Merhaba,
30.07.2019 tarih ve 30847 sayılı Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik kapsamında çevre yönetim birimi kurmak için en az iki kişi lazım. Çevre Yönetim Birimi kurma şartı aşağıda yer almaktadır:
Yeterlik belgesi başvuru şartları
MADDE 6 – (1) Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi;
a) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunlarına ve çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında lisansüstü eğitim almış olanlara, mezuniyet belgeleri ile başvuru yapmaları halinde verilir.
b) En az dört yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının; çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre izin ve lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler uyarınca en az beş yıl çalışmış olanlara, durumlarını belgelendirerek başvuru yapmaları halinde, çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için verilir.
c) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veterinerlik fakültelerinden mezun olanlardan, Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler konusunda eğitime katılarak, düzenlenecek sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara, başvuru yapmaları halinde çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için verilir.
(2) Çevre yönetim birimi yeterlik belgesi; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 veya ek-2 listesinde yer alan işletmelerin bünyesinde kurulan, sürekli istihdam edilmek üzere en az iki personelden oluşan ve bu personellerden en az birinin bu maddenin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi uyarınca belgelendirildiği ve diğerinin ise çevre ile ilgili en az üç yıllık mesleki tecrübeyi haiz olduğu birimlere, başvuru yapmaları halinde verilir.
Çevre Yönetim Birimi kurduktan sonra hizmet vereceğiniz tesisi kendi üstünüze veya diğer çevre mühendisi arkadaşın üzerine atama yapmanız gerekmektedir. Ek-1 kapsamında yer alan tesisler 2 puan olup 8 tesise bakabilirsiniz. Ek-2 kapsamında yer alan tesisler 1 puan olup 16 tesise bakabilirsiniz. Yani 16 puan eşdeğer tesise bakma yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Bir de şunu hatırlatmakta fayda var; tesis bünyesinde çalışan çevre mühendisleri çevre yönetim birimi kurduğu zaman aynı vergi numarasına sahip işletmelere bakabilirler. Örnek veriyorum; A Çimento firmasının çevre yönetim biriminde çalışan 2 tane çevre mühendisi var. Bu firmanın aynı vergi numarasına sahip şubesi bulunmaktadır. Bu iki çevre mühendisi A Çimento firmasının şubesine bakabilir (Bu A Çimento firmasının başka şehirde şubesi varsa ve aynı vergi numarasına sahipse bile bakabilir)
Çevre yönetim birimi kuran tesislerin çevre danışmanlık hizmeti almasına gerek yoktur. Aynı yönetmeliğin ilgili maddesini paylaşıyorum;
Çevre yönetimi hizmeti alma şartları
MADDE 5 – (1) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
(2) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-2 listesinde yer alan işletmeler; bir çevre görevlisini veya çevre mühendisini sürekli istihdam etmek veya çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
Diyeceklerim bu kadar. Yine takıldığınız nokta olursa ben ve diğer arkadaşlar yardımcı oluruz.