• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Genel Çevre mühendislerinin sektörel olarak sıkıntıları

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Sayın meslektaşlarım,

Her birimiz çeşitli sektörlerde çalışıyor ve birçok sıkıntı ile yüzleşiyoruz. İlgili kişilerinde yoluna ışık tutması açısından herkesten çalıştığı sektörde yaşadığı sıkıntıları yazmasını rica ediyorum.

Arıtma sektöründe,
Atık yönetiminde,
Danışmanlık sektöründe,
Geri dönüşüm sektöründe
ve adını sayamadığım tüm diğer sektörlerde çalışan meslektaşlarım

Lütfen hepiniz karşılaştığınız problemleri yazınız. Büyük yada küçük demeyin yada yazsakta birşey değişmeyecek diye düşünmeyin ve hepiniz sıkıntılarınızı yazınız.
 
Öncelikli olarak sadece çevre mühendisliği değil çoğu mesleğin(mesleğimizin durumu daha vahim tabi ki) ülkemizde maalesef olması gerektiği yerde olmaması, değerini bulamaması ön sıkıntımız.
-yaşadığım/yaşadığımız sıkıntıları da 3 başlıkta detaylandırmaya çalıştım( konuya hassasiyeti olanları tenzih ettiğimi başta belirtmek isterim)

(işveren, işletme sorumlusu)
- işletme yetkililerine sunulan doğru projelerin her zaman masraflı ve zaman kaybı görülmesi, günü kurtaracak proje arayışında olmaları
- çevre olgusunu bürokrasiden/ yetkili kurumlarla yapılacak yazışmalardan öte görülmeyişi.

(yetkili kurum)
- işletmede oluşan tespit edilen olumsuzlukta işletmeye neden bu işi yapmadınız sorusu yerine, çevre görevlisine bunu söylediniz mi yaklaşımı

(çevresel hizmetler boyutu)
- son olarak bu sektörde emek veren arkadaşlarımızın (laboratuvarından geri kazanım firmasına danışmanlık firmasından yetkili kurumda çalışanına) profesyonellikten uzak çalışma prensibini benimsemiş olmasıdır.

yukarıdaki başlıklara karşılaştığım ve karşılaştığınızı düşündüğüm örnekler vermek istiyorum

-sayın yetkili işletmenize tehlikeli atık deposu yaptırmanız gerekiyor özellikleri şöyle şöyle olması gerekiyor.
cevap: ben şu köşede bir yer var orayı çevirsem olmaz mı(kafasında olan kümesi dizayn etmek ve olursa yolu düşerse atıkları oraya tıkıştırmak)
-yetkili kuruma sunulan dilekçelerin bazen 2 aya bulan cevapsızlık durumu.
-verdiğimiz numunenin analiz sonucunu 1 ayda alamamak.
-geri kazanım firmasının lojistiğinin neredeyse 1 şoför tarafından yönetilmesi.
 
Bence mesleğimizdeki en önemli sorun, mezun öğrenciye karşın iş alanlarının az olması, Ülkemizdeki her üniversitede Çevre Müh. var ve en az 30-40 mezun veriyor ve yıllar geçtikçe işsiz mühendis sayımız artıyor, üstüne belge çalıştırma odaklı bir meslek haline getirilmiş olmamız ve üzerine de adam kayırıcılık, torpil, Memleketçilik vs eklenince sıkıntıdan bomba gibi patlayacak bir meslek olduk...
 
Danışmanlık sektöründe çalışıyorum. gözüme çarpan sorunlar şöyledir.
1. öncelikle Bakanlığımızdan tutun da il müdürlükleri, belediyenin temizlik işleri, çevre koruma müd. gibi ilgil tüm kurumlarının biz çevre mühendislerini sanki ellerinden bir ihaleyi almışız edasıyla olan yaklaşımları. (bu kurumlar içinde pırlanta değerinde olan insanlarda var onları bu söylemin dışında tutuyorum)
2. danışmanlar ve kurumlar arasında koordineli bir çalışmanın olmaması. kurumlardan gelen her görevlinin kendince yorumlar yapıp, yönetmeliğin bir orasından tutması bir burasından çekmesi sonucu danışmanı işveren önünde iş bilmez bir konuma düşürmesi
3. Danışmanın bir yasal denetçi gibi yansıtılması. Danışman sadece mevzuata göre yapılması gerekenleri işverene tebliğ eder. yapıp yapmamak onun sorumluluğundadır. mevzuata uyulmamasından dolayı Danışman zan altında bırakılmamalıdır. şayet bu şekilde olacaksa, danışmana ücreti işveren değil kimin adına denetliyorsa (burda bakanlık adına iş yapıyoruz) ondan
ücretini almalıdır. o halde cezayı da danışman kesebilmelidir.
4. danışman için belirtilen maksimum 16 işletme sayısı bazı işletmeler için çok azdır. örneğin yazlık site, balık çiftlikleri gibi işletmelerde büyük işletmelerde olduğu gibi bir yoğun iş olmuyor. danışmanlık firmaları için bu durum çok yetersiz kalıyor. EK 1 Ek 2 ye ilave Ek 3 olmalı.
5. danışmanlık firmaları sadece danışmanlık yaparak ayakta duramamaktadır. ücretlerde birlik yok. 100 tl gibi ücret alarak köydeki çobanın bir günlük yevmiyesine iş yapan mühendis kılıklı eşkıyalar var.
6. danışmanların üzerindeki korku prangası var. bu mu eksik şu mu eksik oldu. vay il çevre ne der, patron neder?
7. maalesef ki kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen çok meslektaşımız var. tecrübeye saygı göstermeyen, ben de bunu yaparım deyip iş verenini satan piyasayı aşağıya çeken meslektaşlarımız da var.
8. 7.maddedeki tecrübelerinden dolayı yeni mezunlara, fırsat vermekte çekinen işverenler de az değil.
aklıma gelenler klavyemden dökülenler. ama yine de işimi seviyorum. biz izin başarıyla alındığında, işletmeye bir mevzuatı tam anlamıyla yaptırdığımda, iş verenden denetimler sonrası bir teşekkür aldığımda vs vs... ama en hoşuma gideni de denetim yapan bir kamu görevlisinin bir konu hakkında bu olmamış dedikten sonra ona karşı zafer kazandığımda büyük bir haz duyuyorum. :)
bir de işletmeden o ay ki danışmanlık ücretini aldığımda da çok mutlu oluyorum....:D
 
Benim de en çok yaşadığım sorun mevzuatın yoruma açık olmasından dolayı yaşanan sorunlar. Doğru uygulama konusunda il müdürlüğünden yardım istendiğinde de yönetmelik açık siz yorumlayacaksınız diyorlar. Ve özetlemek gerekirse bizim siyah diye yorumladığımızı başkası beyaz diye yorumlayabiliyor ve il müdürlüğünden çıkıp biri de arkadaşlar onun doğrusu şudur diyemiyor. Kesinlikle yol gösterici değiller, ama denetime geldiklerinde her şeyi eksiksiz süper biliyormuş gibi davranıyorlar. Kamudaki meslektaşlarımızla özeldekiler olarak daha koordineli çalışılmalı. Sonuçta biz de işverene yönetmelikler doğrultusunda bir şeyler yaptırmaya çalışıyoruz ama sanki biz de bilerek bir şeyleri yapmıyormuşuz gibi davranmaları bana kalırsa haksızlık oluyor.
 
geri dönüşüm sektöründe çalışıyorum. en önemli sorunum. il çevre müdürlükleri olsun belediye personelleri olsun vasıfsız eleman gibi çalışıyorlar. kimse bir sorumluluk almak istemıyor. zaten her işi özel sektör çalışanı yapıyor ne yardımcı oluyorlar ne başka şey.
işleri hızlı,zamanında yapmıyorlar. 2014-2013 yılındaki bir iş pat diye önüme çıkıyor. Allahtan her işi kanıtlı çalışıyorum da kendimi kurtarıyorum:D
 
Bu meslekte 1 yıl çalıştım danışman olarak görev yaptım. Bu danışmanlık firmalarının ilk önce kendlerini bi revize etmesi gerektiğini düşünmekteyim çünkü köle gibi görmeleri en büyük sıkıntı ikinci olarak çevre il müdürlüklerinde muhattap bulamamak sıkıntı, çevre mühendisi değilmiş gibi herşeyi danışmanlıklara yıkmaları ayrı bir sıkıntı.. Düşük ücrete saatlerce çalışmak ayrı bi sıkıntı.. Şuanda çevre mühendisliği yapmıyorum ISG uzmanlığı yapıyorum gayet mutluyum en azından emeğimin değerini aldığımı düşünüyorum.. Çevre mühendisleri ne yazıkki köle ve vasıfsız eleman olarak görülüyor ne kadar acıdır ki...
 
En büyük sorun Kamu ve Özel sektörde Çevre Mühendislerinin işlerini İnşaat, Jeoloji, Makine, Ziraat,Maden Mühendislerine yaptırmalarıdır. İşin garip tarafı; hiçbir şekilde eğitimini almamış bu meslek gruplarının çoğunluk tarafından ve kanunlar tarafından işin uzmanlık alanı olarak görülmesidir. Tabi bu çarpıklığın sebebi; Çevre Mühendislerinin sorunları dışında herşeyle uğraşmayı kendine misyon edinmiş mesleki dernek ve kuruluşlarımızdır.
 
Cevapları okudukça strese giriyorum.Seneye mezun olucam.Okulda sadece teoriye yönelik meslek öğreniyorsun.Öğrendiğimiz hiçbirşey kalıcı değil.Ben anlamıyorum biraz akıl fikir verir misiniz? 3.sınıftayım iş bulamayacağım diye stres oldum.
 
@mervetok 3. sınıfta bende strese girdim ve o zamandan iş aramaya başladım. stajer olarak bir firma aldı beni. yeter ki iş öğreneyim dedim. 4.sınıf sonuna kadar 1,5 yıl yaklasık iş öğrenecektim ve acemeliği birazda olsa atlatacağımı düşündüm. şu an 6 yıldır aynı yerde özel sektörde çalışmaktayım. okulda öğrendiğim hiç bir bilgiyi kullanmadım. zaten lazım oldukça açıp bakıyorum araştırıyorum sonucu buluyorum. formul deseniz aynı şekilde hatta daha pratiklerini buldum.:) dersleri geçmeye bakın. iş hayatı ve okul hayatı çok farklı. mesleğimiz ne yazık ki gerçek değerini göremiyor. ne zaman görecek bende bekliyorum. 6 yıl önce de geleceğin mesleği idi hala geleceğin mesleği inşallah o geleceği bizler görürüz.
 
mesleğin hak ettiği değeri görmemesi ile ilgili şeyler sanırım tüm mesleklerde var. Bu biraz da insana değer verilmemesi ve gelen geçenin mühendis olmasından kaynaklanıyor ("beğenmiyor musun güle güle bir kişilik iş ilanı açtın mı bin kişi başvuruyor" ya da maaşın artık yıldan yıla arta arta patronu rahatsız eder seviyeye gelir ekonomik daralma adı altında kapı dışarı edilirsin şeklinde yönetimsel yaklaşımlar)

değişken parametrelere yapılabilecek bir şey yok devletin anlayışlı olması gerekmiyor ama bu konuda senin bu değişkenliğe hazırlıklı olmuş olman gerek. Bu tasarım firmasının işi ucuza mal edip işi kapma çabasından biraz da. Firmalar da tabi kabarık sayılar görmek istemediğinden iş böyle yürüyor. Devlet sana sınır parametre koymuş ucu ucuna tutturmak yerine dalgalanmayı da göz önünde bulundurup çıkış parametrelerini limitin çok altında tutarak önlem almak normalde doğrudur. Bu konulara önem veren büyük firmalar bu şekilde yapar.

Günü kurtaracak proje peşinde koşarsa firma, o firma cezayı haketmiştir o zaman. Bu işlerin bir günde çözülmediği yüzyıllardır aşikar. Çözüm ürettiğini söyleyen firmalar da üç liralık iş yapacak 10-15 lira fiyat çekiyor. Firma kurumsal mı o zaman fiyat 20-25 lira oluyor. Tüccar kafasıyla iş yürümediğinden herkes zarar ediyor.

100 liraya iş yapan danışmanın yaptığı iş de verdiğin para kadar olduğu için er ya da geç tutunamaz. Yok adam 100 liraya senden iyi iş yapıyorsa senin fiyatında sorun var o zaman.

Bir şeyi de mutlaka unutmamak gerek. "SORUN OLMASAYDI MÜHENDİSE İHTİYAÇ DUYULMAZDI" herhangi biri de yapardı bu işleri. Ondan bu kadar da şikayetçi olmayın bindiğiniz dalı kesmeyin :)
 
Üst