• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi belgesi alınması işlemleri

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
21.11.2013 tarih ve 28828 sayılı Çevre Görevlisi Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik'te belirtilen, ilk kez çevre görevlisi belgesi alacak kişilere (çevre mühendisi hariç) eğitim ve sınav şartı getirilmiştir, bakanlıktan eğitim ve sınavlar ile ilgili duyuru zaman zaman yapılmaktadır. Çevre Mühendisi olup da Çevre Görevlisi belgesi alacaklar sadece eğitime katılmak zorundadır. Çevre Mühendisi olmayanlar ise Bakanlığın eğitimine katılıp sınavı en az 70 alarak geçmek zorundadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim GM'nin yayınladığı evraklara göre yapılması gereken işlemler aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Çevre Görevlisi Belgesi Alınması İşlemleri

1. Öncelikle başvuruda istenen belgeleri hazırlayıp bilgisayar ortamında hazır bulunduralım; (Kabul edilen dosya formatları: pdf, doc, xls, rtf, jpeg, jpg, png, gif) Ayrıca izin lisans portalını sorunsuz kullanmak istiyorsanız internet explorer 8 ve üzeri olması gerekmektedir.
  1. 1. Belge müracaatı elektronik olarak yapılacağından mobil imza veya elektronik imzanın temin edilmesi gerekmektedir.

    2.
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
    sayfasından e-imza/mobil imza, Java ve Internet Explorer 8.0 programları, müracaat yapılacak bilgisayara indirilmelidir.

    3. Sisteme,
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
    yazılım portalı üzerinden giriş yapılmalıdır.

    4. Öncelikle kullanıcı kaydı oluşturulmalıdır.

    a) “Çevre Görevlisi” butonunu seçerek müracaat yapılmalıdır.

    b) Bakanlık Çalışanları “Bakanlık Çevre Görevlisi” butonunu seçerek müracaat yapmalıdırlar.

    5. Kişi bilgileri bölümünde T.C. Kimlik Numarası sorgusu yapılarak bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır.

    6. Şayet diplomanızda yazılı olan soyadınız değişmiş ise, evlilik cüzdanınızda kızlık soyadınızı gösteren ilgili sayfayı veya üzerinde önceki soyadınız yazılıysa nüfus cüzdanınızın her iki tarafı kişi bilgileri kısmındaki ilgili bölüme yüklenmelidir.

    7. Eğitim bilgileri kısmına Mezuniyet Belgesi ile Çevre Görevlisi Aday Eğitimine Katılım Belgesi yüklenmelidir.

    8. Belge başvuru kısmından başvuru yaparak Banka Dekontu ve Fotoğrafınızı yükleyip başvuru tamamlanmalıdır.



    Not:

    I- Elektronik/mobil imza, müracaat yapan kişiye ait olmalıdır.

    II- Her belge yüklendikten sonra elektronik/mobil imza ile imzalanmalı ve kaydedilmelidir.

    III- Yüklenecek belgeler pdf formatında olmalı, 10 MB dan küçük olmalıdır.
Eskiden bankaya bakanlığın Kurumsal tahsilat hesabına 113 kodu ile çevre görevlisi belgesi ücreti veya çevre görevlisi belgesi yenileme ücreti diye yatırıyordu ancak şimdi bakanlık bunu değiştirdi. Lisans sisteminde istenen belgeleri yüklediğinizde sistem size bankaya para yatırmanız için referans kodu verecek onunla halkbankasına gideceksiniz.

2. Fatura talebinde bulunacak kişi/firma/kurum/kuruluşların bu formu doldurarak dekont ile birlikte Döner Sermaye işletmesi Müdürlüğünün 0.312.2874662 nolu faksına göndermeleri gerekmektedir.) Para yatıran kişi, kurum yada kuruluşların fatura talep edebilmeleri için bu Fatura Bilgi Formunu eksiksiz bir şekilde doldurup, ekli banka dekontu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Fatura bilgi formuna EKTEN ulaşabilirsiniz.

3. Tüm çevre görevlisi işlemlerinde kullanılmak üzere E-İmza yada Mobil İmza zorunluluğu bulunmaktadır. E-imza ve mobil imza tercihi kişinin kendi seçimine kalmıştır. E-imza ile mobil imza arasındaki en belirgin fark, mobil imzanın ekonomik açıdan daha cazip geldiği ama pratiklik bakımından da e-imza'nın daha cazip geldiğidir. Mobil imza hizmeti ilkemizde sadece Turkcell ve AVEA adlı firmalarda bulunmaktadır. Mobil İmzayı an itibariyle sadece Turkcell verebiliyor. AVEA daki bir problem nedeniyle mobil imza hizmeti aktif durumda değildir. Mobil İmza detaylı bilgi için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
/
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
tıklayıp ulaşabilirsiniz. E-İmza için detaylı bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ulaşabilirsiniz. E-imza hizmeti için Telekomünikasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş firmalar aşağıdaki gibidir;
  • TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş.
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş.(E-Tugra)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-Güven)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Burada kamu kurum kuruluşları için e-imza hizmetini TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi) vermektedir. Özel sektörde iseniz, diğer 3 firmadan birisinden e-imza hizmeti alabilirsiniz. E-imza hizmeti için ücret, ne kadar sürede alındığı, gereken evraklar vs. detaylı bilgiler için firmalarla görüşüp teklif isteyebilirsiniz. Size tavsiyem bütün firmalardan teklif alıp ona göre karar vermenizdir.

3. E-imza ya da mobil imza aldıktan sonra sisteme kayıt olmak için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
giriniz.

Buradan "Kullanıcı Kayıt" butonuna tıklayın.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/0a-jpg.1479/

Sonra "Çevre Görevlisi" butonuna tıklayın, normal bir forum sitesine kayıt olur gibi formu doldurun. Mail adresinizle iletişime geçilecektir, mail adresinizi doğru yazdığınıza emin olun.

0b.jpg

Formu doldurduktan sonra "Kayıt Ol" dediğinizde sizden e-imza yada mobil imzanızla imzalamanızı isteyecektir. Hangisi mevcutsa onu tıklayarak imzalama işleminizi yaparak sisteme kaydınız yapılacaktır.

4. Kişi Bilgileri menüsü altında Kimlik, Meslek, Eğitim ve Sertifika Bilgileri sayfaları vardır. Kimlik Bilgileri sayfasında TC Kimlik No girilip, Ara tuşuna basıldığında kayıtlı olan kimlik bilgileri Mernis Sisteminden otomatik olarak çekilir. Eksik kalan kutucuklardaki tüm bilgiler doldurulmalıdır. Eğer Ara tuşuna basıldığında kimlik bilgileri otomatik olarak yüklenmezse, tüm bilgiler doğru ve eksiksiz şekilde elle girilmelidir.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/1-jpg.1474/

Tüm bilgiler doldurulduktan sonra KAYDET deyip 5. aşamaya geçin.

5. Eğitim Bilgileri sayfasında sırasıyla Eğitim Durumu, Okul, Bölüm ve Mezuniyet Yılı seçilir. Diploma ya da Çıkış Belgesi "Gözat"a tıklayarak eklenir. "Kaydet"e tıklanır.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/3-jpg.1475/

Ve e-imza/mobil imza yardımıyla eklediğiniz belgeyi imzaladıktan sonra "Kaydet" deyip çıkın ve 6. Aşamaya geçin.

6. Sertifika Bilgileri, Kişinin çevre ile ilgili almış olduğu sertifikalar arasında Gürültü B veya B1 sertifikaları varsa Sertifika Bilgileri sayfasında yüklemelidir. Alınan bir sertifika yoksa, bu sayfa boş bırakılmalıdır. Bu adımda da eklerseniz, e-imza/mobil imzayla imzalayıp "kaydet" deyip 7. aşamaya geçin

4a.jpg

7. Ve geldik finale.. Belge Başvurusu'na gelin. Belge Adı olarak, "Çevre Görevlisi Belgesi"ni tıklayın. Başvuru yap deyin. Sonrasında;

* Dekont "Gözat" ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.
* Fotoğraf "Gözat" ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/4-jpg.1478/

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/5-jpg.1477/

Kaydet deyin. Şayet tüm işlemleri eksiksiz yaptıysanız "Başvuru Durumu" olarak "Değerlendirmede" ya da "Beklemede" yazması gerekmektedir. Belgeniz onaylandığında "Başvuru Durumu" olarak "Kabul edildi" yazacaktır ve aşağıdaki resimdeki gibi Belge kısmından "Çevre Görevlisi Belgesi"ne ulaşabilirsiniz. Java ile ilgili problem yaşayanlar ayrıca imzaya zaman damgası alınamadı hatası ile karşılaşanlar aşağıdaki adımları izleyebilirler. Bilgisayarınızın denetim masasından açılarak java tıklayın, kontrol panel kısmından.

+ ADVANCE başlığı altında,
+ SECURİTY kısmının altında,
+ MİXED CODE kısmının altındaki,
+ DİSABLE VERİFİCATİON butonu tıklanmalıdır..
+ Kaydedip bi daha deneyin

Hattı üstüne geçirmeden başkasının üstüne kayıtlı telefon hattı ile mobil imza alabilirsiniz. Ancak hat sahibinin başvuru esnasında sizin yanınızda olmalı ve yazılı olarak beyan etmelidir.


İletişim için Tel: 0312 410 15050
E-posta: [email protected]

Saygılarımızla,
CevreMuhendisleri.net
Güncelleme : 19.02.2018
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37.2 KB · Görüntüleme: 43,947
  • 3.jpg
    3.jpg
    36.8 KB · Görüntüleme: 43,309
  • 5.jpg
    5.jpg
    42.6 KB · Görüntüleme: 43,129
  • 4.jpg
    4.jpg
    37.3 KB · Görüntüleme: 43,139
  • 0a.jpg
    0a.jpg
    22.5 KB · Görüntüleme: 43,386
  • FATURA BILGI FORMU2016.docx
    21.9 KB · Görüntüleme: 49
  • CG_Belgesi_Basvuru_Yardim_Modulu10022017.docx
    1.3 MB · Görüntüleme: 53
  • CG_Belgesi_Muracaatinda_Dikkat_Edilmesi_Gerekenler(1).docx
    14.3 KB · Görüntüleme: 38
@mkibaroglu
inş iptal olur.iş gircem ancak belge olmadığı bekliyorum öle. bakanlığın neden çıkardığınıda sana şöyle açıklayım: bakanlık üniversitelere yazı yazmış. demişki yönetmelikler çevre kanunlarla, danışman firmalarda ve bakanlıkça çevre mevzuatları nasıl işleniyor kapsamlı bir şekilde ders olarak gösterin diye. ama üniversitelerde bu dersler verilmiyor maalesef.( belki veren vardır bır kac tane tam bılmıyorum) üniversitede gördüğümüz dersle özelde yaptığımız iş çok farklı.hatta bakanlık diyo ki sınava sokuyoruz kimya fizik mezunları çevre mühlerden daha yüksek puan alıyor diyo. hakda veriyorum yanı
 
Üniversitede gördüğümüz dersler ile özelde/kamuda yaptığımız işler çok da farklı değil bence. Sadece mezun olduğumuzda neyi ne kadar bildiğimizin farkında olamıyoruz ve hangi bilgiyi nerede kullanacağımızın ayrımını yapamıyoruz. Durum böyle olunca bir kimya mezunu ile bizlerin kavrama hızı aynı olmayacaktır. Bu anlamda sadece çevre mühendisliği mesleğini bu bölümü okumuş insanların yapması gerekir. Ben gidip sabun yapmaya kalkıyor muyum? Hayır. O zaman kimyacı arkadaş da gelip benim mesleğime göz dikmesin.

Okulda mevzuat eğitimi olmamasına bende karşıyım. Bazı üniversitelerde var, bazılarında da seçmeli dersler sayesinde var.) Fakat bu eğitimin her okulda olmamasını da anlayabilirim. Mevzuat temele dayalı ve değişken olduğu için bu dersleri verebilecek hocaların da bu açıdan donanımlı olması gerekir. Her üniversitede de bunu sağlayacak eğitim görevlileri olmayabilir..
 
@İpekszksn
Bakanlık okullarda mevzuat dersi yok diye çevre mühendislerini mevzuattan sınav yapıyor ama bakanlığın İpek hanımın da dediği gibi mevzuat değişken. O zaman bakanlığın verdiği çevre görevlisi eğitimlerinde de mevzuatlar değişip duracaktır. O zaman Bakanlığın savunduğu görüş çürüyor bence.Okullarda verilecekse mevzuat dersi o zamanki yürürlükte olan kanun, yönetmelik veya tebliğlerden oluşur.Bundan sonraki mevzuattaki değişiklikler öğrenci olan veya mezun olan çevre mühendislerinin takibine kalmış. Zaten hocalarımızın eğitim hayatında dediği bir konu var "Kendini geliştirmezsen bu sistemde kaybolursun"
 
@İpekszksn

ben bu dediğinize katılmıyorum. hukukta her gün yeni değişiklikler oluyor .sizin mantıkta gidersek hukuk dersleri verilmesine gerek olmaz nasılsa hergün bir değişikliğe gidiliyor gibi bişi olur. ayrıca cevre belgesı için 6 gün eğitim alıyolar. ondan sonra bu işi yapıyor ve yönetmelik falan bir sürü değişiklik oluyor. yani demek istediğim temel olan şeyleri vermen gerekir. değişiklikler oluyorsa bunu mezun olan kişinin takip etmesi gerekir. işimiz bu sonuçta. okularda bu konuda eğitimli kişi olmayabilir. ama yok diyede dersler verilmemezlik yapılmamalı. bunu bir şekilde çözmemiz lazım yoksa okullarda ki hocalar değil okullarda mezun olan kişiler mağdur oluyor.sonra diyoruz ki belge nerden çıktı sınav var eğitimi var. ee bakanlıkta dilekçe yazmasını bile bilmeyen insanlarla uğraşmak istemiyor.. görevi o değil. bakanlığa gidip ben bunu nasıl yapacam diye soran bir sürü insan varmış.adamlarda alın eğitiminizi ben sizle mi uğraşcam diyo. üniversitelerde su arıtımı katı atık bertarafı gibi 4 yıl eğitim görüyoruz ancak bu işlerle uğraşan kaç tane mezun var?
 
Bir tek cevre hukuku var yonetmeliklerle tam anlamiyla ilgili. Bu arada benim cok dikkatimi cekti bu siralar diger derslerde de hatta secmelilerde de ilgili yonetmeliklere bol bol atif yapilmakta o kadar da ilgisiz bir egitim yok. Yani gecen yildan bu yana ozellikle bir egilim var bu konuda. En azindan benim buldugum okulda durum boyle. Bu arada sizin deyiminize gore dilekce bile yazmayan adam nasil muhendis olabiliyor o da ayri bir konu.

Bir tek cevre hukuku var yonetmeliklerle tam anlamiyla ilgili. Bu arada benim cok dikkatimi cekti bu siralar diger derslerde de hatta secmelilerde de ilgili yonetmeliklere bol bol atif yapilmakta o kadar da ilgisiz bir egitim yok. Yani gecen yildan bu yana ozellikle bir egilim var bu konuda. En azindan benim buldugum okulda durum boyle. Bu arada sizin deyiminize gore dilekce bile yazmayan adam nasil muhendis olabiliyor o da ayri bir konu.
 
@Sedat Mert
Çoğu eğitim görevlisi sadece kendi alanını ilgilendiren yönetmeliklerden haberdar. Yönetmeliğin güncelliğini takip etmek önemli değil, okuduğunuzu da anlamanız gerekir. Okullarda seçmeli derslerde yönetmeliklerle ilgili temel bilgileri veriyorlar zaten. Mezun olduğunda çevre kanunundan haberi olmayan var mıdır acaba? Yönetmeliklerin nasıl güncellikleri takip edebileceğinizi de gösteriyor hocalar. Bu sebeple gerisi sizin ilgi ve alakanıza kalmış.. Yönetmelik takip etmeyi herkes öğrenir, ama bizlerin okulda öğrendiklerini 3günlük eğitimde kimse kimseye 4yıllık eğitimi sıkıştırıp veremez.. Bu eğitimden çıkan adamdan da hayır mayır gelmez :) Eğitim başlı başına zırvalık zaten..
 
@İpekszksn

ben bu eğitimi, belgeyi falan savunmuyorum.bende çevre mühendisiyim ve mezun olmama rağmen belgem yok diye işe giremiyorum.
ben bu belgeye niye gerek var diye sorduğumda verdikleri cevap alınması gereken bu eğitimin verilmediği için dediler. 4 günlük eğitimle bu sorunu çözülebildiklerini düşünüyolar demek ki (çünkü 4 gün diye kendileri belirlemiş) o zaman bunu üniversitelerde düzgün bir şekilde yapılsın sonra da densin ki bakın biz yapıyoruz buna gerek yok. şimdi ben üniversitelerde çevre müh bölümü için hangi dersleri verildiğini bilmiyorum bunu araştırmadım ama benim okuduğum üniversitede bu konuda ciddi sorun vardı. siz kendiniz dediniz bu dersi verebilcek düzeyde kaliteli eğitmenler yok diye. yani böyle genellemeler yapılınca üniversitelerde sıkıntı olduğu anlamı çıkıyor. ve olay sadece yönetmeliği ezberle geç değil.bu yönetmelikleri kapsamlı şekilde öğrenilip burokratik işlemlerde nasıl uygulancağını gösteriyolar galiba. (yani eğitimde tam olarak neler öğretildiğinide bilmiyorum ama konuşmalardan anladığım bu)
 
Selamlar arkadaslar.yonetmelik ile ilgili bir haber varmis sanirim..su an internette kisa sure kalabilecegim icin okuma sansim yok..sonuc olarak gectigimiz yazmezun olupbelge alamamis bircev.muh olarak belgeyi nasil alacagim..yeni yonetmelige gore egitim ve sinavagirecek miyim
 
Tesekkur ederim can bey. Ben de su an okuyabildim..peki acaba egitimlerrin ne zaman olacagi hakkinda bilginiz var mi acaba..diger basliklara baktim fakat sanirim henuz bilen yok.
 
Merhabalar,

6 Nisan 2014 tarihinde Antalya'daki eğitime katılarak katılım belgemi aldım.Çevre mühendisiyim.Hemen bugün mobil imzamı alsam sisteme girip belge başvurumu yapabilir miyim? Sistemde belge başvurusu sekmesini deneme amaçlı tıkladım ancak sistemden attı beni.Mobil imzayı sisteme girmediğimden olabilir diye düşündüm ama emin değilim.
 
@ozan dönertaş
Ozan Bey, mobil imza başvurunuzdan yaklaşık bir-iki hafta sonra kullanıma açılıyor. Bu süre içinde gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz. Ardından sisteme yüklemeniz gerekecektir.
 
Merhabalar,

Eski yönetmelik ile belge almış olanların vize dönemi 5 yıl mı geçerli, yoksa şimdiki yönetmelikle 4 yıla mı düştü. Bu konuda tam emin olamadım :(
 
bence 5 yıl geçerli
Önceden alınan belgelerin geçerliliği
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden önce verilen çevre görevlisi belgeleri vize sürelerinin sonuna kadar geçerlidir.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çevre görevlisi belgesi alanların belgeleri vize süresinin sonunda bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca eğitim alındığına dair belgenin sunulması halinde vize edilir.
 
@mkibaroglu
Bu kimyagerler karşı söylenecek çok güzel sözlerim ve onlara karşı derin duygularım vardı. Bu yazdığınızı okuduktan sonra duygularım daha bir derin sözlerim daha bir güzel ve daha bir çoşkulu oldu.
 
Üst