirdi yasalara karşı geldiginiz icin...

abi odaya haksizlik ediyorsunuz, benim hiç borcum yok takir takir ödüyorum her sene, bana kargoyla (hem de kargo parasini kendileri ödemiş) not defteri gönderdiler. hakları ödenmez...

Odaya benim kücük caplı bir saygım vardı, ama en son çıkan "İstihdamı Zorunlu Personel" uygulamasından sonra o da bitti. hatta cok sinirlendim. Gıda Mühendisleri Odasının yaptığı atılım inanılmaz bence. hem zorunlu istihdam var hem de asgari maaş verme zorunluluğunu seveeee seveee uygulatıyorlar. benim su an yeni mezun gıda mühendisi olup da 6570 TL maaş alan insanlar var etrafımda... hem yazık hem ayıp bize valla...

Tolgay DoğanValla benim de asgari ücrete bile iş bulamayan yüksek gıda mühendisi arkadaşım var, hemde 1 yıl da olsa tecrübeli...
Ben anlamadım dengeyi, nasıl bir işsizlik bu?
Ha keza o civarda maaşları alamayan çok yıl tecrübeli diğer mühendisleri saymıyorum bile.
Hiçbir odanın işe yaradığını düşünmüyorum.