• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO' dan istifa etmek yasak mı ?

MERVAN-ZIREK

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ocak 2021
Şehir
Adana
Firma
Denge Çevre
Arkadaşlar, bir arkadaşımın yaşadığı bir olayı anlatmak istiyorum. Arkadaşım 6 yıldır odaya üye ve oda borcunu biriktirmiş daha sonra oda genel merkezi bu arkadaşa icraya verileceksiniz diye bir mail veya tebligat göndermiş, arkadaş da bu duruma sinirlenmiş ve " paramı ödeyip odadan istifa edecem demiş." Fakat gel gelelim ki arkadaş parayı ödemiş sonra genel merkeze istifa dilekçesini sunmuş,2 hafta sonra genel merkezden ( adını sır gibi saklayan biri, çünkü kendini tanıtmamış.) biri aramış ve " hayırrrrrr sen istifa edemezsssiiiiinnnn yasak" diye arkadaşı uyarmış. Arkadaş da bunun kanuni gerekçesini istemiş o ismini sır gibi saklayan odadaki arkadaştan fakat ne hikmetse 2 hafta geçmiş halen kanuni dayanağı göndermemiş. Odaya üye olmak zorunlu mu ? Değilse niye istifa etmemek zorunlu ? Kamuda çalışıyorsanız istifa edebilirsiniz ancak Özelde çalışıyorsanız edemezsiniz diye de bir güzel arkadaşı "ezmiş". En sonunda da arkadaş sinirlenince " son 1 yılda Çevre Mühendisi" olarak sigrotanız yatmış hiç edemezsiniz siz demiş. Böyle birşey var mı ? varsa eğer oda niye yayınlamaz bu kadar önemli bir konuyu ? Size soruyorum ? Bilgisi olan veya yaşayan varsa düşüncelerini paylaşsın lütfen.
 
Odamızın ana yönetmeliğinde böyle bir madde var. b) (Değişik:RG-4/3/2020-31058) Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmek istemeyen, kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu iktisadi kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler, bu durumu Oda Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek ve belgelemek, Oda üye kimlik kartını geri vermek ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tümünü ödemek koşuluyla ayrılabilir.
 
@Aren Yakupoğlu özel sektörde olan da istifa edebilir ama çevre mühendisliğ, İsg uzmanlığı, LPG Sorumlu müdürlük vs. İşler yapmadığını belgelemesi lazım
 
Önceki cevapları görüntüle…
mustafa_kibarogluÇevre mühendisi olup çevre mühendisi olarak çalışmadığını belgelerse bunun da oda tarafından istifa gerekçesi sayılması da ayrı bir konu. Hayırlısı olsun. Ben oda faaliyetlerini ve çalışmalarını desteklerim hatta odanın bu ülkede etkin bir şekilde Çevre Mühendisliği için çalışmasını desteklerim ama kamuya tanınan hak özele de tanınmalıdır. Oda zorla kimseyi tutmamalı zoraki bir şekilde gelirse odadan insan soğur. Bu arada konuşmalara cevap veren kişilerin neden sadece profil fotoğrafı görünüyor ? @Fatih Özcan
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Umut G.6235 sayılı TMMOB kanunu Madde 33 – Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
Diye yürürlükte olan bir kanun maddesi var. Dediğiniz gibi; "Ön koşul olarak açık şekilde "Mühendislik fakültesi mezunu olmak" denilmiş, odaya kayıtlı mühendis olmak değil." gibi bir durumda var.
Bilemedim şimdi kanun maddesi ile Mühendislik fakültesi mezunu olmak kısmı birbiri ile çelişir mi. Çünkü, İş güvenliği uzmanlığının Çevre mühendisliği mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler. Çevre mühendisleri odası değilde sanki İş Güvenliği Uzmanı odası gibi bir anlam çıkıyor. İş Güvenliği uzmanı odası olmadığına göre, Oda üyeliği yok demektir gibi yorumlana bilir mi. bilmiyorum konu ile ilgili üstadlar ve konu ile alakalı kişiler ne yorum yaparlar
 
6235 sayılı TMMOB kanununda üyelik zorunluluğu var @Aren Yakupoğlu . Kanunun değişmesi gerekiyor üyelik zorunluluğunun kalkması için Madde 33 – Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Arda E.eğer bahsettiğiniz kişi bensem kimseye ceza verici tavırda olmadım olamam da. Eğer size karşı öyle bir tavır algıladıysanız özür de dilerim.Benim bahsettiğim şey @Hüsamettin Selçuk in de bahsettiği gibi anayasadan inerek süreci anlatmaktı. Bununla ilgili de tabipler birliği ve baroları da örnek verdim. Biz mühendisler olarak TMMOB’a bağlı odaların üyelik zorunluluklarının olup olmaması veya istifa etme hakkının kolaylaştırılmasını sağlamak üzerine ve iktiza eden işlerin neler olduğunu konuşuyoruz.
 
Son düzenleme:
Devlette çalışanların zorunluluğu yok. (Ek: 19/4/1983 - KHK - 66/10 md.) Kamu Kurumu ve Kuruluşları ile İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşlarında asli ve sürekli olarak çalışan mühendislik ve mimarlık meslekleri mensuplarının meslek ve ihtisaslarıyla ilgili odaya girmeleri isteklerine bağlıdır. Ancak bunlar görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan, Odaya kayıtlı meslekdaşlarının yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlüdürler. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile ilgili hükümler saklıdır.
 
oda siyasi davranıyor, ben mesleki bir konu için gitmiştim siyaseten bir tarafı vatan haini öbür tarafı tanrı şeklinde anlattılar, çok ilginç gelmişti. sanırım başkan yardımcısıydı. bence oda da liyakat gözetilmiyor.
en iyisi hiç üye olmamak. :)
 
mustafa_kibarogluBen iki tarafı da savunan bir yorum yapabilir miyim :)
Odaya üye olmayan birisiyim çünkü yıllar önce gittiğimde benden toplu bir ödeme istendi. Reddedip mesleğimi böyle yapmaya karar verdim. Sonuçta "danışmanlık sektörü" için odanın hiçbir katkısı olmaması yanında zararları da var.
Ancak geçtiğimiz sene "çevre mühendisi olmayanların çevre görevlisi olamaması" için İstanbul şubenin etkinliğine gittim. Üye olmadığım halde beni kabul ettikleri için kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. 3.000'e yakın üyesi olan şubenin bu etkinliğine gelen kişi sayısı 11'di. Zaten 7 kişi yönetimin kendisi, kalkıp da zahmet edip kimse gelmemişti.

Yani bir şeyi düzeltmek için elinizi taşın altına koymak gerekiyor, koymuyorsanız da sert eleştiri yapmak yersiz oluyor. Ben artık odayı eleştirmiyorum, bu mesleğin büyük çoğunluğu hak ettiğini görüyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazBen zamanında Ankara şubeye ve bakanlığa Çevre görevlisi ile ilgili görüşlerimi bildirdiğim için içim rahat. Haklısınız mesleğimizi ilgilendiren bir mevzuya ilgi gösterilmiyorsa kendimizde de aramalıyız. Lakin dediğiniz şube ile ilgili itirazları olanlar da boykot etmiş de olabilirler
 
Cem Yılmaze ama saçma iste, hem odaya üye olmadan çevre mühendisligi yapamayacagimiz ve bunun yasal bir durum olmadigini soyluyorlar hem de size bu sekilde davraniyorlar. "nerden baksan tutarsizlik nerden baksan ahmakça". madem yasal değil bu yapılan sizi şikayet etmeleri gerekirdi yasalara karşı geldiginiz icin...
 
abi odaya haksizlik ediyorsunuz, benim hiç borcum yok takir takir ödüyorum her sene, bana kargoyla (hem de kargo parasini kendileri ödemiş) not defteri gönderdiler. hakları ödenmez...
 
Üst