@Mustafa Bolat Allah kısmet ederse beraber gidelim kardeşim ben dönüş yapalı 2,5 yıl civarı oldu, seve seve
@mcelebi Asıl olan sizin bahsettiğiniz durum, yani ülkeme ne katabilirim. Tamamen sizinle aynı görüşe sahibim, ama gelin birlikte benim mezun olduktan sonraki dönemime bir göz atalım. Bu süreç mezun olduğum tarih itibariyle şuan dahil yaklaşık 1,5 yıl civarı.
Bu mesleği okumaya başladığım ilk andan itibaren mesleğimi kabullenmiş birisi olarak her anlamda kendimi geliştirmeye çalıştım. Önce kendime ne katabilrim daha sonra kendime kattıklarımla yaptığım mesleğe ne katabilirim daha sonra insanlara ne katabilirim ve en son ülkeme ne katabilirim zihniyetiyle hareket edebilmek için uğraştım. Örneğin sorduğunuz sorulara cevap olarak;
İngilizcem var, askerlik y.lisans yaptığım için yok, AutoCAD var, ArcGIS var, çalışmak istediğim sektörle ilgili bilgim var vs. dahasını yazmıyorum. Bunların içerisinde bende eksik olan asıl şey ne biliyor musun? Amcam yok, dayım yok, falancılardan değilim, ötekilerden değilim vs. Mezun olduktan sonra özel ve kamu kurumları dahil bulunduğum il sınırları içerisinde (il-ilçe dahil) gitmediğim kurum/kuruluş kalmadı. Niteliklerimi anlatan cv'yi dikkate dahi almadılar (bir kaç kurum hariç.) Nerdeyse hemen hepsinde aynı soru soruldu "kimlerdensin?" , "birisinin referansı ile mi geldin?" Abartmıyorum inanın. Bizim ülkemizde iş hak edene yada layık olana değil, ahbablarla olan ilişkilerin derecesine göre verilir. Devletin ve ne yazık ki özel sektörün büyük kısmında bu böyle (en azından benim gittiğim yerlerde böyle oldu). Diyeceksiniz ki şehir dışında çalışın. Velev ki çıktım gittim İstanbula verdikleri maaş ne kadar siz söyleyin? Asgari ücret yada biraz fazlası. Benim gibi birisi için sıfırdan bir şehir demek temel barınma giderleri demek. İstanbul şartlarında aldığımız o ücret ne kadar yetecek? Ankara, İzmir, Kocaeli vs nereden bakarsanız bakın bu aynı şekilde. Benim daha kendime yararım yokken ülkeme neyi nasıl katabilirim? Ülkemdeki sistem beni mezun olduktan 1,5 yıl sonra bile işsiz kalmaya (kendi mesleğimle alakalı) itiyor. Hal böyle olunca insan kendisine mantıklı gelen başka çıkış yolları arıyor. Ülkeme ne katabilirim cümlesi güzel ama teoride. İnanın pratikte benim gibi binlerce meslektaşlarımız var. Bu durum benim uzun zamandır tabiri caizse kanayan yaram, bu nedenle biraz fazla uzattığımında farkındayım. Bahsettiklerimin dahası da var ama fazla da girip baymak istemiyorum