Çiğdem hanım çok güzel bir noktaya dikkat çekmişsiniz ama şöyle bir şey de var:
Bugün çevre görevlisi belgesi isim ve şekil biçiminden bile uygunsuzken belge kiralaması diye bir durumla karşı karşıyayız. Sorunun geçim derdi olduğunu söylemişsiniz. Haklısınız geçim derdi hepimizin yakasında. Bende zamanında işsiz gezdim, mesleğimi bir süre yapamadım. Ama yapabilmek için başka işlerde çalıştım salt karnım doysun diye değil. Tabi herkes benim gibi düşünmez, buna kimseyi zorlayamam da. Belki geçindirecek bir ailesi vardır, paraya sıkışıktır olabilir. Ama bunu dışarıda kullandırtmayın yahu. Hadi biz yapıyoruz empatiyi anlayışla karşıladık ama işveren bunun empatisini yapmaz. Adam her zaman kendi cebine ne kadar fazla para koyarım, nereden kısarım diye düşünür. Bu tür ilanları da hiç üşenmeden verir. Benim geçinmek isteyen meslektaşım da ne yazık ki atlar buna. Peki arkadaşım atladın, çalışıyorsun ama gel sen de empati yap; şu seni işe alan adam kendi diplomasını kiraya verebilir mi acaba böyle bir durumda olsaydı? Ya da kendi mesleği böyle bir belgeye bağlansın böylesine boynunu eğip "peki abi" diyebilir miydi?
Zamanında ismi lazım olmayan bir yerde, ismi lazım olmayan patronumla çevre görevlisi belgesi hakkında tartışma yaşamıştım. Kendisine bu belgenin gereksizliğini anlatırken, kendisi bu belgenin başka mühendis gruplarına da koşulsuz verilmesi gerektiğini söylemişti. Ben de ona aynen "sizin mühendisliğiniz bir belgeye bağlansa ve sınav şartı sunulsa şu dediklerinizi ben de derdim üstüne bir de çalışır o belgeyi alırdım" dedim. Kendisi böyle saçma bir şeyin olamayacağını, mesleki hakkına saygısızlık olduğunu, buna herkesin ses çıkaracağını söylemiş ve beni saçma konuştuğum için mühendis olamamakla itham etmişti.
Buyrun kararınızı kendiniz verin arkadaşlar ama sonra iş öyle raddelere gelir ki vakti zamanında eczacılar gibi "diplomalarımız kiraya veriliyor, para kazanamıyoruz, meslek onuru hiç oldu" diye de ağlamayın!