• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED Kapsam dışı belgesi

Rıdvan Gödel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mart 2009
ÇED Yönetmeliğinin Ek-II 1-a)........(proses kaynaklı atığı ve yan ürünü olmayan sadece karışım yapan tesisler bu kapsamın dışındadır.)

Maddesine göre kapsam dışında olan bir işletme için resmi kapsam dışı yazısı alabilmek için izlenmesi gereken yol nasıldır? Bu konuda yardımcı olursanız sevirim. Teşekkürler.
 
Çevresel etki değerlendirmesi: Gerçekleştirilmesi plânlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları ifade eder.

2872 sayılı Çevre Kanununda,

Çevresel etki değerlendirilmesi:
Madde 10 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/7 md.)
Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.

ibaresi vardır.

madde 15'de de
Faaliyetlerin durdurulması:
Madde 15 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/12 md.)
Bu Kanun ve bu Kanun uyarınca yayımlanan yönetmeliklere aykırı davrananlara söz konusu aykırı faaliyeti düzeltmek üzere Bakanlıkça ya da 12 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca denetim yetkisinin devredildiği kurum ve merciler tarafından bir defaya mahsus olmak üzere esasları yönetmelikle belirlenen ve bir yılı aşmamak üzere süre verilebilir.
Faaliyet; süre verilmemesi halinde derhal, süre verilmesi durumunda, bu süre sonunda aykırılık düzeltilmez ise Bakanlıkça ya da 12 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca denetim yetkisinin devredildiği kurum ve merciler tarafından kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz olarak durdurulur. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler süre verilmeksizin durdurulur.
Çevresel Etki Değerlendirmesi incelemesi yapılmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, proje tanıtım dosyası hazırlanmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülkî amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur.
Süre verilmesi ve faaliyetin durdurulması, bu Kanunda öngörülen cezaların uygulanmasına engel teşkil etmez.

madde 20'de de,
İdari nitelikteki cezalar: (1)
Madde 20 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/14 md.)
e) Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi oranında idarî para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür.
Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için 10.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

yeterince açıklayıcı olmuştur sanırım :D
 
Bilgiler için teşekkür ederim. Tabiki 20 konutluk proje sanayinin yanında önemsiz ama belediyenin herhangi bir inşaata izin vermesi için bu görüşü istemesi gereklliğinin zorunlu olup olmadığı idi merak ettiğim. Zorunlu diyosunuz ama uygulamada farklı şeyler devreye girince belediyelerin uygulamasına kalıyor. Bu zorunluluk nerede belirtiliyor peki yasal olarak.
 
@Funda Saltık

önceki mesajı okursanız göreceksiniz zorunluluğu...
 
Okudum ama göremedim ondan soruyorum. Orada faaliyetleri çevre sorununa yol açabilecek tesisler diyor. Ben 20 konutluk bir apartmandan bahsediyorum. Çevreye zarar vermeyecek diyerek görüş almamalı mıyım? Kendim karar verebilecek miyim buna.
 
alacağın yazı sadece KAPSAMDIŞI yazısı, neden almamak içn diretiyorsunuz :) alın gitsin, siz doğru olanı yapın, BENCE yerine yönetmeliğin KAPSAMI belli. almak durumundasınız yani. 20 konut da olsa buradan sonuçta atıksu ve katı atık kaynaklanacak. bunlar da çevreyi kirletici boyutta değerlendirilir bu da ÇED KAPSAM DIŞI yazısı almanız gerekliliğini.. kolay gelsin
 
Merhaba,

İşletmemiz 2004 ten önce faaliyet göstermektedir. Ancak GFB başvurusu yapacağımız şubemizde biz 2009 yılı itibariyle kiracıyız. 2004 yılına ait yapının orada olduğunu kanıtlayacak elek. su vb.. faturaları sisteme yüklememiz yeterli olacakmıdır (Faturalar bizden önceki kiracıya ait). ÇED başvurusunda bulunacağım.
İmar Planı olmayan alanlarda;
a- 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzen Planı Paftası üzerinde parsel işaretli
b- 1/25 000 Ölçekli Topografik Harita üzerinde parsel işaretli

Bu kısmı uygulayan arkadaşlardan görüşve önerilerini rica ediyorum. ÇED için çalışma ruhsatı ve imar izni olmaması sorun mudur?

Teşekkürler..
 
@Tarık Can
Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için 10.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Artık 10.000 değil 17.594 TL :) saygılar
 
@İpekszksn
İpek Hanımın dediği gibi artık sadece e-çed kullanılacak. ben yaklaşık 1 ay önce bu şekilde çed muafiyet başvurusu yaptım. çoğu arkadaşımızın uyguladığı prosedürden daha kolay oldu fakat çok anlaşılır bir sistem değil kanımca. umarım herkes aradığını bulur:)
@gundondu
google earth üzerinden başvuru yapılacak tesis için 4 noktalı yada sınırlarını gösteren yer bildirimini .kml formatında kaydedin. başvurular artık e-ced üzerinden yapılacağından bu .kml dosyasını sisteme yüklemeniz yeterli olur.
 
Uğur Bey öncelikle bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne ÇED muafiyeti için dilekçe ile referans numarası ve erişim kodu almak için müracaat etmeniz gerekiyor. ardından size gönderdikleri bu referans no ve erişim kodu ile
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sekmesinden giriş yapabilirsiniz. yinede siz bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne sorun çünkü biz bakanlık tarafından 07.08.2014 tarihinde yapılan duyurudan önce bu işlemleri yapmıştık süreç farklılık gösterebilir.
 
Olcay bey teşekkürler az önce sorduk bizde dediğiniz gibi söylediler daha önce başvuru yapmıştım ref.no vermemişlerdi ondan tereddüt yasadım
 
@Hatice Özbir
şimdi siz dilekçeyi yazarsınız ve onlarda gelip değerlendirirler eğer herhangi bir cevreye zararlı bir kaynak yoksa kapsam dışı yazısı verirler.ben size gerekli olanları göndereyim.
 
Üst