Merhaba Uzman Çevre Müh. H.Özgür Bey,
Şimdi öncelikle gönderdiğiniz doküman üzerinden değil genel şahsi değerlendirmemi yapmak isterim.
Bakıldığında Çevre Boyut Değerlendirmesi (ÇBD) ve Çevre Risk ve Fırsat Değerlendirmesi (RFD)ayrı konulardır. Aynı doküman üzerinde gösterilir mi derseniz evet olabilir fakat dinamik tutulması gereken bir konu olduğu için çokça zor olur ve kendim dahi bu şekilde kullanmıyorum.
Çevre Boyut değerlendirmesi paylaştığım linkte de anlattığım gibi her proses ve her akış için tüm çevre boyutların ayrı değerlendirmesinin yapıldığı formlardır.
Örn: Üretim prosesinizde her akış için çevre boyut analizi yapmanız gerekir. Kapı üretimi için, ebatlama, seren çakma, tutkallama,presleme... gibi giden bir akış vardır. Burada Ebatlamadan çıkan atıklara ve çevre boyutlarına göre 3-4 değerlendirme, seren çakma bölümünden çıkan atıklara ve çevre boyutlarına göre 3-4 değerlendirme yaparak boyut analizini her akış için tamamlarız.
Çevre risk ve fırsat değerlendirmesinde ise her akış için ayrı yapmaktan ziyade üretim kısmından çıkan atıklar için risk ve fırsatlarımızı belirleriz. Üretim faaliyetleri sonucu çıkan tehlikeli atıklarla, tehlikesiz vb. atıklarla ilgili genel bir değerlendirme yapılır ve riskler belirlenir.
Yani bakış açılarında farklılıklar vardır. ÇBD'ni yasal yönetmeliklere göre yapmak zorunluluğunuz var iken RFD de daha çok firma gerekliliklerinin getirdiklerine göre yapma zorunluluğunuz vardır.
Şimdi dokümanınızı incelediğimde ise; herhangi bir risk tanımlaması yapmadığınızı görüyorum. 1. maddede sac üretiminde ne gibi riskleriniz var baktığımda anlayamıyorum. Çevre boyut etkisi gürültü kirliliği olabilir fakat risk bunun neresinde? Çalışanlara olumsuz etkileri sonucu çalışanlarda işitme kaybına neden olması mı? fazla sesten kaynaklı yan fabrikalardan şikayet alınması mı vb... gibi risk tanımlamalarınız eksik.
Risk değerlendirme sekmesine baktığımda da aynı şekilde risk tamımlaması kısmında eksiklikler olduğunu ve riskin etkisi yönünde eksiklikler olduğunu görüyorum. Aynı zamanda riskleri Çevre Boyutlarına göre değerlendirme bu noktada çok yanlış. İlk sekmeniz Çevre Boyutları değil de Risk tanımlaması olmalıdır.
Bunlar tamamen şahsi değerlendirmem kişi bazlı değerlendirmelerde katılınmayacak noktalar olabilir tabiki. Risk ve Fırsat Değerlendirmesine ilişkin kullandığım tablonun görüntüsünü ilgili linklerde paylaşmıştım. İncelediğinizde tam olarak ne demek istediğimi anlayacaksınız.