Danışmanlık sektöründe çalışıyorum. gözüme çarpan sorunlar şöyledir.
1. öncelikle Bakanlığımızdan tutun da il müdürlükleri, belediyenin temizlik işleri, çevre koruma müd. gibi ilgil tüm kurumlarının biz çevre mühendislerini sanki ellerinden bir ihaleyi almışız edasıyla olan yaklaşımları. (bu kurumlar içinde pırlanta değerinde olan insanlarda var onları bu söylemin dışında tutuyorum)
2. danışmanlar ve kurumlar arasında koordineli bir çalışmanın olmaması. kurumlardan gelen her görevlinin kendince yorumlar yapıp, yönetmeliğin bir orasından tutması bir burasından çekmesi sonucu danışmanı işveren önünde iş bilmez bir konuma düşürmesi
3. Danışmanın bir yasal denetçi gibi yansıtılması. Danışman sadece mevzuata göre yapılması gerekenleri işverene tebliğ eder. yapıp yapmamak onun sorumluluğundadır. mevzuata uyulmamasından dolayı Danışman zan altında bırakılmamalıdır. şayet bu şekilde olacaksa, danışmana ücreti işveren değil kimin adına denetliyorsa (burda bakanlık adına iş yapıyoruz) ondan
ücretini almalıdır. o halde cezayı da danışman kesebilmelidir.
4. danışman için belirtilen maksimum 16 işletme sayısı bazı işletmeler için çok azdır. örneğin yazlık site, balık çiftlikleri gibi işletmelerde büyük işletmelerde olduğu gibi bir yoğun iş olmuyor. danışmanlık firmaları için bu durum çok yetersiz kalıyor. EK 1 Ek 2 ye ilave Ek 3 olmalı.
5. danışmanlık firmaları sadece danışmanlık yaparak ayakta duramamaktadır. ücretlerde birlik yok. 100 tl gibi ücret alarak köydeki çobanın bir günlük yevmiyesine iş yapan mühendis kılıklı eşkıyalar var.
6. danışmanların üzerindeki korku prangası var. bu mu eksik şu mu eksik oldu. vay il çevre ne der, patron neder?
7. maalesef ki kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen çok meslektaşımız var. tecrübeye saygı göstermeyen, ben de bunu yaparım deyip iş verenini satan piyasayı aşağıya çeken meslektaşlarımız da var.
8. 7.maddedeki tecrübelerinden dolayı yeni mezunlara, fırsat vermekte çekinen işverenler de az değil.
aklıma gelenler klavyemden dökülenler. ama yine de işimi seviyorum. biz izin başarıyla alındığında, işletmeye bir mevzuatı tam anlamıyla yaptırdığımda, iş verenden denetimler sonrası bir teşekkür aldığımda vs vs... ama en hoşuma gideni de denetim yapan bir kamu görevlisinin bir konu hakkında bu olmamış dedikten sonra ona karşı zafer kazandığımda büyük bir haz duyuyorum.
bir de işletmeden o ay ki danışmanlık ücretini aldığımda da çok mutlu oluyorum....