• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Danışmanlık Firması açmak

Ahmet Ramoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eylül 2010
İyi akşamlar,
Ülkemizde yeni mezun çevre mühendislerini asgari ücretle çalıştırmak isteyen ve çevre konusunda deneyim ve bilgisi olmadan parasıyla yanına çevre mühendislerini alarak çalıştıran işverenlerden dolayı yeni mezun benim durumumda birkaç arkadaşımla birlikte çevre danışmanlık firması kurmaya karar verdik. Sonuçta ilk kurulum maliyetlerimizin dışında çok giderimiz olmayacak, fakat işi kurup firmalarla anlaştıktan sonra yapacağımız süreçle ilgili bilgi sahibi değiliz.Bu konuda bilgili çeşitli firmalarda çalışan arkadaşların yaklaşımlarını öğrenmek isterim.Mesela bir fabrikayla anlaşıldı, ondan sora bu fabrikanın emisyon değerleri, atıksu deşarj değerleri gibi incelemeleride bizzat bizim yapmamız mı gerekiyor yoksa herhangi bir laboratuarlık hizmeti veren firmaya bu işlemleri yaptırabiliyormuyuz?Ayrıca danışmanlık firmasının tam olarak yapacağı işlemler neler?Saygılar
 
Lisans işlemi her yer için gerekli değil. Faaliyet zaten neyse kendisini belli eder istediği şeylerle ilgili olarak.
Lab konusuna ise çok takılmayın. Lab ölçümlerini başka yere yaptıracaksınız tabi yeterliliğiniz yoksa. Şöyle yapılabilir.
Önce bir lab ile anlaşırsınız ve size uygun bir fiyat listesi istersiniz. Sonra tesis sahinbiyle anlaşma yaparken lab ölçümlerini de fiyata dahil edersiniz. Lab ayın belli günleri gider, numunesini alır, analizini yapar.
Ya da ölçümleri katmadan anlaşırsınız. Ancak buna ne kadar yanaşılır belli olmaz. Çünkü her şey için ayrı bir yerle anlaşmak istemeyebilir tesis sahibi. Hepsini tek yer görsün diye düşünecektir.
 
danışmanlık ve ölçümler ayrı ayrı hesaplanır ve teklif verilir..
danışmanlıkta 1 yıllık sözleşme yapar her ay paranızı alırsınız... ölçümler bir kereye mahsus olduğu için farklı bir teklif gerektirir..
 
Cihan bey size katılıyorum işletmeci tek bir firmada işleri halletmek ister ondan dolayı teklif verirken bizde laboratuarlardan aldığımız fiyatı danışmanlık ücretine yansıtacağız.İlk bir yıl zaten çok beklentimiz yok, fakat ortalama bir firmaya verceğimiz danışmalık ücreti ne olmalıdır?Tabiki çevre danışmanlık firmalarından teklif alıcağız fakat bilen arkadaşlar ortalama bir değer verebilirlerse sevinirm..
 
Ek 2 listesi için 500-1500 TL/Tesis.Ay
Ek 1 listesi için 1000-3000 TL/Tesis.Ay

gibi bir fiyat aralığı söz konusu kulağıma gelenler bu şekilde fakat bu fiyatlar düşecek gibi geliyor bana.
 
Merhaba arkadaşlar biraz geç kalmış olabilirim ama şu tecrübe olayına bende fikrimi beyan etmek istiyorum.Öncelikle kendi işini kurma özgüvenine sahip arkadaşları tebrik ediyorum.Tecrübe konusuna gelince işin ehilleri tarafından yapılması hoş birşey.Ama mevzu bahis çevre danışmanlık firmaları, yönetmeliklere göre prosedür yürüten bir konumda.Yönetmelikleri okuyorsunuz,yönetmeliklerin istediği izinleri,bildirimleri yapıyor diğer yükümlülüklere uymayı sağlıyorsunuz.Örneğin işletmenin arıtma tesisine ihtiyacı var arkadaş tesisinizi biz projelendirelim biz yapalım olayına girerseniz o zaman engin bir tecrübeye ihtiyacınız oluyor.Ama mesele prosedür yürütücülükse çokta engin bir tecrübe gerekliliği görmüyorum ben.Misal deşarj izni alacaksınız.İlk izninizde zorlanırsınız biraz Çevre İl Müdürlüğünü veya Bakanlıktaki arkadaşları arar rahatsız edersiniz:redface:,ikinci biraz daha pratikleşirsiniz,üçüncü de biraz daha...Emisyon ölçümü yaptırmanız mı gerekiyor,tutupta siz yapmazsınız.Emisyon ölçümü yaptıran,yapan arkadaşlar daha iyi biliyordur.Kuvvetle muhtemel akredite bir firma da bu işi bizden daha iyi bilen bir çevre mühendisi arkadaşımız yapacaktır...

Arkadaşlar Türkiye'nin şu gerçeğide var.Bir iş batırıpta sonradan toparlamak zor iş.Hayata atılırken başarısızlıkla karşılaşabilir,bunun bedelini uzun yıllar zor ödeyebilirsiniz.Arkadaşlarla konuşurken hep verdiğim bir örnek var.İsmini vermeyeyim bir yarışmada Tony diye Türk asıllı Amerikalı bir yarışmacı var.Adam hayat hikayesini anlatıyor.Diyor ki işte ilk restoran açtım tutmadı,sonra antikacı o da tutmadı,sonra bir iş daha kurdum tutmadı 11 Eylül olayları oldu Türkiye'ye döndüm...Yanlış hatırladığım taraflar olabilir affola.Adam Amerika da bir iş yapmış başarısız olmuş bir iş daha bir iş daha...Arkadaşlar orası Amerika,Türkiye de aileden kalma ciddi bir sermayeniz yoksa bir iş batırın üçleyebilecekmisiniz benim için merak konusudur.Hayatta herşeyin öyle böyle bir riski var,bu işin riskine dikkat çekmek istedim.

Kendi işini kuracak arkadaşlara başarılar dilerim.Eğer nacizane bir yardımım olabilecekse ben buradayım,diğer çevre mühendisi arkadaşlarım burada...
 
@Fatih Özcan


ÇMO nun bir fiyat listesi var taslak hâlinde. Henüz yayınlanmadı sanırım. Ek 2 için dahi en az 900 - 1000 TL gibi bir tutarı var. Ancak ne kadar uygulanabilir, orası önemli. Bakanlığın bence bu işe el atması gerekir. Ama her şeyden önce bu işi yapanların duyarlı olması gerekir ve ticarete girdiğini varsayıp sürekli fiyat kırıp saçma sapan bir rekabete girmemeleri lâzım.
 
Mehmet Bey geç kalınmış bir olay yok teşekkürederim değerli bilgileriniz ve yorumlarınız için dediğiniz gibi Türkiye de bir işi batırdınızmı sorasında onun borçlarını ödemekle geçiyorsunuz.Ama bizim durum biraz daha farklı yeni şirket sıfırdan kurma fikrini rafa kaldırdık. Sadece bakanlığa, odaya ve sgk primlerine ücret ödeyeceğiz arkadaşımızın amcasının mühendislik bürosu var ama çevreyle alakasız inşaat işleriyle uğraşıyor,onun firmasını kullanarak en düşük maliyetle birşeyler yapmaya çalışacağız.Eğer hiç birşey yapamazsak adam başı 6-8 bin aralığında bize bir maliyeti olur diye düşünüyoruz.Tekrardan hepinize bu samimi ve içten yardımlarınız için çok teşekkürediyorum.
Cihan Bey fiyat aralığı için saolun, gerçekten firmalar rekabet için çok fiyat kırmamalı bencede çok doğru yoksa sonuç lpg sorumlu müdürlükleri gibi olabilir.Buarada türkak onaylı laboratuarları içerisinde dside var fakat sadece atıksuyla ilgili ölçüm yapıyorlar.Özel sektöre göre fiyatları daha iyi olcağını düşünüyorum fakat işler ne hızda yürüyor onu bilemiyorum.Birde bakanlığının belirlediği çevre refarans laboratuarlarındaki fiyatlarıda aldım fakat ankara dışı havakirliliği ölçüm aracının gidiş gelişi 2000 tl analiz ücreti 200 tl yazmışlar.Bu hizmeti özel laboratuarlar nasıl yapılıyor?Bu ücretler danışmanlık ücreti haricinde mi?
 
Bu aşamada laboratuvar fiyatlarında genelleme yapmaya çalışmayın.Danışmanlık ve analiz ücretlerini birbirinden ayrı düşünmelisiniz.Her fabrikanın kendine özel koşulları ve ilgili yönetmeliklerde uyması gerektiği farklı deşarj ve emisyon parametreleri vardır.Bir işletme için dört parametreli atıksu analizi yaptırmanız gerekirken bir diğeri için on-onbeş parametreye baktırmanız gerekebilir.Ayrıca emisyon ve deşarj izni kapsamında olup olmadıklarını değerlendirmeniz gerekir.
 
fiyatların bu kadar yüksek olması beklenmiyor.Çok fazla danışmanlık firması var.Ve çoğu firma kendi işlerine ek olarak bu işi yaptıklarından fiyatlar düşüyor.
ek-2 ; 400-500 tl/aylık
ek-1 ; 800-1000 tl /aylık
 
danışmanlık ve ölçüm tamamen farklı işler bunu henüz anlayamamış arkadaşlarım var..
danışmanlığını aldığınız firmanın çevre izinlerini alır, gerekli belgeleri tamamlar başvurularını yaparsınız.. ölçüm zamanları geldiğinde de bunu bildirirsiniz.. örneğin emisyon ölçümü ek2 deki firmalar için 3 yılda bir zorunludur.. baktınız 3 yıl geçmiş ozmanda başka bir teklifle ölçüm işini alır yapar/yaptırırsınız... hepsi bu kadar ;)
 
@aslicevre

eğer piyasa bu fiyatlara düşerse şirketin ek geliri olsun farketmez. Ama şirketi batırır bu fiyat. %18'ni şirketten aldığınızı %30nuda toplam kazancınızdan verdiğinizi varsayarsak bu paralarla hangi işletmeyi döndürmeyi planlıyor acaba bu firmalar?
 
@yara_bandi

Hayalini bozmak istemem ama lpg sorumlu müdürlük fiyatlarına bile düşebilir. fiyat kırarak kendini bişe sanan firmalar oldugu sürece bu piyasada daha da düşer... ama bilmiyorlar ki bir firmanın danısmanlıgının o kadar kolay olmadıgını ne kadar zahmetlere koşturacagını belki de o firma için saga sola kosustururken yakıt parasına yetmeyeceğini... neyse o firmayı düşük fiyata alarak zati kendini batıracak... tabi bu durum sanayiciye yarıyacak..
 
bencede böyle fiyatlarla bu piyasa girilmez sonuçta şuana kadar 100 lısanslı firma var zaten. ek-1 ve ek2 kapsamında firmaların birçoğu çevre görevlisi çalıştıracağını varsaysak bile çok sayıda firma var şuanda rekabet olsa bile bu fiyatlara inileceğini düşünmüyorum.
 
Lpg'deki kadar olacağını sanmıyorum. Çünkü lpg'de şahıs olayı var,sigorta yok ofis kirası yok birşey yok. masraf yok gibi gözüksede devletin sizin karşınıza geçip para hesabı sorabileceği birşey yok lpg'de. Ama danışmanlıkta şirketsiniz ve düşünmek zorunda olduğunuz bazı giderler var. Onları göz ardı edemezsiniz. O yüzden o kadar aşağıya ineceğini sanmıyorum ama ek-2 içinde tahminim 650-1000 + %18kdv fiyat aralığı olacağıdır.
 
@aslicevre
bu fıyatları hangı fırmalar verıyorsa aklına şaşarım fırma kapacağım dıye yaptığımız işi bu kadar ayaklar altına almak da olmaz.
 
Konuyu açan arkadaş cevaplarsa sevinirim yapmaya çalıştığınız şeyi 2011 de yapmışsınız başarılı olabildiniz mi ne tur zorluklar oldu bizde arkadaşlarla şirket açmayı düşünüyoruz ama sizin durumunuzu çok merak ediyoruz lütfen cvp veriniz
 
Üst