• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği için en uygun ülke

@emin2

Google translate ile evet yazılabilir. Çevre mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi vs. kendinize önce mühendis olarak bakın ve ona göre geliştirin her girilen sektörde mühendisin eli vardır. o yüzden çevre mühendisliği sektörü diye kendinizi kısıtlamayın bunlar naçizane benim düşüncelerim. Diğer tüm arkadaşların düşüncelerine saygım sonsuz.
 
@Mustafa Bolat Allah kısmet ederse beraber gidelim kardeşim ben dönüş yapalı 2,5 yıl civarı oldu, seve seve :)
@mcelebi Asıl olan sizin bahsettiğiniz durum, yani ülkeme ne katabilirim. Tamamen sizinle aynı görüşe sahibim, ama gelin birlikte benim mezun olduktan sonraki dönemime bir göz atalım. Bu süreç mezun olduğum tarih itibariyle şuan dahil yaklaşık 1,5 yıl civarı.
Bu mesleği okumaya başladığım ilk andan itibaren mesleğimi kabullenmiş birisi olarak her anlamda kendimi geliştirmeye çalıştım. Önce kendime ne katabilrim daha sonra kendime kattıklarımla yaptığım mesleğe ne katabilirim daha sonra insanlara ne katabilirim ve en son ülkeme ne katabilirim zihniyetiyle hareket edebilmek için uğraştım. Örneğin sorduğunuz sorulara cevap olarak;
İngilizcem var, askerlik y.lisans yaptığım için yok, AutoCAD var, ArcGIS var, çalışmak istediğim sektörle ilgili bilgim var vs. dahasını yazmıyorum. Bunların içerisinde bende eksik olan asıl şey ne biliyor musun? Amcam yok, dayım yok, falancılardan değilim, ötekilerden değilim vs. Mezun olduktan sonra özel ve kamu kurumları dahil bulunduğum il sınırları içerisinde (il-ilçe dahil) gitmediğim kurum/kuruluş kalmadı. Niteliklerimi anlatan cv'yi dikkate dahi almadılar (bir kaç kurum hariç.) Nerdeyse hemen hepsinde aynı soru soruldu "kimlerdensin?" , "birisinin referansı ile mi geldin?" Abartmıyorum inanın. Bizim ülkemizde iş hak edene yada layık olana değil, ahbablarla olan ilişkilerin derecesine göre verilir. Devletin ve ne yazık ki özel sektörün büyük kısmında bu böyle (en azından benim gittiğim yerlerde böyle oldu). Diyeceksiniz ki şehir dışında çalışın. Velev ki çıktım gittim İstanbula verdikleri maaş ne kadar siz söyleyin? Asgari ücret yada biraz fazlası. Benim gibi birisi için sıfırdan bir şehir demek temel barınma giderleri demek. İstanbul şartlarında aldığımız o ücret ne kadar yetecek? Ankara, İzmir, Kocaeli vs nereden bakarsanız bakın bu aynı şekilde. Benim daha kendime yararım yokken ülkeme neyi nasıl katabilirim? Ülkemdeki sistem beni mezun olduktan 1,5 yıl sonra bile işsiz kalmaya (kendi mesleğimle alakalı) itiyor. Hal böyle olunca insan kendisine mantıklı gelen başka çıkış yolları arıyor. Ülkeme ne katabilirim cümlesi güzel ama teoride. İnanın pratikte benim gibi binlerce meslektaşlarımız var. Bu durum benim uzun zamandır tabiri caizse kanayan yaram, bu nedenle biraz fazla uzattığımında farkındayım. Bahsettiklerimin dahası da var ama fazla da girip baymak istemiyorum :)
 
@Salih Sancar Tural dediklerinizde haklılık payınız var bu durumdan bende hoşnut değil öncelikle onu söyleyeyim. Bende kendimden bahsedeyim. Okurken bir yere iş kur ile girdim 6 ay asgari ücretle çalıştım sadece sağlık sigortası yatıyordu. Yol yemek, ev kirası osu busu üniversite harcı kıt kanaat geçiniyordum üstelik şehir dışında, daha sonra azmettim çok çalıştım ve daha okulum bitmeden kadro teklifi aldım. yani birazda burda demek istediğim bir yerden başlamak ve orda azmetmek neresi olursa nerden nasıl bir kapı açılacak bilinmez. Kısmet birazda evet sizlerde haklısınız bir çok meslektaşımız bu durumdan mustarip keşke hepsinin iştediği işler olsa ama zaman ve sabırla. Bu şekilde yakınarak birazda kendilerini doldurur ve zarar veririler diye düşünüyorum sonuç olarak her şeyde bir hayır vardır. Sizde inşallah en kısa zamanda gönlünüze göre bir iş bulursunuz :)
 
mezun sayısından çok daha az iş arzı var. niye Kendinizi bu kadar zorluyorsunuz? bulabildiniz herhangi bir işte çalışacaksınız. YÖK-Devlet planlaması böyle. bazıları bunu kuvvetle savunuyor, yani üniversite mezunumuz daha çok olmalı, ama kendi dalında çalışmayabilir diyor
 
Merhaba Büşra hn
hangi okulda erasmus yaptınız ? Şimdi ITU de 1. Sınıftayım
ama seneye gitmek istiyorum bölüm mü değiştirsem bu bölümde kalsam mı karar veremiyorum .
forumda okuduklarım bu bizim ülkde iş bulmak o kadar da kolay değil gibi görünüyor ? ne dersiniz ?
 
@Sibel Aydemir Size tavsiyem, eğer bu bölümde devam etmek istiyorsanız mezun olduktan sonra kurumsal firmalar, fabrikalara girmeye çalışın. çünkü kurumsal firmalarda çevre mühendisliğine ister istemez önem veriyorlar. maaşlarıda kurumsal olmayan firmalara göre daha yüksek oluyor. ama en azından ingilizce öğrenin. yoksa kurumsal firmalara girmeniz zor.
Ben şuanda aksaray üniversitesinde 4. sınıf çevre mühendisliği öğrencisiyim. Aksaray üniversitesinin 2018-2019 döneminde (yani bu sene) başlatmış olduğu ortak eğitim adında bir program var. Bu program kapsamında Aksaray da yeni kurulan Brisa Bridgestone fabrikasında 4. sınıf boyunca tam zamanlı olarak staj yapıyorum. Ve bana mezun olmadan çok şey kattı. Bu yüzden kurumsal bir firmaya girmeye çalışın derim.
 
Uzak doğu ülkelerinde bu tip meslekler daha iyi ve ön planda diye biliyorum. Ama bence forumda Türkiye'den çekip gitmek isimli başlık eksik. Biri el atsa da açılsa bari. Orada böyle şeyler daha iyi yazılır sanırım.
 
@Sefa ÜN Aksaraylı arkadaşım inşallah hakkında hayırlısı olur bende oradan mezunum yakın zamanda 2017 mezunuyum hocaların kıymetini bil ilerisi icin kariyerin icin fırsatlar doğabiliyor , staj yaptığın yer de çevre mühendisi varsa onun yanında kendini geliştir :harika:
 
Bu konunun cevabı tabi ki de; ileri demokrasi sahibi, eğitim düzeyi yüksek ülkeler... Şimdi diyeceksiniz ne alaka ama. Şöyle açıklayayım:

İleri demokrasi anacak eğitim düzeyi çok yüksek ülkelerde olur, eğitim düzeyi yüksekliği de iyi eğitim sisteminden geçer. İyi eğitim sistemi ile ancak halk dediğimiz yapıyı oluşturan kişilerde "çevre bilinci" gerçekten bilinç halini almış, özümsenmiş olur. Günlük siyasi ve bir takım çekişmelerin sloganı olmaktan çıkmış olur.

Gerçek bir çevre bilinci de; sistem içinde iyi yetişmiş, proaktif davranabilen ve yaptığı işi sadece maaşı için değil de sosyal sorumluluk kapsamında çevre hizmeti olarak gören ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ihtiyacını doğurur ki, bizler de o ülkede gerçek değerimizi bulmuş mutlu, huzurlu mühendisler oluruz.

Saygılar :)
 
Üst